Kto sa často zdržiava na slnku, môže aktivovať telu vlastnú ochranu proti slnku konzumáciou tých správnych potravín. To však pravdaže vôbec neznamená, že sa potom zaobíde bez opaľovacieho krému s dostatočne vysokým ochranným faktorom, alebo správneho vzdušného oblečenia.
Červené potraviny
Karotenoidy, tokeferoly (vitamín E), askorbát (vitamín C), flavonoidy a určité mastné kyseliny slúžia ako prirodzený ochranný štít zvnútra. Tieto živiny sú obsiahnuté predovšetkým v paradajkách a v takmer každej červenej, oranžovej alebo tmavozelenej zelenine a druhoch ovocia. Napríklad jedna porcia paradajkovej drene denne môže zvýšiť ochranu kože až o 33 percent. Oplatí sa staviť na paradajky, červenú papriku, mrkvu, grapefruity, červené pomaranče či broskyne.
Ochrana pred rakovinou kože
Väčšina potravín (paradajky, mrkva, červená paprika alebo špenát) obsahujú aj zinok. Tieto esenciálne stopové prvky podporujú imunitné funkcie a pôsobia antioxidačne. Dokážu zachytiť aj voľné radikály zo slnka a zabrániť vzniku rakoviny. Stavte v lete na paradajkový šalát a pravidelne pite smoothies.