Otázky a odpovede: O infekciách močových ciest

Prečo sú infekcie močových ciest častejšie u žien? Ženy majú kratšiu močovú trubicu. Vyústenie je navyše oproti mužom bližšie ku konečníku. Pre infekčné baktérie je tak jednoduchšie dostať sa do močového mechúra, kde sa potom ďalej množia a spôsobujú ďalšie zápaly.

25.08.2017 14:00
moč, močové cesty, lekár, kontrola Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je infekcia močových ciest nákazlivá?

Niektoré baktérie spôsobujúce zápaly močových ciest môžu byť prenášané pri pohlavnom styku. Najčastejšie ide o tzv. chlamýdie. Známejšia však je dnes už menej častá – kvapavka. V liečbe týchto infekcií treba pamätať aj na partnerov. Brať antibiotiká a zároveň sa opäť vystavovať ďalšiemu riziku nákazy nemôže viesť k dostatočnému vyliečeniu.

Ako je to s liečbou močovej infekcie u tehotných?

U tehotných žien treba liečiť aj bezpríznakové infekcie. U 20 až 40 percent tehotných žien sa totiž v priebehu tehotenstva alebo po ňom môže rozvinúť slabý, ale aj závažný zápal obličiek. Pokiaľ sa u tehotnej ženy zistí zvýšené množstvo baktérií v moči, mala by sa preliečiť antibiotikami.

Je krv v moči normálnym prejavom močovej infekcie?

Krv v moči sa môže pri niektorých infekciách močových ciest skutočne vyskytnúť. Nemusí byť voľným okom viditeľná a preukáže ju tak až mikroskopické vyšetrenie moču. Pokiaľ je krvi viac, vedie k ľahko červenému zafarbeniu moču. Jasne červený moč nie je pri močovej infekcii obvyklý. Každý výskyt krvi v moči musí vyšetriť lekár. Mohlo by totiž ísť o prejav iného závažného ochorenia, ktoré vyžaduje úplne iný prístup.

Môže byť infekcia močových ciest nebezpečná?

Nebezpečenstvo infekcie močových ciest spočíva predovšetkým v rozšírení zápalu z dolných močových ciest do obličiek. Obličky sú životne dôležitým orgánom. Každé ich vážne postihnutie je preto život ohrozujúcim stavom. Varovnými príznakmi infekčného poškodenia obličiek sú predovšetkým bolesti v bedrách a vysoká teplota. Pri výskyte týchto príznakov treba čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

Prečo je infekcia močových ciest nebezpečnejšia u pacientov s diabetom?

Vysoká hladina krvného cukru môže viesť k jeho vylučovaniu do moču. Sladké prostredie je ideálne pre rast a množenie baktérií. Infekcia tak vzniká oveľa častejšie a má aj vážnejší priebeh. Obličky pacientov trpiacich na cukrovku môžu byť navyše postihnuté už samotnou cukrovkou. Riziko prestupu močovej infekcie na obličky tak prináša dvojnásobné ohrozenie ich funkcie.

Mýty a fakty o infekcii močových ciest

Problémy s močovými cestami sužujú najmä ženské pohlavie. Niektoré ženy trápia pravidelne, iným sa vyhýbajú, všetci sme však o nich už počuli. Je však to, čo sa hovorí, naozaj pravda?

Mýtus 1: Nesadaj si na tú studenú zem, prechladneš a budeš mať problémy s močovými cestami. Kto z nás podobné slová ešte nepočul? Avšak toto zaužívané varovanie nie je úplne pravdivé. Hlavnou príčinou infekcie močových ciest nie je prechladnutie. Ide o problém bakteriálneho pôvodu. Až 90 % infekcií spôsobuje baktéria Escherichia coli, ktorá sa bežne vyskytuje v našej črevnej mikroflóre. Ak sa však dostane do oblasti močových ciest, nastáva problém a naše telo musí začať bojovať s infekciou.

Mýtus 2: Za zápaly močových ciest môže nedostatočná hygiena. V skutočnosti sa môže infekcia močových ciest rozvinúť aj u ľudí, ktorí sa umývajú dôkladne, niekedy až niekoľkokrát denne. Nedostatočná hygiena intímnych partií je síce jedným z rizikových faktorov, zďaleka nie však jedinou príčinou problémov.

Mýtus 3: Močové infekcie postihujú len ženy. Ženy sú k rozvoju zápalov močových ciest náchylnejšie vinou kratšej močovej trubice a jej anatomickému umiestneniu. Mužov sa však ochorenie môže týkať tiež, a to najčastejšie po päťdesiatom roku veku. Vtedy začína rozhrávať úlohu zväčšujúca sa prostata, ktorá bráni odtoku moču a podporuje tak množenie baktérií vo vnútri močového mechúra.

Mýtus 4: Brusnicové nápoje sú zaručenou prevenciou. Brusnice skutočne obsahujú látky, ktoré komplikujú baktériám prienik do steny močového mechúra. Bežné džúsy ich však nemusia zďaleka obsahovať v takom množstve, aby boli skutočne efektívne. Ako prevencia zápalov močových ciest môžu byť účinné vtedy, keď obsahujú aspoň 26-percentný podiel brusníc a ak ich konzumujete denne. Užívanie brusníc by rozhodne nemalo byť jedinou súčasťou liečby už rozvinutých zápalov močových ciest.

Mýtus 5: Ochorejú len sexuálne aktívne ženy. Ani toto tvrdenie sa nezakladá na pravde. V skutočnosti môžu močovou infekciou trpieť aj sexuálne neaktívni jedinci vrátane detí či žien po menopauze.

Mýtus 6: Infekcie močového mechúra sú neškodné. Ochorenie môže mať nekomplikovaný priebeh a nepríjemné príznaky môžu čoskoro ustúpiť. Úplne vzácny však nie je ani prestup infekcie do obličiek so všetkými závažnými dopadmi. Preto je vhodné problémy, ako je pálenie a rezanie pri močení, zapáchajúci moč či bolesť v podbrušku nepodceňovať a včas navštíviť lekára.

Fakty, na ktoré netreba zabúdať

Fakt 1: Problémy močových ciest trápia častejšie ženy. Dôvodom je to, že ženy majú kratšiu močovú trubicu ako muži a jej vyústenie je bližšie ku konečníku. Baktérie sa tak ľahšie dostanú do močového mechúra, kde sa potom ďalej množia a spôsobujú problémy. K prenosu spomínaných baktérií môže dôjsť napríklad aj nesprávnou hygienou po použití toalety. Vždy by sme sa mali utierať smerom von.

Fakt 2: Pri sexe môže dochádzať k prenosu baktérií – ochránia vás dve pravidlá. Prečo to nepovedať úprimne, sex je krásna súčasť nášho života a mali by sme si ho užívať. Zároveň je však vhodné dodržiavať niekoľko pravidiel. Ihneď po sexe choďte na toaletu a doprajte si rýchlu sprchu. Prečo? Počas sexu môže dôjsť k preneseniu baktérií na sliznice močových ciest, kde potom vzniká zápal. Od toho nás neochráni ani prezervatív. Lepšie je preto myslieť na prevenciu, ktorá nás od podobných problémov uchráni.

Fakt 3: Hygiena je dôležitá, ale netreba to preháňať. Hygiena je určite základ, ale nič by sa nemalo preháňať. Nadmerná hygiena intímnych partií totiž môže podráždiť sliznicu a narušiť ochranný faktor dolných močových ciest, čo nahráva opakovaným návratom infekcie. Starajte sa preto o svoju čistotu, ale primerane a s pomocou hygienických gélov priamo určených na intímne partie.

Fakt 4: Baktérie môžete z tela vyplaviť. Naše telo jednoznačne potrebuje tekutiny pre svoje správne fungovanie. Keď nás však sužujú problémy močových ciest, je pitný režim úplnou nevyhnutnosťou. Tekutiny nám pomáhajú baktérie z tela vyplavovať a doslova aj spláchnuť. Prúd moču so sebou totiž vylučuje aj baktérie, ktoré sa prichytili v močových cestách, kde môžu spôsobovať problémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápal močových ciest #močové cesty #infekčné choroby