Najnebezpečnejší hmyz sveta - komár. Zabíja milióny

Znie to neuveriteľne, ale komáre sa považujú za najnebezpečnejší hmyz na svete. Dôvodom je prenos nebezpečných chorôb, prostredníctvom ktorých takto nepriamo zabíjajú milióny ľudí ročne.

12.08.2017 06:00
komár, štípanec, uštipnutie, hmyz, krv Foto:
Prečo si na niekom komáre pochutia a na inom nie? Jednoznačné vedecké vysvetlenia stále neexistujú...
debata (2)

Najznámejšia je malária, zika a žltá zimnica, ale vo svete a u cestovateľov stúpa výskyt horúčky dengue, západonílskej horúčky a podobne. V našich končinách je to aj prenos boreliózy, pričom komárom a kliešťom v tom úspešne pomáhajú aj malé mušky „muchničky“. A takisto vírus celosvetovo nazvaný podľa východoslovenskej dediny Ťahyňa.

Na svete sa vyskytujú asi tri tisícky druhov komárov (len v našich končinách asi 45 druhov), ktorých samičky nielenže nepríjemne štípu, ale prenášajú aj rôzne ochorenia. Ich protivný piskot pozná každý a ešte väčšmi sú nepríjemné svrbiace štípance na miestach, kde nám prepichli kožu. Sú dokonca ľudia, ktorí pomerne búrlivo reagujú aj na uštipnutia komárov (nielen bodavého hmyzu ako včely a osy), miesto im navrie v podobe veľkej hrče, bolí a svrbí ich, môže sa zapáliť.

Prečo si na niekom komáre pochutia a na inom nie? Jednoznačné vedecké vysvetlenia stále neexistujú a „sladká krv“ je iba mýtus. To by museli komáre naozaj dokázateľne častejšie útočiť na diabetikov. Samička sa pri vyhľadávaní hostiteľa orientuje podľa istej postupnosti signálov. Najprv podľa oxidu uhličitého, ktorý vydychuje každá živá bytosť, neskôr sú to pachy z jednotlivých zložiek potu pokožky a napokon tepelné signály. Vo všeobecnosti platí, že človeka, ktorý sa menej potí, menej doštípu komáre.

Naše babičky odpudzovali obťažujúci hmyz aromatickými rastlinami – odháňali ho pomocou muškátov, levanduľou či mätou v kvetináčoch a po dome bol rozvešaný cesnak. Niektorí ľudia veria v prevenciu v podobe užívania vitamínu B1, čiže tiamínu. Aj preto odporúčajú denne zjesť tabletku B-komplexu, ktorý ho obsahuje, alebo konzumovať pivovarské kvasnice. Je pravda, že pri pravidelnom užívaní B-vitamínov má moč žltú farbu a špecifický zápach – onen pach sa vylučuje aj potom.

Podobne je to aj s jedením cesnaku. Komáre ho pravdepodobne neznášajú. Traduje sa, že aj alergikov, ktorí užívajú antihistaminiká, komáre obľubujú o čosi menej. Potvrdené je jedine to, že užívanie protialergických liekov znižuje možnú alergickú reakciu kože na poštípanie. Repelentné účinky majú aj niektoré oleje (sójový, nimbový). Účinná je aj citrónová tráva, čiže citronela, z nej vytvorený aromatický olej odpudzuje komáre pomerne úspešne a je súčasťou repelentov najmä v Ázii. Prírodný a esteticky vyzerajúci repelent možno vytvoriť aj tak, že limetku rozkrojíme na polovicu a napicháme do nej klinčeky.

Existujú repelentné náramky aj mobilné aplikácie či prístroje, ktoré by mali vyludzovaním vysokej frekvencie zvuku odpudzovať komáre. Ich účinnosť je však sporná, mimochodom, v časopise dTest, kde v roku 2015 testovali repelenty, úplne prepadol jeden repelentný náramok aj odpudzujúci účinok mobilnej aplikácie. Na dobrovoľníkov komáre „skočili“ už po niekoľkých sekundách. V súčasnosti často siahame po chemických repelentoch. Ich výpary vytvárajú okolo človeka – obete – bariéru, ktorá maskuje jeho skutočný pach a hmyz ho preto nevie nájsť.

Najrozšírenejšou látkou používanou v chemických repelentoch je DEET, čo je skratka pre olejovitú kvapalinu pôvodne používajú ako pesticíd v poľnohospodár­stve. V rozumnej miere sa považuje za relatívne bezpečnú látku. Americká akadémia pediatrov skúmala účinky DEET na ľudské zdravie. Ak boli prípravky používané podľa návodu a obsahovali zhruba 10 – 30 % tejto látky, vedci nezaznamenali zdravotné ťažkosti. Kanadské ministerstvo zdravotníctva odporúča užívanie prípravkov až s 30 % podielom látky DEET len pre dospelých a deti od 12 rokov. V prípade, že niekto cestuje do exotickej krajiny s vysokým rizikom malárie či horúčky dengue (ktorá je teraz veľmi rozšírená), doc. MUDr. Rastislav Maďar, odborník na cestovateľskú medicínu, odporúča repelent s kombináciou dvoch účinných látok – DEET a ikaridínu.

Zaujímavosti o komároch

  • Krv cicajú jedine komárie samičky. Je to pre ne životná nevyhnutnosť, pretože bez potrebnej dávky krvi by nemohli zniesť vajíčka. Samčeky pijú len rastlinné šťavy. Možno aj preto samčeky žijú 10 dní, ale samičky 6 – 8 týždňov.
  • Nespárené samičky ešte nie sú agresívne. Až po oplodnení sa z nich stanú krvilačné beštie.
  • Samička je schopná v priebehu 3 – 15 minút nasať až do 4 mg krvi a prakticky zdvojnásobiť svoju hmotnosť. Na rozdiel od kliešťa má smolu v tom, že imunitná reakcia tela na jej sliny je omnoho búrlivejšia, takže „luxus nasávať“ má často iba sekundy.
  • Slovo moskyt bolo po prvýkrát použité v 16. storočí v španielčine a v preklade znamená „malá muška“.
  • Jednotlivé druhy komárov sa líšia vzhľadom aj veľkosťou. Za noc dokážu preletieť aj 10 km a bez prestávky vydržia lietať aj štyri hodiny rýchlosťou 1 – 2 km za hodinu.
  • Samička komára vie naklásť aj 300 vajíčok, obyčajne na hladinu stojatých vôd, ktorá je pre vývoj z larvy na dospelého komára nevyhnutná. Aj preto sa premnožia najmä po dlhých, výdatných dažďoch, záplavách a najčastejšie sa vyskytujú pri stojatých vodách.

Najznámejšie ochorenia prenášané komármi

Prvé prejavy obyčajne pripomínajú chrípkové príznaky (horúčka, nevoľnosť, bolesti hlavy, svalov, kĺbov)

  • Malária: Jeden z najväčších zabijakov ľudskej populácie. Málo sa vie o tom, že posledný pacient sa na Slovensku nakazil maláriou iba pred 50 rokmi. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila Slovensko za nemalarickú oblasť až v roku 1963!
  • Žltá zimnica: Očkovanie proti žltej zimnici patrí pre niektoré oblasti medzi povinné cestovateľské očkovania. Musí sa zaznamenať v medzinárodnom (žltom) očkovacom preukaze. Imunita navodená vakcínou by mala byť po jednej dávke doživotná.
  • Dengue: „Nie obávaná zika, ale dengue je najvýznamnejšou vírusovou infekciou prenášanou komármi. V poslednom období odborníci pozorujú nárast infekcie aj u našich cestovateľov nakazených v cudzine," tvrdí docent Maďar. Vakcína u nás nie je k dispozícii.
  • Zika: U novorodencov sa spája s vážnym poškodením mozgu a mikrocefáliou, nezvyčajne malým vzrastom hlavy. Ohrozené sú preto najmä tehotné ženy. Vakcína sa vyvíja.
  • Papatači: Môžete si ho priniesť aj z Chorvátska.
  • Západonílska horúčka: Výskyt bol dokázaný v ČR aj SR.
  • Ťahyňa: Obyvatelia v povodí Duanaja a Moravy majú proti nemu dokonca vytvorené protilátky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #komár #hmyz #repelent #Zika #dengue #Ťahyňa