Marihuana zvyšuje riziko úmrtia na hypertenziu

Konope zvyšuje krvný tlak, a to dosť výrazne. Konzumácia tejto látky až niekoľkonásobne zosilňuje riziko úmrtia spôsobené vysokým krvným tlakom. Vedci z Georgijskej štátnej univerzity v Atlante v Spojených štátoch analyzovali štúdie Prieskumu národného zdravia a výživy (NHANES), ktorý vyhodnocuje zdravotný stav a výživu dospelých aj detí. Experti venovali pozornosť najmä analýze tejto možnej súvislosti u jedincoch starších ako dvadsať rokov, ktorí sú najčastejšími konzumentmi marihuany.

21.09.2017 14:00
cigarety, drogy, marihuana Foto:
Marihuana môže mať viaceré potenciálne zdraviu prospešné účinky, no jej fajčenie zvyšuje krvný tlak zrejme ešte viac ako cigarety
debata

Výskum ukázal, že ten, kto konzumuje marihuanu, sa vystavuje trikrát väčšiemu nebezpečenstvu úmrtia spôsobeného hypertenziou, než ten, kto drogu neužíva. A ak konzument marihuany vo svojom zlozvyku pokračuje, riziko každým rokom rastie, hovorí autorka štúdie Barbara Yankeyová. Marihuana môže mať negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém. „Je známe, že sa v nemocniciach stretávame s infarktom v dôsledku konzumácie marihuany. To znamená, že užívanie tejto drogy môže mať ešte závažnejšie dôsledky na kardiovaskulárny systém, než je to pri fajčení cigariet. Ale počet fajčiarov v našej štúdii bol malý a bude treba ďalšiu analýzu širšej vzorky,“ hovorí Yankeyová.

Vedci porovnávali údaje NHANES s tými, ktoré sa vzťahovali na príčiny úmrtí v roku 2011, ktoré malo k dispozícii Národné centrum pre zdravotnú štatistiku, aby zistili vzťah medzi konzumáciou kanabinoidných látok a rizikom úmrtí spôsobených srdcovým zlyhaním. Všetkých 1¤213 osôb bolo rozdelených do niekoľkých skupín. Z toho 34 percent tvorili nefajčiari, 21 percent iba konzumenti marihuany, štyri percentá osôb iba fajčili cigarety. Dvadsať percent tvorili fajčiari cigariet užívajúci marihuanu, 16 percent konzumenti marihuany a bývalí fajčiari a päť percent len bývalí fajčiari cigariet.

Zdá sa, že táto rastlina s mnohými najmä analgetickými účinkami, ktoré miernia bolesť vyvolanú niektorými chorobami, nie je pre naše zdravie až taká prospešná. Jednou z hlavných aktívnych látok marihuany je THC (tetrahydroka­nabinol), ktorý pôsobí tak, že aktivuje dva typy receptorov prítomných v našich bunkách: kanabinoidných receptorov CB1, ktoré sa nachádzajú v mozgu, v srdci, v pečeni a v cievach, a receptor typu CB2, ktorý je prítomný najmä v bunkách imunitného systému. Aktivácia týchto receptorov zrejme v prvom prípade vedie k aterogénnym účinkom, ktoré prispievajú k ateroskleróze, v druhom prípade má antiaterogénne účinky.

Okrem tých účinkov, ktoré preukázal výskum, je marihuana známa svojím škodlivým vplyvom na kardiovaskulárny systém. „Konzumácia marihuany má akútny účinok na kardiovaskulárny systém, ktorý so sebou prináša zvyšovanie arteriálneho tlaku, ako aj zrýchľovanie srdcového tepu (tachykardia) v dôsledku aktivácie nervového systému,“ uvádza riaditeľ kardiovaskulárneho oddelenia milánskej nemocnice Humanitas Gianluigi Condorelli.

„Kto už trpí nejakou kardiovaskulárnou chorobou, je vystavený vysokému riziku infarktu. Je totiž dokázané, že do hodiny po konzumácii psychoaktívnej látky vzrastá až štvornásobne riziko infarktu myokardu. Ťažšie je určiť chronické účinky konzumácie marihuany v strednom a dlhšom časovom horizonte. To preto, že vplyv marihuany je často zastieraný inými okolnosťami, ako je nezdravý životný štýl či nadmerné pitie alkoholu a užívanie iných látok, ktoré sťažujú definíciu špecifickej úlohy kanabinoidov (marihuany a hašiša) v súvislosti s inými rizikovými faktormi,“ dodáva Condorelli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #konope #krvný tlak #hypertenzia