Ako sa chrániť pred chrípkou

Chrípkovou sezónou sa označuje obdobie od októbra do konca apríla, ktoré je v našej zemepisnej šírke charakteristické zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení.

14.10.2017 06:00
lekár Foto:
Počas chrípkovej sezóny je dôležité primerané obliekanie.
debata

Medzi akútne respiračné ochorenia patria ochorenia ako nádcha, angína, zápal prinosových dutín, hrtana, hltana, priedušiek, priedušnice a zápal pľúc.

Môžu prebiehať aj ako bezpríznakové ochorenia, cez ľahké prechladnutie až po ťažké alebo komplikované ochorenia s postihnutím ucha, oka, nervovej sústavy alebo tráviacej sústavy. Akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky sa prenášajú vdýchnutím vzduchu, ktorý je kontaminovaný pôvodcom ochorenia (najčastejšie vírus alebo baktéria). Môžu sa prenášať aj priamym kontaktom s infikovanou osobou a nepriamym prenosom kontaminovanými rukami a predmetmi dennej potreby.

Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom chrípky. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Jej nástup je obyčajne náhly, z plného zdravia. Často sa začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 až 40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle. Klinické príznaky vznikajú za jeden až tri dni od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky do piatich dní odznejú. Úplné uzdravenie obvykle nastáva až do štyroch týždňov od prvých príznakov.

Zásady prevencie respiračných ochorení vrátane chrípky zahŕňajú zvyšovanie odolnosti organizmu dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu, medzi ktoré patrí:

  • správna výživa s dostatkom ovocia, zeleniny a tekutín,
  • dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu,
  • otužovanie a dostatok spánku a odpočinku.

Počas chrípkovej sezóny je dôležité primerané obliekanie. Riziko nákazy znižuje časté a účinné vetranie, najmä v škôlkach, školách a na pracoviskách. Je vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí (kiná, divadlá, koncerty a pod.). Potrebné je vyhnúť sa kontaktu s chorými osobami. Niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny.

Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí dodržiavanie zásad osobnej hygieny, konkrétne časté umývanie rúk (po každom kýchnutí, kašľaní a vyfúkaní nosa) vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečného likvidovania.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je každoročné očkovanie. Princípom očkovania je tvorba ochranných protilátok, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia na chrípku, prípadne zmierňujú jeho priebeh a znižujú riziko komplikácií a úmrtia. Vakcína proti chrípke nechráni pred všetkými akútnymi respiračnými infekciami, ale poskytne spoľahlivú ochranu pred tými vírusmi chrípky, ktorých antigény sa nachádzajú v očkovacej látke pre danú chrípkovú sezónu.

Chrípkové vírusy ustavične podliehajú genetickým zmenám a imunita získaná po predchádzajúcej chrípkovej infekcii alebo po očkovaní v predchádzajúcom roku nemusí ochrániť pred zmenenými chrípkovými vírusmi. Z toho dôvodu musí byť chrípková vakcína každý rok aktualizovaná a z rovnakého dôvodu sa odporúča očkovanie vykonať každý rok.

Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky. Očkovať sa možno aj v čase zvýšenej aktivity chrípky, existuje však riziko, že očkovaná osoba môže ochorieť skôr, ako si stihne vytvoriť dostatočné množstvo ochranných protilátok. Ochranné protilátky si organizmus vytvára postupne, približne v priebehu 10 až 14 dní po očkovaní.

Aká je prevencia?

  • Vyhnite sa kontaktu s chorými ľuďmi.
  • Nechoďte na miesta s veľkou koncentráciou ľudí.
  • Umývajte si často a opakovane ruky. Umývaním rúk mydlom pod teplou tečúcou vodou sa znižuje pravdepodobnosť ochorenia.
  • Pri kašli a kýchaní si vreckovkou zakrývajte nos a ústa. Po použití vreckovku vyhoďte do koša.
  • Nedotýkajte sa rukami tváre, nešúchajte si oči – znížite tým riziko prenosu vírusu prostredníctvom rúk z kontaminovaných predmetov.
  • Nepožičiavajte si mobilné telefóny, flaše, príbory, deti hračky a podobne.
  • Pri zdravení sa vyhnite podávaniu rúk, objímaniu a bozkávaniu.
  • Zvyšujte svoju individuálnu odolnosť správnou životosprávou, najmä: jedzte pestrú stravu, zvýšte prísun prirodzených vitamínov – ovocia a zeleniny, otužujte sa, dodržiavajte primeranú fyzickú aktivitu, často vetrajte, dbajte na kvalitný a dostatočný spánok.
  • Ak ochoriete, je potrebná aj ohľaduplnosť k ostatným – zostaňte doma a nešírte tak chorobu ďalej.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie proti chrípke predovšetkým pre:

  • tehotné ženy bez ohľadu na mesiac tehotenstva,
  • deti vo veku od šesť mesiacov do päť rokov,
  • staršie osoby,
  • osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho systému, metabolickými, obličkovými a imunitnými poruchami,
  • zdravotníckych pracovníkov.
Zdroj: Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH, MHA, v.r., hlavný hygienik Slovenskej republiky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka