Krátkozraká bude v roku 2050 takmer polovica ľudstva

Vyplýva to z austrálsko-singapurskej štúdie publikovanej v časopise Ophtalmology. Za nárast môže najmä zmena životného štýlu. Ľudia trávia menej času v prirodzenom slnečnom svetle, naopak, viac pri činnostiach, ktoré vyžadujú zaostrovanie zblízka.

22.09.2017 15:29
zrak, oči, okuliare, zdravie Foto:
Dlhodobé čítanie a práca na krátku vzdialenosť, ktorá je typická pre západnú spoločnosť, vyžadujú ostrý obraz do blízka.
debata

Podľa odhadov odborníkov, ktorí vychádzali zo 145 štúdií publikovaných od roku 1995, by malo byť krátkozrakých asi 4,75 miliardy ľudí. Miliarda z nich bude pre silnú krátkozrakosť v prípade jej neliečenia ohrozená slepotou.

Najväčší nárast je u ľudí v mestách, na vidieku potrebuje korekciu zraku do diaľky len necelých päť percent ľudí. Podiel chorých sa líši v rôznych oblastiach sveta. Najčastejší je u mladých ľudí vo Východnej Ázii, v Číne bol už v roku 1930 ich podiel odhadovaný na 70 percent. V Šanghaji je to v súčasnosti až 90 percent.

Podľa predchádzajúcich výskumov členovia primitívnych domorodých kmeňov v Afrike či Latinskej Amrike nemajú problémy s videním do diaľky ani v starobe. Zrak si udržiavajú pohybom očí v prírode a pohľadmi na vzdialený obzor.

Naopak, dlhodobé čítanie a práca na krátku vzdialenosť, ktorá je typická pre západnú spoločnosť, vyžadujú ostrý obraz do blízka, ktorý pri očiach zaisťuje prispôsobenie šošovky, pri ktorej sa zväčšuje jej zakrivenie. To vedie k rastu očnej gule a vzniku alebo postupnému zhoršovaniu krátkozrakosti.

Podľa Jany Mikšovskej z očnej kliniky DuoVize dochádza u krátkozrakých k zmenšeniu svalu, ktorý má na starosti zaostrovanie oka. „Ako následok nevzniká pri práci do blízka ostrý obraz. Opätovne to môže viesť k progresii krátkozrakosti. Niektoré teórie tiež zmieňujú vplyv vnútroočného tlaku na predlžovanie očnej gule, čo tiež môže byť dôvodom nárastu krátkozrakosti,“ vysvetlila. Ochorenie je možné upraviť okuliarmi, kontaktnými šošovkami alebo laserovou operáciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #okuliare #oči #zrak #krátkozrakosť