Keď črevá volajú o pomoc

, 17.08.2017 06:00
brucho, čerevá, žalúdok, trávenie
Ilustračné foto. Autor:

Nešpecifickým zápalovým ochorením čriev, v skratke IBD, trpí na Slovensku viac ako 10-tisíc ľudí. "Rozdeľujú sa tradične na Crohnovu chorobu, ulceróznu kolitídu a medzi nimi nejasne vyhranenú formu zápalu, tzv. neklasifikované IBD. Spoločnou črtou týchto ochorení čreva je, že ich nevyvoláva konkrétny patogén, teda vírus, baktéria alebo parazit," hovorí docentka Zuzana Zelinková z Gastroenterologickej ambulancie Nemocnice svätého Michala v Bratislave.

Skratka IBD z anglického inflammatory bowel disease označuje spoločne zápalové ochorenia čreva. Presná príčina ochorenia nie je známa, ide o tzv. multifaktoriálne ochorenie, to znamená, že sa na jeho vzniku podieľa kombinácia viacerých faktorov. „Určité, zatiaľ nie presne určené, faktory z prostredia spustia u geneticky náchylného človeka prehnanú odpoveď slizničného imunitného systému na našu vlastnú bakteriálnu črevnú flóru. Táto prehnaná odpoveď spočíva v zápalovej reakcii, ktorá ničí samotnú sliznicu a spôsobuje poruchu funkcie tráviaceho traktu,“ vraví docentka Zelinková.

Úloha čriev v našom organizme je veľmi dôležitá. Prebieha v nich trávenie, ktoré podporuje viac ako 400 druhov baktérií. Nachádza sa v nich aj samostatný „črevný“ nervový systém. Tráviaci trakt je tak priamo prepojený s mozgom, a to aj vďaka rovnakým typom receptorov. Správne fungovanie čriev má vplyv na celkový zdravotný stav, psychiku a výkonnosť. Predpokladom toho je správne a kvalitné stravovanie, ktoré sa podieľa na koordinácii črevných funkcií. V rámci ochorení tráviacej sústavy však existujú aj diagnózy, ako napríklad nešpecifické zápalové ochorenia čreva, pri ktorých skôr ako dobrý kuchár pomôže len lekár. Ich včasná diagnostika je nesmierne dôležitá. Tú však odďaľujú nešpecifické príznaky. Veď kto by si spájal únavu, nechutenstvo či melancholickú náladu s ochorením čriev?

„Nešpecifické zápalové ochorenia čreva sa najčastejšie prejavujú bolesťami brucha, hnačkami, ktoré môžu byť s prímesou krvi, teplotami, pocitmi na vracanie alebo vracaním. Môže dochádzať k málokrvnosti, čo sa môže prejavovať únavou, pri závažnejšom stupni málokrvnosti aj búšením srdca. V dôsledku zápalu pri Crohnovej chorobe sa v oblasti konečníka môžu vytvárať bolestivé zápalové zdurenia, z ktorých vyteká hnis,“ vysvetľuje možné príznaky choroby docentka Zelinková. Často to trvá mesiace, kým si človek uvedomí, že niečo s jeho trávením nie je v poriadku. „Rovnako zložité je často pre lekára v prvom kontakte rozoznať, u ktorého pacienta môže ísť o IBD a treba ho urýchlene odoslať k špecialistovi gastroenterológovi. Veľa pacientov, ktorí prichádzajú s bolesťami brucha a hnačkami, môže trpieť dráždivým črevom, výrazne zaťažujúcim ochorením, ktoré ale, na rozdiel od IBD, nespôsobuje dlhodobé následky vedúce k poruche funkcie tráviaceho traktu,“ vraví gastroenterolo­gička.

Dnes už existujú spoľahlivé diagnostické metódy na odhalenie tejto choroby. Tými najdôležitejšími ostávajú endoskopické vyšetrenia, z ktorých najdôležitejšia je kolonoskopia. Prvou voľbou je neinvazívne vyšetrenie, takzvaná laboratórna diagnostika biologických markerov. Na spresnenie diagnózy, prípadne komplikácií, slúžia doplnkové vyšetrovacie metódy, ktoré sú doménou rádiológie. Po potvrdení diagnózy lekár nasadí liečbu. Najnovšia je biologická liečba, ktorá je indikovaná pri stredne ťažkých až ťažkých formách ochorenia.

Keď sa povie IBD…

  • z anglického inflammatory bowel disease je skratka na označenie zápalových ochorení tráviaceho traktu. Ochorenie môže postihovať ktorúkoľvek časť tráviacej trubice (Crohnova choroba) alebo len hrubé črevo (ulcerózna kolitída)
  • zápal sliznice tráviaceho traktu sa prejavuje rôznymi príznakmi, v závislosti od toho, aká jeho časť je poškodená. Najčastejšie sa vyskytuje hnačka, ktorá môže byž spojená s teplotami, bolesťami brucha, krvou v stolici a chudnutím. Toto sú tzv. alarmujúce príznaky, ktoré by mali viesť k návšteve lekára – gastroenterológa. Súčasne sa môžu vyskytovať aj iné tráviace ťažkosti, napr. vracanie alebo pocit nutkania na vracanie. IBD nie je len ochorením tráviacej trubice, môže postihovať aj iné orgány, ako sú kĺby, oči, koža, pečeň
  • spúšťače ochorenia nie sú jednoznačne určené, relatívne často sa prejaví v nadväznosti infekčnú hnačku, niekedy sa môže vyskytnúť v nadväznosti na výraznú psychickú záťaž, vo väčšine prípadov však nie je prítomný žiadny jednoznačný spúšťač
  • výskyt ochorenia stúpa a postihuje prevažne mladých ľudí medzi 20. a 30. rokom života, v posledných rokoch sa však čoraz častejšie vyskytuje aj u detí a starších ľudí. Jeho príčina nie je známa, ale na jeho vzniku sa podieľa kombinácia viacerých faktorov tak dedičných, ako aj faktorov prostredia
  • ochorenie diagnostikuje a lieči gastroenterológ. Diagnóza sa stanovuje pomocou endoskopického vyšetrenia, pri ktorom sa určí typ ochorenia, ako aj rozsah postihnutia. Niekedy sú potrebné aj ďalšie vyšetrenia, ako je sonografia a magnetická rezonancia. Definitívne stanovenie diagnózy je však vždy založené na endoskopickom vyšetrení spolu s odberom vzoriek na analýzu pod mikroskopom
  • po stanovení diagnózy nasleduje liečba liekmi, ktoré potláčajú prehnanú odpoveď imunitného systému na črevné baktérie. V súčasnosti dostupnými liekmi je možné túto zápalovú reakciu len utlmiť a držať pod kontrolou, ale ochorenie nie je možné definitívne vyliečiť. Niekedy je potrebný chirurgický zákrok
Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK

Ulcerózna kolitída

  • je choroba, ktorá spôsobuje zápal (opuch a bolesť) vnútornej sliznice hrubého čreva alebo konečníka, čo spôsobuje naliehavú krvavú hnačku a únavu. Prejavy choroby sa líšia podľa toho, aká veľká časť hrubého čreva je zasiahnutá
  • Rizikové faktory: nie sú úplne jasné. Ľudia trpiaci stresom však mávajú vyšší výskyt ochorenia. Podľa niektorých teórií týmto ochorením častejšie trpia aj ľudia, ktorí majú v jedálnom lístku veľa mäsa, vajec a čokolády. Istú úlohu zohráva aj dedičnosť
  • Aké sú príznaky ochorenia: čím väčšmi je črevná sliznica zapálená a vredovitá, tým viac stráca schopnosť absorbovať vodu z odpadového materiálu, ktorý prechádza hrubým črevom. To potom vedie k hnačke. Poškodená črevná sliznica môže tiež produkovať do stolice veľké množstvo hlienu. Okrem toho vredy v sliznici môžu spôsobiť krvácanie, takže stolica môže byť aj krvavá. Strata krvi môže prípadne viesť k málokrvnosti. Väčšina chorých zvykne pociťovať naliehavú potrebu vyprázdnenia, ale máva aj kŕčovité bolesti brucha. Bolesť môže byť silnejšia na ľavej strane. Hnačka a bolesť brucha môžu spoločne viesť k strate chuti do jedla a následnému chudnutiu. Tieto príznaky môžu vyvolať aj únavu
  • Diagnostika: zvyčajne sa začína lekárskou prehliadkou a anamnézou, krvnými testami či vzorkou stolice, používa sa aj kolonoskopia alebo sigmoidoskopia. Niekedy sa používajú RTG lúče s báriovým klystírom, ale aj CT či MRI vyšetrenia
  • Liečba: momentálne neexistujú lieky, ktoré by chorobu vyliečili, liečbou je však možné udržať chorobu pod kontrolou. Pôsobí tak, že tíši abnormálny zápal v sliznici hrubého čreva. To mu dáva príležitosť vyliečiť sa. Okrem toho zmierňuje príznaky hnačky, krvácanie z konečníka a bolesti brucha
  • Ako si pacient môže pomôcť sám: pacient by mal dodržiavať diétne opatrenia. Ovocie ako napríklad jablká jedzte vždy olúpané. Zeleninu sa v jedálnom lístku odporúča obmedziť a konzumovať ju skôr tepelne upravenú. Absolútne nevhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú napríklad strukoviny. Medzi pečivom si treba vyberať skôr biele, celozrnné totiž obsahuje veľké množstvo nestráviteľných zvyškov. Vyhýbajte sa mliečnym, kvasnicovým a čokoládovým výrobkom. Nejedzte dráždivá, korenené jedlá a instantné potraviny. Živočíšne tuky radšej nahraďte rastlinnými. Potravu si rozdeľte do menších porcií a jedzte viackrát denne. Dôležitú úlohu zohráva aj pitný režim. Vyberajte si neperlivé minerálky, slabé čaje a silne zriedené ovocné šťavy. Nevhodné sú limonády, káva a energetické nápoje. Priebeh ochorenia nepriaznivo ovplyvňuje stres. Nájdite si preto dostatok času na odpočinok a vyhýbajte sa psychicky náročným situáciám
Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK

Crohnova choroba

  • je stav, ktorý spôsobuje zápal (opuch a bolesť) v stene tráviacej sústavy. Postihnutá môže byť ktorákoľvek časť tráviacej rúry. Asi u tretiny pacientov je postihnuté len hrubé črevo, asi u tretiny len tenké črevo a asi u tretiny aj hrubé, aj tenké črevo
  • choroba je pomenovaná po doktorovi Burrillovi B. Crohnovi, ktorý spolu s kolegami Oppenheimerom a Ginzburgom uverejnil v roku 1932 článok, v ktorom opisuje znaky toho, čo sa dnes nazýva Crohnova choroba. Crohnova choroba a s ňou súvisiaca ulcerózna kolitída sú dve hlavné skupiny chorôb, ktoré patria do širšej skupiny ochorení nazývanej zápalové ochorenia čriev. Príznaky oboch sú také podobné, že lekári majú niekedy problém stanoviť definitívnu diagnózu
  • zatiaľ čo ulcerózna kolitída postihuje vnútornú výstelku hrubého čreva alebo konečníka, Crohnova choroba sa môže objaviť aj v iných častiach tráviaceho systému vrátane tenkého čreva, ústnej dutiny, pažeráka a žalúdka. Postihnuté môžu byť všetky vrstvy čreva. Úseky zdravého čreva sa môžu striedať s chorými časťami. Ide o takzvané „preskočené“ oblasti. Naproti tomu ulcerózna kolitída sa rozširuje rovnomernejšie a súvislejšie a ovplyvňuje len povrchové vrstvy hrubého čreva
  • prevencia a rizikové faktory: proti tomuto ochoreniu zatiaľ neexistuje žiadna zaručená prevencia. Uvažuje sa o škodlivom vplyve stravy s nadbytkom rafinovaných cukrov a s nedostatkom rozpustnej vlákniny, ktorá by tak mohla narušiť zloženie prirodzenej črevnej flóry. Podobný efekt má časté užívanie antibiotík. Akútne zhoršenie či nové vzplanutie choroby pôsobí fajčenie, užívanie nesteroidných antireumatík a hormonálna antikoncepcia. Ľudia, v ktorých rodine sa už Crohnova choroba vyskytuje, by mali byť sledovaní na gastroenterolo­gických pracoviskách, aby sa prípadné prepuknutiu choroby zachytilo včas. Majú totiž mnohonásobne vyššie riziko tejto choroby
  • príznaky a prejavy choroby: ochorenie prebieha väčšinou chronicky, striedajú sa obdobia vzplanutia s obdobiami, keď je pacient bez ťažkostí. Pacienti mávajú bolesti brucha, dlhotrvajúce hnačky, mierne teploty, cítia sa viac unavení a chudnú. Môže sa objaviť vracanie, kŕče, zástava plynov a zriedka krv v stolici. U niektorých chorých dominujú prejavy v iných oblastiach tela. Môže ísť o bolesti kĺbov, obličkové a žlčové kamene, zápal dúhovky a závesného aparátu oka alebo kožné ochorenie nazývané erythema nodosum

Diagnostika

  • začína sa zvyčajne lekárskou prehliadkou a anamnézou. Možno urobiť aj krvné vyšetrenia, aby sa skontroloval výskyt anémie, čo by mohlo naznačovať krvácanie. Okrem toho môžu tieto vyšetrenia odhaliť vysoký počet bielych krviniek, čo je známkou zápalu niekde v tele
  • vzorka stolice môže obsahovať biele krvinky, čo môže byť príznakom zápalového ochorenia. Vzorka stolice tiež umožňuje lekárovi odhaliť krvácanie alebo infekciu spôsobenú baktériami, vírusmi alebo parazitmi. Vylúčenie týchto príčin môže byť pri diagnostike Crohnovej choroby užitočné
  • ak sa choroba nachádza v hrubom čreve, potrebná je sigmoidoskopia alebo kolonoskopia. Lekár môže vykonať aj biopsiu sliznice čreva, ktorú prezrie pod mikroskopom. Potrebné môžu byť aj ďalšie vyšetrenia, napríklad CT a MRI

Možné komplikácie ochorenia

  • striktúra – zúženie časti čreva spôsobené tvorbou zjazveného tkaniva môže spôsobiť ťažkosti pri prechode potravy – bolesť a vracanie
  • fisúra – trhlina v sliznici konečníka môže spôsobiť bolesť a krvácanie, najmä počas vyprázdňovania stolice
  • perforácia – malý otvor v stene čreva, pričom obsah čreva môže unikať a spôsobiť infekciu alebo absces vnútri brucha, čo môže ohroziť aj život
  • fistula – píšťala, kanál spôsobený zápalom a infekciou
  • absces – nazbieraný hnis, ktorý sa prejavuje prudkou bolesťou v bruchu, bolestivou stolicou, výtokom hnisu z konečníka, horúčkou…
  • rakovina – ľudia so zápalom hrubého čreva majú vyššie riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva a konečníka ako ostatná populácia

Liečba

  • predovšetkým je to jej dlhodobosť, pretože aj obdobie zlepšenia stavu vyžaduje udržiavacie dávky liekov. Voľba liečebnej stratégie závisí od lokalizácie procesu, rozsahu postihnutia a aktivity choroby. Všeobecne sa odporúča šetriaci režim. Niekedy si choroba vyžaduje zmenu zamestnania. Ďalej je to vhodná strava so zastúpením všetkých nutričných zložiek a energeticky primeraná vzhľadom na obmedzenie fyzickej aktivity. Pri tých forimách choroby, ktoré prostredníctvom zápalu zužujú tráviacu trubicu, musí byť chorý opatrný na hrubé nestráviteľné zvyšky potravy. Pri ťažšom priebehu choroby sa podávajú kortikoidy. Ak nastanú komplikácie (upchatie čreva, šírenie zápalu prostredníctvom fistuly do iných orgánov a ďalšie), alebo nepomáha iná liečba, je potrebné podrobiť sa operácii. Chirurg odstráni postihnutú časť čreva, čo niekedy vyžaduje vyvedenie konca zdravého čreva cez brušnú stenu so zavedením stómie, ale bohužiaľ ani to nezaručuje vyliečenie. Operáciu nakoniec podstúpi zhruba polovica pacientov.
Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK

Diéta a životný štýl

  • črevné ochorenia, ako je Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, sú ovplyvnené tým, čo jeme. Správna strava môže zdravotný stav podstatne ovplyvniť k lepšiemu. Ideálna je bezozvyšková diéta, zložená z potravín, ktoré zanechávajú v stolici veľmi málo zvyškov; nedráždia sliznicu čriev.

Výber potravín

  • Nápoje: čaj, minerálky bez kysličníka uhličitého, slabé ovocné šťavy
  • Pečivo: iba biele – veka, rožky, netučné múčniky pripravené z piškótového cesta doplnené jemným džemom alebo snehom z bielkov (zapečeným)
  • Prílohy: zemiaková kaša pri tolerancii mlieka, v opačnom prípade riedená vývarom zo zemiakov, cestoviny, ryža
  • Polievky: vývar z ľubovoľného mäsa alebo mrkvy doplnený ryžou alebo cestovinami, jemne nastrúhanými zemiakmi alebo mrkvou
  • Mäso: iba chudé – teľacie, hovädzie, bravčové, kurča, kapor, filé, z údenín iba dusená šunka
  • Tuky: iba čerstvé maslo
  • Syry: nízkotučné, bez príchutí, netučný tvaroh
  • Vajcia: v menšom množstve, samostatne čo najmenej, lepšie je zaradiť ich do pokrmov
  • Ovocie: surové iba banány, marhule iba kompótové bez šupky, jablká olúpané podusiť úplne do mäkka a zmixovať
  • Zelenina: žiadna surová, len mrkva nastrúhaná a dusená, mrkvové pyré

Ako variť

  • variť, dusiť, piecť bez tuku, pokrmy doplniť maslom až po dohotovení, neprepaľovať tuk. Omáčky zahusťovať len zátrepkou alebo na sucho opraženou múkou

Čo vynechať

  • vyprážanie, restovanie, pečenie na tuku, postupy, pri ktorých vzniká tvrdá kôrka, zahusťovanie zápražkou

Nevhodné potraviny

  • Nápoje: mlieko, káva, kakao, ostré ovocné šťavy a šťavy z koncentrátu, akýkoľvek alkohol, sladené nápoje a bublinkové nápoje
  • Ovocie: surové – hrušky, ananás, jahody, maliny, egreše, kivi
  • Zelenina: žiadna surová, nakladaná ani mrazená, sterilizované šaláty a nálevy, kel, kapusta, kaleráb, reďkovky, pór, cibuľa, cesnak, paradajky, uhorky, karfiol, chren
  • Strukoviny: v akejkoľvek úprave
  • Mäso: bôčik, príliš tučné bravčové mäso, údené, baranie, zverina, tučné ryby, vnútornosti
  • Údeniny: salámy, párky, klobásy, jaternice, krvavá tlačenka, tlačenka, paštéty, žiadne mäsové konzervy
  • Tuky: loj, masť, oškvarky, šľahačka
  • Prílohy: zemiaky, kysnuté knedle, vyprážané zemiakové hranolčeky a krokety
  • Korenie: všetky druhy
  • Pochutiny: kečup, horčica, majonézy, tatárska omáčka, lahôdkové šaláty (zemiakový, vlašský…)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#ulcerózna kolitída #IBD #Crohnova choroba #črevá
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk