Skleróza multiplex: Pravidelný pohyb pomáha "esemkárom" v liečbe

Pohyb by mal byť prirodzenou súčasťou života a týka sa to nielen zdravých ľudí, ale aj pacientov s roztrúsenou sklerózou. Pravidelné cvičenie pod vedením skúsenej fyzioterapeutky dokáže pacientovi pomôcť udržať si dlhšie samostatnosť, dobrú pohyblivosť i vyššiu kvalitu života.

08.09.2017 06:00
Erika Kubešová, Ivana Kubalová Foto:
Fyzioterapeutka Erika Kubešová rehabilituje s SM pacientkou Ivanou Kubalovou.
debata

Skleróza multiplex je chronické zápalové ochorenie centrálneho nervového systému. Na Slovensku je diagnostikovaných vyše 8 400 pacientov a ich počet stále rastie. „Väčšine pacientov ochorenie diagnostikujú vo veku 20 – 40 rokov. Ľuďom, ktorí boli na vrchole svojich fyzických síl a mali plány do budúcnosti, ako založiť si rodinu, pracovať na kariére či cestovať, sa celý život zrazu otočil naruby. Je však veľmi dôležité, aj napriek tejto ťažkej neliečiteľnej diagnóze a neistým vyhliadkam do budúcnosti, nevzdávať sa a okamžite začať s liečbou. A cvičenie by malo byť jej neoddeliteľnou súčasťou,“ hovorí fyzioterapeutka Erika Kubešová, ktorá pracuje s pacientmi so sklerózou multiplex.

Cieľom cvičenia nie je zničiť sa

Cieľom cvičenia je nielen posilniť a uvoľniť svalstvo celého tela, ale aj predchádzať skracovaniu svalov a šliach. Najmä u pacientov so spastickými prejavmi ochorenia, ktorí necvičia, totiž hrozí radikálne zhoršenie pohyblivosti. Moderná liečba SM dokáže toto ochorenie u väčšiny pacientov spomaliť a zastabilizovať. Vhodný pohyb je však nevyhnutný na to, aby si pacienti uchovali čo najdlhšie svoju hybnosť a samostatnosť. V snahe urobiť pre pacientov čo najviac, spoločnosť Novartis pred takmer štyrmi rokmi spustila projekt cvičenia s fyzioterapeutom v domácom prostredí, ktorý prináša výborné výsledky.

Fyzioterapeutka Erika Kubešová s SM pacientmi... Foto: NEUROPEA
Erika Kubešová Fyzioterapeutka Erika Kubešová s SM pacientmi pracuje už štyri roky.

V minulosti sa pacientom s roztrúsenou sklerózou cvičenie veľmi neodporúčalo. Dôvodom bolo prehlbovanie únavy. "Prax však ukázala, že pacienti, ktorí pravidelne cvičia, si dlhšie udržia hybnosť tela a tým aj samostatnosť a nezávislosť od svojich blízkych. Samozrejme, rehabilitačný plán aktivít prispôsobujeme na mieru aktuálnemu zdravotnému stavu pacienta a jeho schopnostiam. Cieľom cvičenia nie je úplne sa zničiť, ale pravidelnou fyzickou aktivitou udržať, dokonca možno zlepšiť svoj fyzický stav,“ vysvetľuje fyzioterapeutka Erika Kubešová. Posledné štyri roky navštevuje svojich pacientov doma.

Telo – jediné miesto, kde musíte žiť

Aktuálne v projekte domácej fyzioterapie pomáhajú tri fyzioterapeutky až 180 pacientom v SR. Erika Kubešová sa stará o tých na západnom Slovensku. „Za pacientmi chodím aspoň dvakrát do mesiaca, ak majú problémy a zavolajú ma, tak aj častejšie. Najprv skontrolujem ich fyzický stav, pozriem sa, ako sa im v cvičení darí, a naučíme sa ďalšie cviky. Ak pacient pravidelne aspoň trikrát do týždňa cvičí, hneď je to poznať na jeho fyzickej kondícii. A vidím to nielen ja, ale aj oni sami,“ dodáva.

Jednou je aj Ivana Kubalová z Dubnice nad Váhom, ktorá vďaka projektu využíva možnosť domácej fyzioterapie už tri roky: „Cvičenie s Erikou mi veľmi pomáha. Cítim sa dobre, dokážem normálne fungovať a starať sa o rodinu. Viem, že keby som prestala, svaly by mi stuhli a rýchlo by som stratila silu. To ma veľmi motivuje.“

Pacientka Ivana Kubalová pravidelne a poctivo... Foto: NEUROPEA
Ivana Kubalová Pacientka Ivana Kubalová pravidelne a poctivo cvičí pod vedením Eriky Kubešovej viac ako tri roky.

Samozrejme, nie vždy je cvičenie príjemné a nenáročné, často ho sprevádza bolesť či únava. Odmenou je však lepší zdravotný stav a plnohodnotný život po dlhší čas. „Sebestačnosť, mobilita, vyššia kvalita života či prevencia ďalšieho zhoršenia, tzv. atakov, to všetko sú benefity pre tých pacientov, ktorí vytrvajú a pravidelne cvičia. Svaly majú pamäť. Organizmus tých, ktorí cvičia, sa vie po ataku spamätať omnoho skôr a rekonvalescencia netrvá tri mesiace, ale hoci jeden,“ vysvetľuje výhody pravidelného cvičenia fyzioterapeutka. Pritom stačí denne si zacvičiť aspoň pár minút, ísť na prechádzku či potrénovať na stacionárnom bicykli. Tím domácich fyzioterapeutov by mal byť čoskoro posilnený, Novartis Slovakia organizuje pravidelné prednášky a workshopy pre pacientov a podporuje vznik denných stacionárov, kde si pacienti okrem iného takisto môžu prísť zacvičiť. Pomáhajú im aj krátke videá a videokonferencie, podľa ktorých si môžu kedykoľvek zacvičiť v pohodlí svojho domova.

Postarajte sa o svoje telo. Je to jediné miesto, kde musíte žiť. Aj so sklerózou multiplex.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fyzioterapia #skleróza multiplex