Prvá pomoc: Viete, ako ju poskytnúť? Otestujte sa

Skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že ľuďom by bolo možné zachrániť život, keby im ich blízki či kolegovia vedeli poskytnúť prvú pomoc.

13.10.2017 06:00
žena, prvá pomoct, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

"O tom, že človek dostal infarkt, môže vypovedať viacero príznakov, typický z nich je silná bolesť za hrudnou kosťou. Tá môže vystreľovať až do malíčka či lopatky. Postihnutému môžu vystúpiť aj kropaje potu, ťažšie sa mu dýcha, je zadýchaný, prípadne môže cítiť aj tŕpnutie v ruke, " hovorí záchranár docent Viliam Dobiáš z Katedry urgentnej medicíny Lekárskej fakulty SZU, prezident SČK.

Pokiaľ má človek spomínané symptómy dlhšie ako 10 až 15 minút, treba ho obmedziť v akejkoľvek ďalšej námahe. Mal by sa pohodlne posadiť do kresla alebo na zem k stene. Človeka s podozrením na infarkt treba tiež upokojiť, ako mu aj uvoľniť odev, aby sa mu ľahšie dýchalo. Vhodné je tiež otvoriť okno, aby mal prívod čerstvého vzduchu.

Ak je to možné, odporúča sa podať jedna tabletka anopyrínu, acylpyrínu alebo aspirínu. K postihnutému treba čo najskôr zavolať záchrannú službu na čísle 155. Inú pomoc mu laik, pokiaľ neupadol do bezvedomia, poskytnúť nevie. Ak by postihnutý do príchodu záchranky stratil vedomie, treba okamžite začať s jeho resuscitáciou.

Cievna mozgová príhoda

Pokiaľ sa v prípade náhlej cievnej mozgovej príhody, keď dôjde k prasknutiu cievky v mozgu, tzv. hemoragická forma, podarí včas rozpoznať príznaky a dopraviť pacienta do nemocnice, možno ho zachrániť. Ischemická forma je, keď dôjde k zúženiu ciev a tým k nedokrveniu moz­gu.

Podľa docenta Dobiáša možno náhlu cievnu mozgovú príhodu najprv spoznať na reči. „Dotyčnému oťažie jazyk, jeho reč je nezrozumiteľná a má zlú artikuláciu. Niekedy ten človek možno vyzerá ako opitý, lebo nemôže dobre rozprávať. Ak takýto človek vyplazí jazyk, väčšinou ho vychyľuje do tej strany, ktorá je v mozgu postihnutá. Príznakmi je aj jedna zrenička väčšia ako druhá, dvojité videnie, ochabnutý ústny kútik, ochabnuté očné viečko, slabší stisk v jednej ruke alebo oslabená noha, keď človek padá a nemôže chodiť.“

Pokiaľ sa u človeka, väčšinou ide o starších ľudí, objavia takéto príznaky, treba ich upokojiť, posadiť, dať im hlavu nabok a rýchlo volať záchrannú službu alebo tiesňovú linku 155. Poloha v sede zabezpečí, aby sa do hlavy nevalila krv. Dôležité je tiež dať hlavu postihnutého nabok, keďže môže mať problém s prehĺtaním slín a mohol by ich vdýchnuť. Pokiaľ by u pacienta došlo do príchodu pomoci k bezvedomiu a zastaveniu dýchania, treba začať s resuscitáciou. Do príchodu záchranárov by postihnutý nemal piť žiadne tekutiny.

Zastavenie krvného obehu

Pri zastavení krvného obehu alebo dýchania je osoba v bezvedomí, nedýcha, prípadne lapá po dychu. Či postihnutý vníma, treba overiť napríklad zatrasením za rameno a oslovením. "Kým v minulosti sa tiež napríklad v rámci prvej pomoci pri spriechodnení dýchacích ciest mal vytiahnuť jazyk, dnes treba zranenému ležiacemu na chrbte zakloniť hlavu a zdvihnúť bradu.

V prípade oživovania treba začať 30 stlačeniami hrudníka, tie sa následne striedajú s dvoma vdychmi. S oživovaním treba pokračovať až do príchodu záchranárov alebo pozitívnej odozvy zraneného.

Zlomených rebier sa obávať pri oživovaní netreba, neumiera sa na ne," upozorňuje docent Dobiáš. Záchranári dlhodobo pripomínajú ľuďom, že robiť čokoľvek je lepšie ako nič. O záchrane života totiž často rozhodujú aj minúty pred príchodom záchranky!


Test k prvej pomoci

Odpovedzte na osem otázok a zistíte, či to bolo správne.

Či sa vám test podaril na 100% alebo nie, pochváľte sa svojím výsledkom aj na facebooku!

Zdroj: doc. Viliam Dobiáš, prezident SČK, Katedra urgentnej medicíny, Lekárska fakulta SZU

1. Pri kardiopulmonálnej resuscitácii (oživovaní) je potrebné stláčať hrudník:

2. Na zastavenie vonkajšieho krvácania potrebujeme:

3. Medzi život ohrozujúce príhody zaraďujeme:

4. Bezvedomie akéhokoľvek pôvodu ohrozuje postihnutého:

5. Na prvú pomoc pri vzniku popáleniny je najvhodnejšie použiť:

6. Pri ošetrovaní podozrenia na zlomeninu kladieme dôraz na:

7. Prvá pomoc pri otvorenej zlomenine kosti zahŕňa:

8. Označte správne vyhlásenie:

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc