Päť stučňovačov, ktoré nemajú žiadne kalórie

Cvičíte, zdravo a striedmo sa stravujete, no napriek tomu nechudnete? Dôvodom môžu byť aj tzv. "stučňovače", ktoré nemajú žiadne kalórie.

29.08.2017 06:00
žena,spánok,odpočinok,relax,sen Foto:
Kvalitný spánok robí veľa.
debata

Stres

Na prvom mieste v zozname „stučňovačov“, si drží pozíciu stres. A je jedno, o aký druh stresu sa jedná a či ho máte doma alebo v práci. Pretrvávajúce a vyčerpávajúce stresové situácie vedú k uvoľňovaniu hormónu kortizolu. Tento hormón môže spôsobiť pocit hladu a povzbudiť nás, aby sme jedli viac, ako zvyčajne. Keďže jedlo upokojuje, jeme logicky viac ako potrebujeme.

Nedostatok spánku

Aj nedostatok spánku narúša efektívne chudnutie. Štúdie ukázali, že vedie k zníženiu hladín leptínu v krvi. Tento hormón reguluje metabolizmus tukov a tlmí chuť do jedla. Aby sa koncentrácia leptínu v krvi udržala, mali by sme skôr chodiť spávať. Predtým sa neodporúča piť alkohol ani kofeínové nápoje. Tabu sú tiež mastné a ťažké jedlá.

Zoznam prísad

Sú ľudia, ktorí pri nakupovaní hodia očkom na zoznam, čo daný produkt vlastne obsahuje. Čím vyššie na zozname sa nachádzajú tuky, tým viac sa ich v produkte nachádza. Platí to aj pre iné zložky, napríklad cukry. Kritický pohľad pri nakupovaní teda určite stojí za to. Robte to aj v prípade nízkokalorických potravín.

Vône

Príjemné a atraktívne vône sú všade navôkol. Niektoré reštaurácie a supermarkety ich zámerne vytvárajú, aby prilákali svojich zákazníkov a povzbudili ich chuť nielen do jedla, ale aj do nakupovania. Ak teda chudnete a chcete sa tomuto stučňovaču vyhnúť, nikdy sa nevyberte nakupovať s prázdnym žalúdkom.

Znížená funkcia štítnej žľazy

Štítna žľaza je zodpovedná za metabolizmus. Ak produkuje príliš málo hormónov, metabolizmus sa spomaľuje. Výsledkom je znížená spotreba energie a zvýšenie telesnej hmotnosti. Ak máte podozrenie, že sa vás to týka, nechajte si štítnu žľazu skontrolovať odborníkom. Nedostatok hormónov možno vykompenzovať liekmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #stres #hlad #štítna žľaza #leptín #kortizol