Na čo ľudia vlani najčastejšie umierali?

Srdcové choroby a tabak viedli spolu s konfliktmi a násilím v roku 2016 k najčastejším úmrtiam. Najviac zdravotných problémov v uplynulom roku privodilo zlé stravovanie a duševné poruchy, vyplýva z rozsiahlej medzinárodnej štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise The Lancet.

21.09.2017 18:00
cigarety Foto:
Na dôsledky fajčenia vlani zomrelo 7,1 milióna ľudí.
debata

Na výskume amerického Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) sa zúčastnilo viac ako 2 500 bádateľov zo 130 krajín. Štúdia okrem iného zistila, že dĺžka ľudského života sa síce zvyšuje, ale zároveň narastajú aj roky, keď ľudí sužujú zdravotné neduhy. Pomerná časť života, keď sú ľudia chorí, je vyššia v chudobných krajinách. Šéf IHME Christopher Murray za „trvalé prekážky aktívneho a energického životného štýlu“ označil obezitu, konflikty a duševné ochorenia.

Najčastejším rizikovým faktorom býva strava s nedostatkom potravín z celozrnných obilnín, ovocia, orechov, zrniečok, rybieho tuku a s prebytkom soli, ktorá prispieva k obezite, vysokému tlaku a vysokým hladinám cukru a cholesterolu.

So zlým stravovaním súviselo v roku 2016 jedno z piatich úmrtí na celom svete. Na dôsledky fajčenia vlani zomrelo 7,1 milióna ľudí.

Podľa štúdie došlo na celom svete k nárastu úmrtí, ktoré privodili strelné zbrane, konflikty a terorizmus. Neprenosné ochorenia, napríklad kardiovaskulárne choroby a cukrovka, spôsobili 72 % zo všetkých úmrtí. Vo väčšine oblastí boli hlavnou príčinou predčasného úmrtia srdcové ochorenia, ktorým minulý rok podľahlo vo svete 9,48 milióna ľudí.

Zistilo sa, že 1,1 miliardy osôb po celom svete sužuje nejaká duševná choroba či porucha alebo bojujú so závislosťou od návykových látok.

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #fajčenie #tabak #duševné choroby #srdcovo-cievne ochorenia