Gingivoplastika: Keď sú ďasná na ústupe

Posadnutosť čistými zubami nás môže paradoxne pripraviť o radosť zo života a úprimný úsmev. Odhaľujúce sa krčky mnohí považujú za estetický defekt. Odvrátiť ho môže bezbolestný stomatologický zákrok známy ako gingivoplastika.

01.09.2017 06:00
zuby, zubár, stomatológ, zubná hygiena Foto:
Plastickú úpravu ďasna, odborne gingivoplastiku, je možné vykonať len v tom prípade, ak má pacient stopercentný zdravotný stav ústnej dutiny.
debata

Primárnou úlohou ďasien je chrániť krčok zuba. „Zároveň majú podpornú funkciu a zabraňujú šíreniu nebezpečných baktérií. V prípade, ak sa ďasno poruší alebo začne ustupovať, baktérie môžu preniknúť hlbšie do krčka, čo môže spôsobiť zápaly či parodontitídu,“ hovorí MUDr. Libor Michna, z bratislavskej stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Príčiny sú rôzne. Napríklad nesprávna technika čistenia zubov nevhodnou zubnou kefkou. Ustupujúce ďasná môžu trápiť aj ľudí, ktorí sa rozhodli pre piercing v pere alebo je ich zlozvykom ohrýzanie ceruzky či pera. „Upraviť tvar ďasna je možné prostredníctvom plastickej úpravy. Tú pacientom odporúčame aj po úrazoch či po extrakciách zuba,“ hovorí renomovaný stomatológ.

Gingivoplastika

Plastickú úpravu ďasna, odborne gingivoplastiku, je možné vykonať len v tom prípade, ak má pacient stopercentný zdravotný stav ústnej dutiny. „Zákrok je bezbolestný, vykonáva sa mikrochirurgickou metódou, v lokálnej anestézii. U pacientov, ktorým sa ďasná zmenšujú, je aplikovaný štep mäkkého tkaniva. V prípade, ak je stav sliznice nevyhovujúci, primárne ho vyliečime a až potom pristúpime k plastike. Hojenie v ústnej dutine je rýchle, príroda to veľmi múdro zariadila,“ opisuje zákrok doktor Michna. Pacientom, ktorí o ďasno prišli v dôsledku parodontitídy, plastická úprava ďasien nepomôže. „Spolu s ďasnom totiž dochádza aj k ústupu samotnej kosti,“ vysvetľuje odborník.

Opačný prípad

Doktor Libor Michna odporúča gingivoplastiku aj pacientom, ktorí sa hanbia usmievať pre opačný problém. „V praxi sa stretávam aj so situáciami, keď našu kliniku navštívia ľudia s malými zubmi a výraznými ďasnami. V takom prípade sa im predĺžia korunky odobraním tkaniva z povrchu ďasna,“ opisuje zákrok renomovaný stomatológ.

Keďže ďasná chránia naše zuby pred nebezpečnými baktériami, mali by sme im venovať patričnú pozornosť a chrániť ich. „Dôležité je, aby sme si zuby čistili správnou technikou a vhodnou zubnou kefkou. Odporúčam vyvarovať sa zbytočného tlaku. V prípade, ak majú pacienti piercing v pere, odporúčam im vybrať si ho. Zabúdať netreba ani na zdravý životný štýl a životosprávu,“ dodáva doktor Libor Michna z bratislavskej stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Zdravé ďasná nekrvácajú

Zdravé ďasná nikdy nesmú krvácať! Vysvetlenie, prečo však k tomu často dochádza, je prosté: Zdravé ďasno má bledoružovú farbu a nekrváca ani pri čistení zubov. Ďasno, ktoré je sčervenené, opuchnuté a ľahko sa rozkrváca, je zapálené, to znamená choré. Tento zápal je spôsobený bakteriálnym povlakom. Vyvolávajú ho jedovaté toxíny z baktérií, ktoré žijú v povlaku na okrajoch ďasien a na zuboch, a zápal je vlastne obrannou reakciou nášho tela proti nim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #dentálna hygiena #ďasná #starostlivosť o zuby