Vyliečte sa bylinkami - kedy siahnuť po ktorej?

Netreba zakaždým drahé lieky z lekárne. Ani lacné. Stačí siahnuť po najlacnejšej a najprirodzenejšej možnosti - po bylinkách. Matka príroda ponúka riešenie na každú boliestku.

04.09.2017 06:00
púpava, kvet, list Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kostihoj na tkanivo

Pri dne, reume, bolesti kĺbov, artróze, osteoartritíde, zlomenine kostí, vyvrtnutí, modrinách alebo deformácii väzov, okrem arniky je už viac ako tisíc rokov mimoriadne obľúbený kostihoj. Tinktúra na potretie sa dá pripraviť hravo. Rozdrvte 100 gramov čerstvého koreňa kostihoja a prelejte 900 ml 40 percentným alkoholom. Nádobu dobre uzavrite a nechajte stáť štyri týždne na tmavom mieste. Následne čiernu tinktúru preceďte, vydrží cca. dva roky.

Lopúch na pokožku a vlasy

Protizápalový, atimikrobiálny účinok lopúcha je známy už stáročia. Čaj zo suchých lístkov je úžasný pri problémoch žalúdka. Z liečivých účinkov profitujú predovšetkým vlasové korienky. Pri suchej a svrbivej pokožke hlavy alebo vypadávaní vlasov rozmiešajte čajovú lyžičku lopúchového oleja a nechajte pôsobiť cez noc. 20 gramov rozdrveného koreňa lopúcha prelejte 200 ml mandľového oleja a nechajte lúhovať na tmavom mieste. Potom preceďte, olej vydrží cca. rok.

Ľubovník bodkovaný na jazvy

Ľubovník bodkovaný je dobrý na každú iritáciu kože. Postihnuté miesto (popáleninu či ekzém) potrite niekoľkokrát denne pár kvapkami oleja. Dve hrste čerstvých kvietkov jemne rozdrvte a prelejte 500 ml olivovým olejom. Nechajte stáť šesť týždňov na svetlom, teplom mieste, potom preceďte. Olej vydrží asi rok. Sušený ako čaj pôsobí na posilnenie nervov a proti vyčerpaniu.

Prvosienka na kašeľ

Množstvo saponínov v žltých kvietkoch pôsobí odhlieňujúco a uľahčuje tým pádom vykašliavanie pri silnom prechladnutí. Sladký prvosienkový cukrík zmierni kašeľ: 30 gramov čerstvých kvietkov a asi 50 gramov cukru spracujte mixérom na pastu. Ďalších 450 gramov cukru rozpustite v hrnci, pridajte pastu a dobre premiešajte. Naneste na dobre pomastený plech a nechajte vychladnúť. Na koniec nakrájajte na malé kúsky.

Protizápalová šalvia

Zápaly úst, hrdla a ďasien sú oblasťou, kde sa dá táto bylinka uplatniť. Pri bolestiach hrdla: Čerstvé lístky zalejte vodou a kloktajte (čím je nápoj teplejší, tým lepšie). Pri problémoch s ďasnami pomôže čaj z 40 g sušenej šalvie, 30 g ostružinových listov a 30 g nátržníka rovného. Bylinky prelejte 200 ml vriacej vody, nechajte 15 minút lúhovať. Používajte ako ústnu vodu.

Púpava na pečeň a žlčník

Horké látky stimulujú tvorbu žalúdočnej kyseliny. To pomáha pečeni a žlčníku pri trávení tukov, zvyšuje pocit plnosti a stimuluje činnosť čriev. Čaj z koreňa je veľmi horký. Lepšie chutí sirup (viackrát denne jednu čajovú lyžičku): Uvarte v litri vody 2 hrste púpavových kvietkov s 2 polovicami citrónov. Povarte desať minút a v noci nechajte vychladnúť. Preceďte, pridajte kilo cukru a povarte. Ešte horúci sirup nalejte do fliaš, v chladničke vydrží šesť mesiacov.

Baza na zníženie teploty

Baza je jedna z najstarších liečivých rastlín v Európe a používa sa hlavne pri febrilných ochoreniach (kvietky aj bobule). Čaj zo sušených kvietkov podporuje potenie a tým znižuje telesnú teplotu. Šťava z bobúľ nielenže dobre chutí, ale aj pomáha pri prechladnutí, kašli alebo zachrípnutí. Dve kilá plodov rozpustite v litri vody, pridajte 1,5 kg cukru a struk vanilky. Varte 20 minút, potom preceďte a ešte teplý sirup nalejte do fliaš. Vydrží šesť mesiacov.

Alchemilka pri bolestivej menštruácii

Germánska bohyňa plodnosti Freya je patrónkou bylinky, ktorá pomáha ženám pri rôznych ťažkostiach s cyklom. Dve šálky čaju denne zo sušenej bylinky desať dní pred ďalším cyklom zmierňujú predmenštruačný syndróm, silné krvácanie a kŕče. Pitie alchemilkového čaju tri týždne pred a po pôrode zmiernia ťažkosti. Čaj sa tiež používa ako elixír krásy. Chráni bunky a zabraňuje voľným radikálom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #bylinky #žlčník #kašeľ #šalvia #horúčka #púpava