Chrániť pred slnkom sa môžeme aj vďaka týmto potravinám

Nielen opaľovací krém, ale aj určité potraviny chránia naše telo pred nebezpečným UV žiarením. Toto sa oplatí v týchto dňoch zakomponovať do nášho jedálnička.

08.08.2017 06:00
paradajka Foto:
Paradajky sú v lete tip-top potravinou.
debata

Kto sa často zdržiava na slnku, môže aktivovať telu vlastnú ochranu proti slnku konzumáciou tých správnych potravín. To však pravdaže vôbec neznamená, že sa potom zaobíde bez opaľovacieho krému s dostatočne vysokým ochranným faktorom, alebo správneho vzdušného oblečenia.

Červené potraviny

Karotenoidy, tokeferoly (vitamín E), askorbát (vitamín C), flavonoidy a určité mastné kyseliny slúžia ako prirodzený ochranný štít zvnútra. Tieto živiny sú obsiahnuté predovšetkým v paradajkách a v takmer každej červenej, oranžovej alebo tmavozelenej zelenine a druhoch ovocia. Napríklad jedna porcia paradajkovej drene denne môže zvýšiť ochranu kože až o 33 percent. Oplatí sa staviť na paradajky, červenú papriku, mrkvu, grapefruity, červené pomaranče či broskyne.

Ochrana pred rakovinou kože

Väčšina potravín (paradajky, mrkva, červená paprika alebo špenát) obsahujú aj zinok. Tieto esenciálne stopové prvky podporujú imunitné funkcie a pôsobia antioxidačne. Dokážu zachytiť aj voľné radikály zo slnka a zabrániť vzniku rakoviny. Stavte v lete na paradajkový šalát a pravidelne pite smoothies.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #rakovina kože #paradajky #UV žiarenie #voľné radikály