Vysprchujte svoj nos!

Vyplachovanie nosa slanou vodou nie je ničím novým pod slnkom. Je to starý čínsky recept a túto činnosť pravidelne vykonávajú napríklad jogíni. Vodu si do nosa nalejú nad umývadlom pomocou špeciálnej vyplachovacej nádobky. Druhou nosnou dierkou im tekutina plynule vyteká von.

13.08.2017 09:39
nos, sprcha, sopeľ, inhalácia, matka Foto:
Výplach nosa otužuje nosovú sliznicu a pomáha jej tak zvyšovať odolnosť voči vírusovým alebo bakteriálnym infekciám.
debata

Výplachom nosa sa ľudovo hovorí aj nosová sprcha. Vodu si nalejete do jednej nosnej dierky nad umývadlom pomocou nosovej kanvičky neti, ktorá pripomína malý čajník. Dýchať pritom treba ústami, aby ste ju nevdýchli a mohla nerušene vytekať von druhou nosnou dierkou.

Vyplachovacie kanvičky je možné kúpiť aj u nás v lekárňach, zdravotníckych potrebách či na internete, niekedy sú dokonca pribalené ku koncentrátom slúžiacim na preplach nosových dutín (ako v prípade Vincentky). Takéto preplachy sa odporúčajú z preventívnych dôvodov na urýchlenie obnovy prirodzeného prostredia nosovej sliznice, v období zvýšeného výskytu infekcií, u alergikov a astmatikov precitlivených na peľ a prach, pre ľudí s vysychaním sliznice počas spánku a s chrápaním či pacientom s opakovaným krvácaním z nosa následkom tvorby chrást. Ďalej sa odporúčajú po operáciách nosovej priehradky či v oblasti nosových a prinosových dutín, slzných ciest, nosohltana, mäkkého podnebia, po endoskopických zákrokoch, ale aj u ľudí, ktorí trpia tzv. suchou atrofickou nádchou.

Otužujte sliznicu nosa

Výplach nosa otužuje nosovú sliznicu a pomáha jej tak zvyšovať odolnosť voči vírusovým alebo bakteriálnym infekciám. Rovnako pôsobí liečebne pri akútnych alebo chronických zápaloch prinosových i vedľajších nosových dutín, pretože soľný roztok odplavuje zápalové výlučky, zvlhčuje sliznicu a urýchľuje jej regeneráciu. Osvedčil sa aj u ľudí pracujúcich v prašnom prostredí a takisto môže pomôcť uvoľniť upchatý nos a znížiť spotrebu nosových kvapiek (tzv. dekongestív, od ktorých, ako vieme, po viac ako týždni používania vzniká závislosť). U alergikov (najmä na peľ a prach) dochádza po výplachu nosa k odstráneniu alergénov, a tým sa zmiernia ich ťažkosti (kýchanie, svrbenie a výtok z nosa, upchatý nos).

Na preplach nosa možno použiť priamo minerálnu vodu určenú na vyplachovanie a inhalovanie (najznámejšia je Vincentka) alebo koncentrát tejto prírodnej, liečivej, silne mineralizovanej vody, ktorý je potrebné zriediť vodou z vodovodu. Používame slanú vodu, respektíve minerálku, ktorá má teplotu miestnosti, respektíve teplotu tela. Výplachy kanvičkou sú schopné zvládnuť deti približne od piatich rokov veku, samozrejme, dôležitý je dohľad dospelej osoby. Dieťa by malo vedieť správne smrkať. Vyplachovanie pomáha uvoľniť tzv. zadnú nádchu a pomôže predísť aj zápalom stredoušia.

Ako sa robí výplach nosa

  1. Nakloňte sa nad umývadlo alebo nad vaňu, hlavu pootočte na jednu stranu (takže sa budete pozerať bokom).
  2. Pritlačte ústie kanvičky k nosnej dierke zo strany – nie spredu – a ľahko zatlačte tak, aby bol nosový otvor uzatvorený špičkou lievika. Roztok by touto nosnou dierkou nemal unikať (pretekať von).
  3. Dýchajte pootvorenými ústami. V priebehu preplachovania sa nosom dýchať nedá.
  4. Nakloňte kanvičku smerom nahor a voda začne o chvíľu samovoľne pretekať vnútrajškom nosa a vytekať druhou dierkou von.
  5. Keď pretečie asi polovica obsahu kanvičky, zdvihnite hlavu a nádobu z nosa vyberte. Vydýchnite, resp. vysmrkajte sa, aby ste z nosových dutín dostali von aj zvyšnú vodu.
  6. Druhú polovicu roztoku použite na prepláchnutie cez druhú nosnú dierku, pričom opakujte celý postup.
  7. Po ukončení preplachovania by v nose a prinosových dutinách nemala ostať nijaká voda. Najmä v zime by to mohlo spôsobiť problémy.

Vyplachovanie alebo inhalácia

Po použití treba kanvičku vypláchnuť vodou a nechať uschnúť. Na suchom plastovom povrchu nemôžu prežívať vírusy ani baktérie. Usadeniny soli je možné odstrániť octovým roztokom. Raz za čas je vhodné neti dôkladne umyť horúcou vodou.

Pri problémoch s dýchaním, odŕhaním a so suchým dráždivým kašľom je vhodné zacieliť liečbu na celé dýchacie cesty. Je možné inhalovať nad nádobou so zohriatou, pariacou sa minerálkou alebo pomocou inhalátora. Inhalátor je už väčšia finančná investícia, ale oplatí sa. Dochádza k pôsobeniu aj v okrajových častiach dýchacích ciest, rozprašované častice miniatúrnej veľkosti preniknú až do pľúcnych mechúrikov. Inhalátor má výhodu aj v tom, že inhalovaná para nie je horúca a dieťa môže s maskou na tvári napríklad čítať knižku alebo pozerať televízor. V kúpeľoch Luhačovice majú dokonca historickú budovu s názvom Inhalatórium.

„Samotná minerálka Vincentka je mukolytikum a expektorans, čiže riedi hlieny a uľahčuje ich vykašliavanie,“ vysvetľuje MUDr. Jiří Hnátek, hlavný lekár kúpeľov Luhačovice. "Okrem inhalačných máme aj prístroj, ktorý používame pri chronickom zápale prinosových dutín Parasinus. Pacient inhaluje minerálku a v určitých momentoch, keď stlačí gombík, vznikne akási tlaková vlna a pretlakom sa mu dostane veľké množstvo výparov až do vedľajších nosových dutín. Reguluje si to sám.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nos #slaná voda #vyplachovanie #nosová sliznica