Močové cesty: Zápaly hrozia aj v lete

S infekciou močových ciest musí minimálne raz za život zabojovať takmer každý z nás. Zápaly močových ciest sú hneď po zápaloch horných dýchacích ciest druhou najčastejšie sa vyskytujúcou bakteriálnou infekciou, na ktorú sa podľa odhadov spotrebuje asi 20 % všetkých predpísaných antibiotík.

24.08.2017 06:00
močové cesty, zápal, infekcia, obličky Foto:
Infekcie dolných močových ciest nemožno podceňovať najmä pre riziko prechodu do obličiek.
debata

Antibiotiká sú pri liečbe zápalu nevyhnutnosťou. Najdôležitejšia je však prevencia, ktorá zahŕňa dostatočný pitný režim, hygienu a podporu imunity.

Infekciu močových ciest spôsobuje vo väčšine prípadov tyčinková baktéria E. coli, ktorá spolu s inými baktériami žije v hrubom čreve alebo v okolí konečníka. A odtiaľ je to už len kúsok k močovej trubici. Lekári rozoznávajú zápal horných a dolných močových ciest. V prvom prípade sa baktéria dostane do močovej trubice a do močového mechúra. Choroba sa prejavuje častým nutkaním na močenie, počas ktorého môže človek cítiť pálenie alebo rezanie, najmä na konci močenia, bolesťami v podbruší a môže sa vyskytnúť aj krv v moči. „Keďže z dolných močových ciest sa môže zápal dostať cez močovody vyššie, teda do obličiek, je veľmi dôležité, aby pacienti nepodceňovali liečbu zápalu dolných močových ciest,“ upozorňuje urológ Igor Bartl. „Keď zápal napadne obličky, ide o vážny stav, dostavia sa teploty až horúčky a celková únava organizmu, pacient musí byť hospitalizovaný a musí dostávať antibiotiká priamo do žily."

Zápal dolných močových ciest aspoň raz za život prekoná každá druhá žena. U niektorej ide iba o ľahkú formu, u inej o ťažšiu a minimálne 10 % žien trpí týmito nepríjemnými problémami opakovane. „Je to spôsobené anatomickým usporiadaním ženského tela. Kým močová rúra muža meria približne 20 až 25 cm, u žien sú to iba tri až štyri centimetre, ktoré musí baktéria prekonať, aby sa dostala na miesto, kde sa bude rozmnožovať,“ vysvetľuje urológ. A E. coli dokáže zdvojnásobiť svoj počet za 20 minút.

Zápal močových ciest vie poriadne potrápiť aj deti, pretože tie do troch rokov nedokážu vylúčiť z močového mechúra všetok moč, vždy tam zostane dostatočné množstvo na to, aby vytvorilo ideálne prostredie na množenie baktérií. Deti, pričom dievčatá sú opäť ohrozenejšie, môžu byť plačlivé, môžu odmietať jedlo či pitie, nijako však nespomenú „cikanie“. Pri takýchto príznakoch treba zvážiť vyšetrenie moču – nebolí a test rýchlo odhalí, či ide o zápal.

Hoci sa zápaly močových ciest štatisticky vyskytujú častejšie v zime, aj v lete vieme baktériám vytvoriť ideálne podmienky na to, aby zaútočili. Pobyt v bazéne bez prestávky celé hodiny zvyšuje šancu, že baktérie E. coli budú mať prevahu. Aj mokré plavky sú prostredím, pod ktorým sa sliznice oslabujú a baktérie ľahšie rozmnožujú. Odporúča sa po opustení bazéna prezliecť sa do suchého páru plaviek. To by malo platiť najmä pre ženy, ktoré sú náchylné na infekcie močových ciest. Na pravidlo vymeniť mokré za suché by sme nemali zabúdať ani u detí.

Opatrnosť je potrebná aj pri snahe schladiť rozhorúčený organizmus. Prudký skok do studenej vody mu môže spôsobiť šok, ktorý sa môže prejaviť až oslabenou imunitou. Opäť by sa pred takýmto druhom ochladzovania mali mať na pozore najmä ženy, ktoré už zápal močových ciest prekonali.

Prevencia aj liečba

Dostatok tekutín je pre organizmus vždy prospešný. V prípade náchylnosti na zápaly močových ciest alebo pri prvých príznakoch ochorenia treba prísun tekutín ešte znásobiť a piť ako o život. Vodu a urologický čaj. Chodiť každú chvíľu na toaletu je určite otravné, ale „spláchnutie“ močovej trubice močom zabraňuje baktériám v tom, aby sa tu usadili a ďalej zväčšovali svoje rady.

Niektorí lekári odporúčajú po absolvovaní liečby, ale aj ako prevenciu užívať probiotiká, ktoré podporujú množenie dobrých črevných baktérií na úkor zlých. A zrejme padne aj slovo brusnice, ale pozor, nie všetko, čo brusnice obsahujú, má aj protizápalové účinky a pomáha s liečbou problémov pri močení. Nesporným faktom je, že pomáhajú vyplavovať baktérie z tela von. Protizápalové účinky, vďaka ktorým sa tak preslávili, však nikdy neboli dokázané a aj preto ich odborné urologické spoločnosti ako dlhodobú prevenciu neodporúčajú.

Kde hľadať pomoc?

Infekcie dolných močových ciest nemožno podceňovať najmä pre riziko prechodu do vyšších orgánov – obličiek. Ich zápal je vážny stav, ktorý vyžaduje hospitalizáciu. Každú akútnu infekciu močového mechúra preto musí vždy liečiť lekár a predpísané antibiotiká je nutné vybrať do konca. Nielen nedôsledným a nedokončeným, ale aj príliš častým užívaním antibiotík sme v baktériách vypestovali ich rezistenciu proti liečbe, preto sú dnes preventívne opatrenia dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Pri opakovaných zápaloch však existujú aj možnosti, ako ich prerušiť. Táto liečba podporujúca našu imunitu je viazaná na lekársky predpis, ale návšteva lekára sa skutočne oplatí, keďže dokáže výrazne alebo aj úplne znížiť počet recidív ochorenia. Užíva sa niekoľko mesiacov a pomoc môžeme hľadať nielen u urológa, ale aj u gynekológa alebo praktického lekára.

Keď už je zle

Aby sa baktérie nemnožili, je vhodné nosiť bavlnenú priedušnú bielizeň a dbať na správnu hygienu – na toalete sa utierať smerom spredu dozadu a pravidelne sa „tam dole“ umývať, nie však zase pričasto a najmä nie parfumovanými tekutými mydlami, ktoré sliznice vysušujú a znižujú ich obranyschopnosť. Keď sa objavia príznaky zápalu močových ciest, treba vyhľadať lekára a antibiotickú liečbu dobrať až do konca. Inak hrozí zápal horných močových ciest.

Od bolestivého močenia uľavia analgetiká, podbrušku urobí dobre aj teplý termofor alebo náplasti s hrejivým účinkom.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lekár, močové cesty, urológ Ilustračné foto.

Zápaly močových ciest

Akútna cystitída

Zápal močového mechúra je najčastejšia lokalizácia infekcie v močových cestách. Toto ochorenie najčastejšie vzniká na základe bakteriálnej infekcie, ktorá vniká do močových ciest väčšinou cez močovú trubicu. Pôvodcami sú prevažne baktérie obývajúce črevný trakt (E. coli), alebo sexuálne prenosné baktérie a zriedka vírusy. K vzniku ochorenia prispieva mnoho faktorov. U žien anatomická predispozícia močového traktu, znížená imunita, prechladnutie, tehotenstvo, diabetes, infekcia v oblasti gynekologických ciest. U mužov sa toto ochorenie vyskytuje často v súvislosti s infekciou v predkožkovom vaku. Typicky sa prejavuje pálením, rezaním pri močení, močením po malých častiach, bolesťami v podbrušku. Moč môže byť zakalený s prímesou krvi a môže zapáchať. Pri výraznejšom priebehu môže byť aj mierne zvýšená teplota, celková únava.

Pri každej infekcii močových ciest treba dodržiavať zvýšený pitný a kľudový režim. Ak vás symptómy dovedú k lekárovi, pravdepodobne vám predpíše antibiotiká.

Akútna pyelonefritída

Je bakteriálny zápal obličky a obličkovej panvičky. Pôvodcovia sú vo väčšine prípadov podobní ako pri cystitíde. Zápalu obličiek veľmi často predchádza zápal močového mechúra. Neliečená pyelonefritída môže viesť k rozšíreniu infekcie do organizmu, celkovej reakcii pacienta a zhoršeniu zdravotného stavu. Ďalej sa ako komplikácia objavuje, aj keď zriedka, absces obličky. Ochorenie sa prejavuje bolesťami v krížoch a horúčkami. Môže byť prítomný pocit na zvracanie. Pri pokročilom ochorení sa môže vyskytovať celkové zhoršenie stavu, zimnica, triaška. Pri fyzikálnom vyšetrení je prítomná bolestivosť pri pohmate v oblasti brucha, kde je umiestnená postihnutá oblička. Vo vzorke moču je prítomnosť zápalových buniek a baktérií. Základnou liečbou je podávanie antibiotík.

Urethritis

Ide o zápalové ochorenie močovej trubice. Často sprevádza zápaly močového mechúra. V tomto prípade býva pôvodca infekcie rovnaký ako u cystitíd. Samotné uretritídy sa oveľa častejšie vyskytujú u sexuálne aktívnych jedincov a sú spôsobené sexuálne prenosnými pôvodcami. Medzi ne patrí Chlamydia sp., Ureaplasma sp., Mycoplasma sp. alebo kvapavky, Trichomonas vaginalis, ale na jej vzniku sa môžu podieľať aj vírusové infekcie, ako je Herpes simplex a iné. Neliečená môže viesť k rozšíreniu infekcie na ďalšie orgány močovej a pohlavnej sústavy, v dlhodobom hľadisku môže viesť k jazveniu močovej trubice a vzniku zúženín a u mužov k poruchám plodnosti. Ochorenie sa najčastešie prejavuje pálivou rezavou bolesťou, ktorá sa objavuje počas močenia. Ďalej sa môže objaviť výtok z močovej trubice. U niektorých pacientov môže byť prítomné občasné svrbenie alebo výtok. Časť pacientov môže byť bez akýchkoľvek príznakov. Vzhľadom k tomu, že infekcie močovej trubice sú najčastejšie spôsobené sexuálne prenosnými pôvodcami, je liečba, diagnostika často v spolupráci s dermatovene­rológom. Prevenciou sú zásady bezpečného a chráneného pohlavného styku.

Akútna prostatitída

Prostata je mužská pohlavná žľaza, ktorá produkuje sekrét, ktorý je súčasťou ejakulátu. V tejto žľaze tiež dochádza k spojeniu močových a pohlavných ciest. Zápal prostaty je ochorenie, ktoré sa môže vyskytovať v každom veku, avšak jeho výskyt stúpa s vekom muža, a to najmä v súvislosti s benígnou hyperpláziou prostaty. Neliečená alebo zle liečená prostatitída môže viesť ku vzniku abscesu, rozšírení zápalu ďalej do mäkkých tkanív panvy či vzniku chronickej prostatitídy. U chorých sa objavujú problémy s močením, ale aj celková reakcia organizmu. Toto takmer vždy vyžaduje akútnu starostlivosť. Chorý často trpí horúčkami, môžu byť prítomné aj zimnice, pocit na zvracanie alebo samotné zvracanie, bolesti v oblasti panvy. Základom liečby sú antibiotiká.

Pravda o infekcii močových ciest. Prechladnutie ju nespôsobuje

Infekcia močových ciest je druhým najrozšírenejším infekčným ochorením a jej výskyt je častým dôvodom, prečo si ženy vyčítajú zlú voľbu oblečenia. Je však prechladnutie skutočne hlavnou príčinou infekcie močových ciest? Nie je. Problémy s močovými cestami majú totiž bakteriálny pôvod. Aby sme predišli vzniku nepríjemných problémov, treba eliminovať hrozbu premnoženia baktérií v močových cestách. Baktérie skrátka treba vyplaviť z tela preč.

"Problémy s močovými cestami sú z fyzickej aj psychickej stránky veľmi zaťažujúce. Často sa začnú ozývať len v podobe drobných bolestí v podbrušku s následným pálením a bolesťou pri močení. Dôležité však je na tieto problémy ihneď reagovať, a to zvýšeným pitným režimom s pomocou podporných prípravkov, ktoré telu v boji s infekciou močových ciest pomáhajú, a v prípade potreby vyhľadať lekára,“ vysvetľuje doktor Marek Krolupper, primár urologického oddelenia Nemocnice Na Bulovce v Prahe.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
žena, spánok, oddych Ilustračné foto.

Infekcia močových ciest páli, reže, obmedzuje a dokáže pokaziť plány aj náladu. Mnohí by neverili, že za touto nepríjemnosťou stojí organizmus mnohonásobne menší ako milimeter – baktéria. Navyše baktéria, ktorá vie byť pre naše telo aj dobrým služobníkom, ak sa nachádza na správnom mieste. Volá sa Escherichia coli, a hoci je neoddeliteľnou súčasťou našej črevnej mikroflóry, pričom prispieva k fungovaniu nášho organizmu, spôsobuje až 90 % problémov s močovými cestami. Problémy nastávajú v momente, keď sa dostane z konečníka do oblasti našich močových ciest. „Močová trubica u žien je kratšia ako u mužov a vzdialenosť medzi ňou a konečníkom je oveľa menšia. Aj z tohto dôvodu ženy trpia podobnými infekciami častejšie ako muži. Baktérie to totiž od močovej trubice nemajú ďaleko,“ dopĺňa doktor Krolupper.

A ako treba postupovať, keď sa baktérie predsa len rozmnožia na nesprávnom mieste a do života vám vstúpia nepríjemné príznaky infekcie? V momente, keď začnete pociťovať častejšie nutkanie na močenie, pálenie pri močení, prípadne bolesť v podbrušku, je potrebné ihneď zasiahnuť.

Problémy s močovými cestami sa objavujú znenazdajky a rady sa vracajú. Vďaka pár drobným zmenám životného štýlu sa im však dá predchádzať. Dodržujte pitný režim, pokiaľ možno nezadržujte močenie a dbajte na dostatočnú hygienu intímnych partií. Ak sa nepríjemnosti predsa len dostavia, neprepadajte panike a komplikácie ihneď riešte návštevou lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #zápal močových ciest #infekčné choroby