Zubná sklovina v ohrození? Pozor na šumivé víno!

Britská asociácia zubárov varuje: Prosecco nebezpečne útočí na zubnú sklovinu. Ako ho naďalej piť a napriek tomu zuby ochrániť?

13.09.2017 06:00
debata (1)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
šumivé víno Ilustračné foto.

Naozaj škodlivé?

„Vďaka oxidu uhličitému dostáva sýtený nápoj osviežujúcu chuť, je však kyslý. Okrem toho obsahuje prosecco asi čajovú lyžičku cukru na pohár,“ vysvetlil profesor Damien Walmsley, vedecký poradca British Dental Association. Cukor sa v ústach znova štiepi, čím vzniká ešte viac kyseliny. To všetko prispieva k tomu, že zubná sklovina sa pri veľkom množstve prosecca nenávratne rozpúšťa.

Ako ochrániť sklovinu a piť naďalej víno?

Pomôže pár tipov:
Aby vaše zuby neboli príliš dlho „oplachované“ cukrom a oxidom uhličitým, je lepšie použiť slamku.
Okrem toho si možno bezprostredne po vypití prosecca vypláchnuť ústa veľkým množstvom vody.
Pozor: Umyť si zuby nie je dobrý nápad – počkajte aspoň polhodiny. Pretože kyslé a sladké nápoje zmäkčujú zubnú sklovinu. Ak ich budete čistiť príliš skoro po vypití drinku, hrozí odstránenie ochrannej vrstvy.

Koľko prosecca škodí?

Talianske šumivé víno sa stáva nebezpečným pre naše zuby vtedy, keď si doprajeme veľké množstvo. Pohár prosecca je zanedbateľný. „Zaujímavé“ to začína byť vo chvíli, keď počas večera vypijeme viac pohárov, alebo dokonca každý deň v týždni jeden. V Taliansku prišla po tlačovej správe britskej asociácie zubárov k mediálnym protestom. Hovorca zubárov sa bránil v odpovedi, že ide nezmysel, správa nebola namierená proti talianskemu proseccu, rovnaké informácie už zubári pripravili o amerických sýtených nápojoch, francúzskom šampanskom alebo domácich smoothies.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #oxid uhličitý #šumivé víno #cukor #sklovina #sýtený nápoj