Ako používať repelenty?

Repelenty pomalšie vyprchajú z látky ako z našej pokožky, preto sa oplatí nasprejovať si oblečenie, a nie pokožku (na obale prípravku je potrebné skontrolovať, či je sprej určený na oblečenie, alebo na kožu, resp. na oboje).

13.08.2017 14:00
bicykel, cykloturistika, repelent, komár, hmyz Foto:
Účinok repelentov výrazne zhoršuje horúčava a námaha.
debata (1)
  • Účinok repelentov výrazne zhoršuje horúčava a námaha, keď sa človek potí, ochranná vrstva z kože sa zmýva a repelent je potrebné použiť častejšie. V roku 2015 časopis D-test testoval repelenty a účinok najkvalitnejších značiek vydržal aj viac ako 5 hodín (dobrovoľníci sa však nenamáhali, iba strčili ruku do testovacieho boxu s dvoma stovkami komárích samičiek).
  • Použitie repelentu oslabuje účinnosť UV filtra v opaľovacom prípravku. Odporúča sa najprv sa natrieť prípravkom na opaľovanie a repelent nastriekať až dodatočne!
  • Najčastejšie používanými látkami v repelentoch sú DEET (dietyltoluamid), najpoužívanejšia aktívna zložka v repelentoch proti hmyzu. Ďalej je to IR3535 (etyl-butylacetylami­nopropionát) alebo ikaridín. Používajú sa aj zlúčeniny na prírodnej báze, napríklad citronela (olej získaný z listov a stoniek citrónovej trávy) či citriodiol. Niekedy je DEET okrem kombinácie s ikaridínom v kombinácii s malým množstvom permetrínu (ten sa bežne používa vo svete proti vši detskej).
  • Najúčinnejšie spreje (najmä do exotických krajín) majú kombinácie dvoch rôznych látok, neodporúča sa obsah DEET nad 50 %, podľa doc. MUDr. Rastislava Maďara, odborníka na cestovateľskú medicínu, neprináša žiadny ochranný účinok navyše. Zvyšuje sa len pravdepodobnosť nežiaducej reakcie na koži, bolestí hlavy a takisto hrozí prederavenie oblečenia. Na látky sa za bezpečný považuje obsah DEET do 25 %, do trópov je vhodné mať vyšší percentuálny obsah DEET (35 % alebo 25 % v kombinácii s inou účinnou látkou).
  • Repelent vo forme spreja sa musí dať do veľkej odbavenej batožiny. Na palubu lietadla neprejde bezpečnostnou kontrolou ani malý sprej. Je totiž obava, aby to niekto nenastriekal v lietadle do klimatizácie. Ak chce niekto cestovať len s príručnou batožinou na palube, musí mať repelent vo forme gélu, krému či tyčinky (taký je určený len na kožu – na palubu lietadla len do 100 ml).
  • Elektrické odpudzovače hmyzu ani dymiace špirály nepoužívajte v uzavretom priestore a pri používaní niektorých je nevyhnutné zakryť teráriá, akváriá alebo vtáčie klietky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #komár #hmyz #repelent #MUDr. Rastislav Maďar