Chrípka: Sezóna prichádza

Až 50 miliónov ľudí ročne ochorie v Európe na chrípku. Ide o vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša z človeka na človeka vzduchom, pri kašľaní a kýchaní. Genetické zmeny vírusu spôsobili na celom svete už niekoľko pandémií, pre ktoré zomreli milióny ľudí.

12.10.2017 06:00
chrípka Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Chrípka dáva o sebe vedieť každý rok. "Vírus chrípky sa prenáša veľmi ľahko, ak sa nakazíte, môžete ju šíriť aj vtedy, keď ešte nepociťujete žiadne príznaky,“ hovorí hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Ide o závažné ochorenie, ktorým sa nakazí 5 až 15 percent populácie. "Očkovanie je najdostupnejšia a najúčinnejšia ochrana proti chrípke,“ zdôraznil.

Chrípková sezóna sa začína v októbri a trvá až do apríla. Chrípka klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia. Často sa začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 až 40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti s nadchádzajúcou chrípkovou sezónou upozorňuje na potrebu zvýšenej ochrany proti vírusu chrípky v rizikových skupinách. Na zvýšenie informovanosti o rizikách vírusu kladie dôraz aj Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť. Chrípka je totiž často zamieňaná s inými, menej závažnými vírusovými ochoreniami.

Odborníci varujú pred jej podceňovaním. Môže totiž spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, ako je zápal prínosových dutín, stredného ucha, bakteriálny zápal pľúc, ale aj komplikácie postihujúce srdce, nervový systém, kŕče, zápal mozgu, alebo môže spôsobiť zlyhanie chronicky chorých orgánov až úmrtie. Štúdie dokazujú aj nárast výskytu akútneho infarktu myokardu a úmrtí v priebehu chrípkových epidémií. U gravidných žien môže dôjsť po infikovaní vírusom chrípky k pôrodu detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou, k potratu alebo k pôrodu mŕtveho plodu.

Mnohí pacienti z rizikových skupín nezomierajú priamo na chrípku, ale na svoje dlhodobé chronické ochorenie, ktoré sa zhoršuje po prekonaní chrípky. „Odhaduje sa, že v priebehu chrípkovej sezóny zomrie na následky sekundárnych komplikácií chrípky na Slovensku až 600 až tisíc ľudí," hovorí prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti, profesorka Zuzana Krištúfková.

Podľa štatistík Úradu verejného zdravotníctva SR bolo na Slovensku v sezóne 2016/2017 spolu hlásených 1 562 630 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 57 262 zo 100 000 osôb. V minuloročnej chrípkovej sezóne bolo zaznamenaných 31 prípadov SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie), pravdepodobne spôsobené vírusom chrípky.

Nie vždy sa však vírus chrípky u chorých podarí dokázať. Z týchto prípadov zomrelo 8 pacientov, pričom prítomnosť vírusu chrípky sa potvrdila u piatich. U šiestich zomrelých bol prítomný aj rizikový faktor, išlo o ochorenie pľúc, hypertenziu, diabetes mellitus a obezitu. Zomreli však aj dvaja, pred ochorením na chrípku úplne zdraví ľudia. Ani jeden zo zomretých nebol očkovaný proti chrípke.

Kde sa berie?

  • vírusy sú najjednoduchšie živé organizmy, ktoré nemajú vlastné bunky, a tak na svoje množenie využívajú bunky iných organizmov. Ide o najmenšie známe organizmy, približne 200-tisíc chrípkových vírusov poskladaných vedľa seba by vytvorilo rad dlhý len približne jeden centimeter
  • vírus chrípky na prvý pohľad pripomína guľôčku posypanú krupicou
  • chrípkové vírusy sa delia do troch základných skupín označovaných prvými písmenami abecedy. Každá skupina má pritom ešte niekoľko ďalších kmeňov líšiacich sa od seba vlastnosťami jednotlivých vírusov a ich schopnosťou vyvolať ochorenie
  • chrípkové vírusy skupiny A a B sú najčastejšími pôvodcami každoročných epidémií, skupina C vyvoláva len miernejšie ochorenia
  • vírusy A a C sú nákazlivé pre človeka aj niektoré zvieratá, vírusom typu B sa môže nakaziť len človek
  • jediným cieľom vírusov je množiť sa, a robia tak pomocou kvapôčok, ktorými sa dostávajú do dýchacích ciest, napádajú ich bunky, množia sa a rozširujú do celého tela
  • príznaky chrípky sú potom vyvolané tak miestnym poškodením buniek v dýchacích cestách, ako aj celkovou odpoveďou imunitného systému. Množenie vírusov spôsobuje opuch a poškodenie sliznice dýchacích ciest, pričom čas od kontaktu človeka s vírusom do počiatku príznakov ochorenia je 18 až 24 hodín
Foto: SHUTTERSTOCK
vírus

Možné komplikácie

Väčšina ľudí má tendenciu chrípku podceňovať. Ale napriek tomu, že ide o jednu z najbežnejších, je zároveň aj jednou z najstrašnejších chorôb, s ktorými sa ľudstvo stretáva. Môže prebehnúť ako ľahké ochorenie, ak pacient dodrží pokojový režim a vyleží ju. V opačnom prípade môžu nastať komplikácie. Ich závažnosť sa pohybuje od relatívne neškodných až po život ohrozujúce dramatické stavy. Komplikácie chrípky, ktoré spôsobuje priamo chrípkový vírus: akútny zápal hrtana, chrípkový zápal pľúc, zápal svalov, zápal srdca, postihnutie nervového systému.

Akútny zápal hrtana

Pri zápale hrtana sa hlasivky aj okolité tkanivo zduria, a tým a výrazne obmedzí miesto pre prúdenie vzduchu do pľúc. Ochorenie sa začína náhle a prejaví sa dráždivým kašľom, stratou hlasu či dýchavičnosťou. Zápal sa môže rozšíriť na priedušky, a v takom prípade sa k problémom zvyčajne pridáva drsný, hrubý kašeľ a vysoká teplota.

Chrípkový zápal pľúc

Ide o ťažkú, život ohrozujúcu komplikáciu. Rozvíja sa krátko po počiatočných príznakoch chrípky. Pri zápale pľúc sa rýchlo zvýrazňuje kašeľ a chorý nestačí s dychom. Ak má chorý takéto príznaky, mal by ísť urýchlene do nemocnice. Aj pri súčasných možnostiach medicíny až polovica pacientov s týmto typom zápalu pľúc zomiera.

Zápal svalov

Najčastejšie vzniká v súvislosti s infekciou chrípkovým vírusom typu B. Svalové postihnutie sa objavuje približne päť až sedem dní od nástupu chrípky. Prejaví sa výraznou únavou, svalovou slabosťou a najmä bolesťou svalov. Mierna bolesť je zvyčajným príznakom nekomplikovanej chrípky. Pri zápale svalov je však bolesť výrazná a obmedzuje aj ich silu. Typicky bývajú zápalom postihnuté svaly stehien.

Zápal srdcového svalu

Môže sa rozvinúť náhle. Pacient pociťuje búšenie srdca, únavu, slabosť, nevoľnosť a patrí rozhodne do nemocnice.

Postihnutie nervového systému

Ide o zápal mozgu a mozgových blán. Komplikácie na seba upozornia úpornými bolesťami hlavy, očí, svetloplachosťou, malátnosťou, bolesťami svalov a chrbta. Pridať sa môžu poruchy vedomia, halucinácie a podobne.

Jeseň bez prechladnutia a chrípky

Nechcete mať jeseň pokazenú nepríjemným kašľom a kýchaním? Pripravte si účinné zbrane proti vírusom a baktériám. Doprajte si každý deň vitamíny, aspoň pol hodiny venujte pohybu, dodržiavajte pitný režim, otužujte sa, pravidelne vetrajte doma i na pracovisku a často si umývajte ruky.

Foto: SHUTTERSTOCK
prechladnutie

Pravidlá pre silnejšiu imunitu:

  • nefajčite,
  • obliekajte sa primerane vonkajším teplotám,
  • pravidelne vetrajte,
  • jedávajte každý deň ovocie a zeleninu, najmä s vyšším obsahom vitamínu C – jablká, kyslú kapustu, citrusy, papriku, brokolicu, chren, cesnak,
  • doprajte si dostatok spánku,
  • vyhraďte si denne tridsať minút na cvičenie alebo prechádzku,
  • pite vodu, nesladené čaje a nápoje, pomáhajú zvlhčiť sliznice,
  • umývajte si ruky,
  • otužujte sa.

Aký je rozdiel medzi prechladnutím a chrípkou?

Kedy máte chrípku?

Niektorí považujú chrípku za banálne ochorenie, môže však spôsobiť aj závažné stavy, napríklad zápal pľúc, ale aj srdcového svalu či dokonca úmrtie. Chrípka je rýchlo sa šíriace a vysoko nákazlivé ochorenie. Chrípkové vírusy často menia svoje vlastnosti a takmer každú sezónu kolujú v populácii iné typy vírusu. Vírus sa šíri najmä vzduchom pri kašľaní a kýchaní, ale aj kontaminovanými rukami a predmetmi. Najúčinnejšia ochrana pred chrípkou je očkovanie.

Ako spoznáme príznaky chrípky?

  • náhly nástup,
  • vysoká teplota – nad 38 °C,
  • typický úvodný príznak je bolesť kĺbov,
  • silná bolesť hlavy, často za očami,
  • bolesť svalov na rukách, na nohách a na chrbte,
  • suchý, dráždivý kašeľ,
  • často sa objaví zimnica,
  • po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla.

Chrípku je potrebné vyležať! Antibiotiká na ňu nezaberajú, odporúčajú sa lieky tlmiace bolesti hlavy, svalov a na zníženie teploty. Únavu a malátnosť môžete pociťovať ešte niekoľko dní či týždňov po ústupe chrípky.

Kedy ste prechladli?

Okrem chrípky na jeseň zvyknú potrápiť aj iné akútne respiračné ochorenia. Najčastejšie ich spôsobujú rinovírusy, adenovírusy, respiračno-syncyciálny vírus, baktéria Mycoplasma pneumoniae a iné. Vstupnou bránou infekcie sú predovšetkým dýchacie cesty. K vírusovej infekcii horných dýchacích ciest sa niekedy môže pridať bakteriálna infekcia a spôsobiť napríklad zápal prínosových dutín, ucha alebo dolných dýchacích ciest.

Ako spoznáme príznaky prechladnutia?

  • prechladnutie sa prejaví postupne,
  • teplota nie je vyššia ako 38 °C,
  • kĺby bolia iba zriedkavo,
  • často sa prejaví bolesť svalov na rukách, na nohách a na chrbte,
  • jeden z možných príznakov je kašeľ,
  • od začiatku sa objaví nádcha a bolesť hrdla.

Rinovírusy

  • sú najčastejšou príčinou nádchy, ktorá obyčajne trvá sedem až desať dní,
  • pri oslabenej imunite, u astmatikov alebo pri ochoreniach pľúc a dýchacích ciest môžu vyvolať aj závažné ochorenia, napríklad zápal pľúc.

Prevencia: časté umývanie rúk (rinovírusy pretrvávajú na rukách), vyhýbanie sa kontaktu s chorými osobami, časté vetranie.

Adenovírusy

  • môžu spôsobiť nádchu, bolesť hrdla, zápal priedušiek, pľúc, spojiviek, močového mechúra, žalúdka, čriev, hnačku, horúčku, ale i neurologické ochorenia.

Prevencia: umývanie rúk, vyhýbanie sa kontaktu s chorými ľuďmi, časté vetranie.

Respiračný syncyciálny vírus – RSV

  • napáda pľúca a dýchacie cesty, prejaví sa miernymi príznakmi pripomínajúcimi nádchu, prechladnutie alebo chrípku. Závažné ťažkosti môže spôsobiť novorodencom, dojčatám a starším ľuďom.

Prevencia: umývanie rúk a vyhýbanie sa kontaktu s chorými osobami.

Mycoplasma pneumoniae

Foto: SHUTTERSTOCK
baktéria
  • baktéria, ktorá spôsobuje ochorenia horných a dolných dýchacích ciest u detí i dospelých,
  • prejavuje sa horúčkou, bolesťou hlavy, kašľom, u detí mladších ako päť rokov i nádchou, chrčaním alebo sipotom,
  • môže spôsobiť zápal pľúc a komplikácie postihujúce nervový systém.

Liečba prechladnutia vírusového pôvodu je symptomatická, na priechodnosť nosovej dutiny sa užívajú nosové kvapky, lieky na zmiernenie kašľa, prípadne aj na zníženie horúčky. Dôležité je piť dostatočné množstvo tekutín. Príznaky prechladnutia zvyknú ustúpiť do dvoch až piatich dní. Pri ochoreniach spôsobených baktériami lekár rozhodne o potrebe podávať antibiotiká.

Zdroj: Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., v. r., hlavný hygienik Slovenskej republiky

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #chrípka #prechladnutie