Otázky a odpovede: O dedičnosti či závažnosti psoriázy

Otázky a odpovede o tom, či sa dá psoriáza vyliečiť, alebo či je dedičná.

21.10.2017 14:00
psoriáza Foto:
Psoriáza
debata

Je psoriáza infekčná?

Nie. Psoriáza je imunitne podmienené ochorenie založené na genetickej predispozícii a pôsobení provokačných faktorov. Nedá sa teda preniesť dotykom ani iným spôsobom z človeka na človeka. Vzniká len u ľudí, ktorí majú tzv. psoriatické gény, a to po pôsobení rôznych spúšťacích faktorov, medzi ktoré patrí najmä stres a infekcie.

Postihuje aj vnútorné orgány?

Áno. Psoriáza je chronické zápalové ochorenie celého organizmu. Môže postihovať najmä srdcovo-cievny systém a rozsiahla neliečená forma najmä u obéznych pacientov môže viesť k ateroskleróze, prípadne infarktu myokardu.

Môžem na psoriázu zomrieť?

Nie, na samotné ochorenie sa nezomiera. Viaceré klinické štúdie však poukazujú na to, že pacienti so psoriázou zomierajú skôr ako ich zdraví rovesníci. Príčinou je dlhodobý systémový zápal ktorý, na jednej strane postihuje kožu, na druhej spôsobuje aterosklerózu a kardiovaskulárne choroby. Najvyššie riziko predčasného úmrtia majú pacienti s neliečenou ťažkou a rozsiahlou formou psoriázy, nakoľko majú zvýšené riziko infarktu myokardu.

Dá sa psoriáza vyliečiť?

Nie. V súčasnosti ide stále o nevyliečiteľné, aj keď dobre liečiteľné ochorenie.

Dá sa psoriáza liečiť tak, že nebudem mať žiadne prejavy alebo ich bude len veľmi málo?

Áno. Vďaka modernej liečbe a významnému pokroku vo výskume psoriázy prichádzajú na trh nové, účinné a bezpečnejšie lieky na psoriázu, pri ktorých môže byť pacient dlhodobo úplne alebo takmer úplne bez prejavov choroby.

Môžem mať psoriázu, ak ju nikto v rodine nemá?

Áno. Riziko, že sa vyskytne psoriáza aj u ľudí bez rodinnej anamnézy, je 2 %.

Čo ju najčastejšie spúšťa?

Predovšetkým stres a infekcie. Menej často sú to rôzne zápalové ochorenia, poranenia kože alebo lieky na liečbu vysokého krvného tlaku (najmä betablokátory), antimalariká alebo soli zlata.

Budú mať psoriázu moje deti?

Predvídať, či deti psoriatikov budú mať psoriázu, je takmer nemožné, typ dedičnosti nie je taký jednoznačný ako pri ostatných ochoreniach. Ak máte psoriázu, vaše deti budú mať zvýšené riziko vzniku tohto ochorenia, majú tzv. pozitívnu rodinnú anamnézu. Psoriáza sa však u nich nemusí nikdy prejaviť, ale môže sa prejaviť aj u detí vašich detí.

Ako môžem pomôcť priateľovi alebo členovi rodiny, ktorý trpí psoriázou?

Užitočným prvým krokom je zistiť si o psoriáze viac, aby ste pochopili, čím váš priateľ alebo rodinný príslušník prechádza. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú môžete urobiť, je, že im dáte najavo, že ste pripravený počúvať a podporovať ich, keď to budú potrebovať. Ľudia so psoriázou sa často cítia neisto a rozpačito kvôli tomu, ako vyzerajú, a môžu sa stať zlostnými, depresívnymi alebo uzavretými.

Existujú nejaké opatrenia, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky psoriázy?

Psoriáza je nepredvídateľná choroba a často je zložité určiť, čo ju spúšťa alebo zhoršuje. Vo všeobecnosti platí, že najlepšie je nefajčiť a vyhýbať sa konzumácii veľkého množstva alkoholu, keďže to môže u niektorých ľudí zhoršiť symptómy. Niektoré lieky môžu psoriázu zhoršovať. Ak si myslíte, že je to váš prípad, obráťte sa na vášho lekára ešte predtým, ako dôjde k akýmkoľvek zmenám vo vašej liečbe. Stres je taktiež predpokladaným spúšťačom psoriázy. Je samozrejmé, že vyhýbať sa mu úplne nedá, ale dobrým východiskovým bodom je dodržiavanie všeobecných princípov zdravého životného štýlu – pestrá strava, pravidelné cvičenie a dostatok spánku. Pomáha tiež nosenie ľahkých odevov z látok s menšou pravdepodobnosťou dráždenia pokožky alebo vyvolania jej svrbivosti.

Ovplyvňuje psoriáza duševnú pohodu?

Áno, môže mať negatívny vplyv na emocionálnu, ako aj fyzickú pohodu tých, čo ňou trpia. Bolesť a ťažkosti spojené s kožnými léziami môžu narúšať spoločenskú a pracovnú aktivitu, pričom fyzické a duševné vplyvy psoriázy boli prirovnané k vplyvom iných ochorení, ako je rakovina, artritída, hypertenzia, choroby srdca, diabetes a depresia.

Dá sa rozpoznať už v počiatočnom štádiu?

Prejavuje sa v typickom priebehu vo forme ložísk, vyvýšených drsných začervenaných plôch pokrytých jemnými striebornými šupinami. Ložiská sa vyskytujú najmä v oblasti lakťov, kolien a súčasne sa môžu vyskytnúť aj na iných častiach tela, najmä vo vlasoch.

Zdroj: derma.sk

Rady, ktoré pomôžu…

Foto: SHUTTERSTOCK
šport, beh ,žena

Lepšia životospráva

zlepšovanie zdravia prostredníctvom udržiavania si vhodnej telesnej váhy a vyhýbania sa určitým nesprávnym návykom sa netýka iba psoriázy, ale môže to pomôcť zvládať chorobu a znižovať jej vplyv na kvalitu vášho života. Zdravý životný štýl môže tiež pomôcť znižovať riziko vzniku iných ochorení, ako sú choroba srdca a diabetes. V ideálnom prípade by sme všetci: mali udržiavať optimálnu hmotnosť, nefajčiť, alkohol piť s mierou, prípadne vôbec, obmedziť stres.

Čo chorobu zhoršuje:

Stres

Spája sa so vznikom psoriázy a môže zohrávať úlohu pri jej prepuknutí a vyvolávať svrbenie. Väčšina z nás sa nedokáže vyhýbať stresu úplne, ale existuje množstvo spôsobov, ako ho zvládať efektívnejšie. Ak trpíte stresom, požiadajte svojho lekára o radu, ako ho zvládať.

Hmotnosť

Veľa pacientov so psoriázou žije sedavým spôsobom života so zvýšeným rizikom nadváhy. Ak máte nadváhu, môže to sťažovať liečbu plakov v ryhách alebo záhyboch kože.

Fajčenie

Štúdie ukazujú, že u fajčiarov je zvýšené riziko vzniku psoriázy. Fajčenie, a to najmä dlhodobé a silné, výrazne zvyšuje riziko vzniku choroby srdca. Fajčenie môže mať vplyv aj na to, do akej miery budú účinkovať niektoré lieky.

Alkohol

Existuje dôkaz, že nadmerná konzumácia alkoholu môže zvyšovať riziko vzniku psoriázy. Účinky niektorých liekov na psoriázu sa môžu v kombinácii s alkoholom meniť. Je potrebné, aby ste sa so svojím lekárom alebo lekárnikom poradili o akýchkoľvek možných interakciách.

Vysoký cholesterol

Veľa ľudí s chronickými ochoreniami má vysokú hladinu cholesterolu v krvi a ľudia so psoriázou nie sú žiadnou výnimkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #otázky a odpovede