Je lektín nový lepok? Alebo neprepadajme diétnej móde

Lepok, mliečne výrobky, tuky. Je ťažké držať krok s tým, čo je práve podľa zásad zdravej výživy jej najnovším nepriateľom. Teraz na tento zoznam pribudla bielkovina lektín, ktorej je potrebné sa vyhnúť, napísal britský denník.

14.08.2017 13:00
debata

Od minulého leta stále narastá počet vyhľadávaní termínu „lektín“ na Google úmerne tomu, ako sa množia on-line články a príspevky o tom, ako lektín spôsobuje nárast hmotnosti a zápalové poškodenie čriev.

Lektíny, ktoré sú veľkou skupinou proteínov, obsahuje celý rad potravín vrátane obilnín, fazule a zeleniny, orechov, baklažánov, paradajok, zemiakov, paprík, mliečnych produktov a vajec. Takže nezostáva príliš veľa toho, čo je „povolené“ jesť.

Megan Rossiová, hovorkyňa Britskej dietetickej asociácie, pre denník The Independent uviedla, že vysoký príjem lektínu by mohol ľudskému organizmu uškodiť – ale zjesť škodlivé množstvo lektínu je dosť ťažké. Ak je jedlo správne pripravené, lektíny pre väčšinu ľudí nepredstavujú vôbec žiadny problém, dodala.

Zníženie obsahu lektínov v jedle sa odporúča osobám, ktoré majú problémy s trávením. V takom prípade však ide o proces, ktorý by mal byť spustený výhradne s vyškoleným zdravotným odborníkom, ako je lekár alebo dietológ. Diskusia okolo lektínu sa veľmi podobá inému módnemu tvrdeniu z nedávnej doby o tom, aký zlý je lepok. A to napriek tomu, že nedávna štúdia preukázala, že pre osoby, ktoré na to nemajú závažný zdravotný dôvod, je obmedzovanie pšeničných proteínov škodlivé. Navyše podobné diskusie ignorujú skutočnosť, že len veľmi málo potravín je „perfektných“, dodala Rossiová.

„Obmedzovanie skupiny potravín, ako sú napríklad mliečne produkty, v strave bez toho, aby to odporučil odborník na stravu alebo lekár, značne zvyšuje riziko nutričných deficitov,“ varovala. „Zdravotný prínos lektíny obsahujúcich potravín, ktoré sú plné vlákniny a antioxidantov, u veľkej väčšiny ľudí zďaleka prevyšuje negatívne následky stopového množstva lektínu, ktorý je v nich obsiahnutý. Navyše majú potenciálne protizápalové a protirakovinové účinky,“ dodala Rossiová. „Vzhľadom na to je vylúčenie všetkých lektínov z potravy nielen takmer nemožné, ale navyše zdravotne to nie je nijako prínosné.“

Ak človek hľadá ideálnu stravu, mal by sa inšpirovať Stredozemím, radí Rossiová. „Stredozemská strava je bohatá na čerstvú zeleninu, ovocie, celozrnné potraviny, orechy, semienka a extra panenský olivový olej. A všeobecne je pokladaná za zlatý stravovací štandard.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #lepok #lektín #bielkovina