Očami dentistky: Je amalgám skutočne škodlivý?

Amalgám je téma, ktorá sa pretriasa už roky. Otázka však znie: Je skutočne tento materiál taký škodlivý? Európska únia ho pre istotu čiastočne zakázala.

11.09.2017 06:00
bolesť zuba, zub, chorý zub, pokazený zub Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Roky má zlú povesť

Amalgám už roky bojuje so zlou povesťou. Striebristá zliatina, ktorá sa používa ako plniaci materiál do zubov už takmer dvesto rokov, obsahuje ortuť. A tu vzniká podozrenie. Údajne môže prechádzať do tela a spôsobovať príznaky otravy. Európska únia ho z tohto dôvodu od júla 2018 zakazuje – deťom, mládeži do 15 rokov a tehotným ženám. Je tento materiál naozaj škodlivý? Mali by sme si dať teraz všetky plomby vymeniť? Ako na amalgám reaguje naše telo? A aké sú prípadné alternatívy amalgámu? Pre rakúsky časopis Woman odpovedala zubná lekárka Dr. Doris Turnock-Schauerhuber.

Dve strany mince

Lekárka tvrdí, že sú dve strany mince. „V skutočnosti neexistujú žiadne dôveryhodné štúdie, ktoré potvrdili, že zliatina ortuti a rôznych kovov je škodlivá alebo vedie k otravám. Ak je náplň dobre položená, to znamená správne vnútri uzavretá, takže neprichádza priamo k zubu a vonkajším lešteným povrchom, je odolná a pevná.“ Na druhej strane však, podľa jej slov, ortuť je prchavý materiál. Pri pokladaní alebo vŕtaní vznikajú pary. Pri viacerých kovových výplniach vedľa seba, napríklad z amalgámu, zlata alebo ocele, môžu v ústach vzniknúť elektrické prúdy ako pri batérii. Cítime to ako trvalú bolesť zubov. Kyslé nápoje, napríklad nealkoholické či víno napádajú materiál. Staršie výplne sa rozširujú alebo zmenšujú, môžu byť netestné. A keď nie sú utesnené, ortuť môže prechádzať cez najmenšie kanáliky v zube priamo do tela. Ako nás to presne ovplyvňuje, nevieme. Avšak boli napríklad nájdené ortuťové usadeniny v mozgu pacientov s Alzheimerovou chorobou a demenciou."

Príznaky zaťaženia amalgámom

Na otázku, či by sme si teraz všetky amalgámové výplne mali nechať vymeniť, zubárka odpovedala: „Kto nemá ťažkosti, nemusí. Ale príznaky ako pálivé pocity v oblasti jazyka alebo úst, kovová chuť, sfarbenie, periodontálne ochorenie, bolesti hlavy alebo dokonca hučanie v ušiach a ťažkosti kĺbov naznačujú zaťaženie amalgámom. Príznaky sú väčšinou nejasné a prichádzajú často aj po rokoch od vyplnenia. Pracujeme preto so zariadením, ktoré meria vibrácie orgánov v tele. V prípade silných odchýlok musia byť výplne odstránené.“

Plastové sú vynikajúce

Čo sa potom vkladá do zuba namiesto amalgámu? Dr. Doris Turnock-Schauerhuber: „Existujú výplne z plastu, zlata alebo keramiky. Amalgám už dlho neponúkam. Ja osobne som veľký fanúšik plastových výplní. So správnym lepom vynikajúco držia, nesfarbujú sa a sú cenovo dostupné.“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zlato #demencia #ortuť #amalgám #plomba #výplň