Diabetes: Pod kontrolou ho udržte stravou a pohybom + jedálne lístky

Vlani bolo v diabetologických ambulanciách na Slovensku evidovaných a liečených 368 084 diabetikov. Do evidencie diabetológov pribudlo 21 752 nových prípadov, ktorým bola diagnostikovaná cukrovka. Vyplýva to zo štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií.

29.10.2017 06:00
diabetes, tenisky Foto:
Pre úspešnú liečbu cukrovky je nevyhnutné správne stravovanie.
debata

Prevažná väčšina pacientov, až 91 % sa liečila na diabetes 2. typu, ktorý sa prejavuje najmä v staršom veku. Až 83 % tvorili diabetici vo veku 50 a viac rokov. Medziročne vzrástol počet osôb s druhým typom diabetu o 7 %, no za posledných desať rokov až o 15 %, píše sa v správe agentúry SITA.

"Cukrovka je zákerná najmä v tom, že sa na začiatku neprejavuje tak, aby nútila chorého ísť k lekárovi,“ povedal docent Emil Martinka, predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Alarmujúci je najmä počet chorých s diabetom 2. typu. Spôsobuje to najmä zmena nášho životného štýlu.

Pre úspešnú liečbu cukrovky je pritom správne stravovanie nevyhnutné. "Jeho uplatňovanie je predpokladom nielen pre dosiahnutie a udržanie optimálnych hladín glykémií, ale aj ideálnej hmotnosti,“ upozornil docent Martinka. Aj nevýrazné schudnutie totiž vedie k zníženiu hladín krvného cukru.

A v čom vlastne spočíva diabetická diéta. Je to v podstate racionálna strava. Diabetik môže jesť všetko, ale s mierou. Môže si dopriať aj čokoládu. „Na naše edukačné stretnutia prídu často pacienti s otázkou, či je čokoláda zakázanou pochutinou pre diabetikov. Pravda je taká, že aj diabetici môžu konzumovať čokoládu v duchu regulovanej a racionálnej stravy. To znamená, že musia klásť dôraz na to koľko, akú čokoládu a kedy ju budú jesť,“ hovorí edukátorka programu Dôvera Pomáha diabetikom Jarmila Havrilová z Košíc. Čo presne a koľko má pacientka Etela Hlaváčiková z Levíc na sebe už dávno odpozorované. „Musím mať výborné glykémie aspoň tri dni a jedna kocka mi stačí. Takéto potraviny už nie sú pre mňa taký strašiak, lebo chodím na edukácie, kde sa všetko dozviem. No a keď je cukru viac? Len pohyb, pohyb a ešte raz pohyb,“ radí.

Diabetikom pomáhajú aj takzvané sacharidové jednotky. Sacharidová jednotka je umelý pojem a zaviedol sa najmä preto, aby uľahčil orientáciu v potravinách, ktoré obsahujú cukry. Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov. Diabetikovi počet SJ na deň a ich prerozdelenie na porcie jedla určí diabetológ. Prihliada sa pritom na vek pacienta, jeho hmotnosť, schopnosť zjesť množstvo jedla v danom čase a na glykémiu pred a po jedle.

Príklad jedálneho lístka pre pacienta podľa obsahu odporúčaných SJ a preferovaného počtu jedál

Diabetik môže jesť všetko, ale s mierou. Foto: SHUTTERSTOCK
strava, diéta Diabetik môže jesť všetko, ale s mierou.

Preferencia troch denných jedál

celodenný obsah SJ 15 SJ 18 SJ 21 SJ 24 SJ 27 SJ 30 SJ
obsah sacharidov 150 g 180 g 210 g 240 g 270 g 300 g
energetický obsah: kcal 1500 kcal 1700 kcal 1900 kcal 2300 kcal 2500 kcal 2700 kcal
Raňajky 5 SJ 6 SJ 7 SJ 8 SJ 9 SJ 10 SJ
mlieko 200 ml alebo biela káva 300 ml 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
čaj bez cukru alebo káva bez cukru 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
chlebovina 2 SJ 4 SJ 5 SJ 6 SJ 7 SJ 7 SJ
tuk: rastlinné maslo 10 g 10 g 10 g 10 g 10 g
bielkovinová potravina (napr. syr) 50 g 50 g 50 g 75 g 50 g 50 g
ovocie 2 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 2 SJ
paradajka, paprika 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
Obed 4 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ 6 SJ 6 SJ
polievka (podľa hustoty 0,5 až 1 SJ) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
malá porcia mäsa 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g
šťava k mäsu (omáčka) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ 4 SJ
nezapočítateľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
ovocná príloha 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
chlebovina 0 SJ 1 SJ 1 SJ 2 SJ 2 SJ 2 SJ
múčnik 1 SJ
Večera 5 SJ 6 SJ 7 SJ 8 SJ 9 SJ 10 SJ
malá porcia mäsa 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g
šťava k mäsu (omáčka) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) 1,5 SJ 2,5 SJ 2,5 SJ 3 SJ 4 SJ 4 SJ
nezapočítateľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
ovocná príloha 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
chlebovina 0 SJ 0 SJ 1 SJ 1,5 SJ 1,5 SJ 2,5 SJ
mlieko 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
Foto: SHUTTERSTOCK
hlava, brokolica, burger, zelenina, zdravá strava

Ak preferujete stravovanie 3× denne, potom celodennú dávku sacharidov (napr. 27 SJ) treba rozdeliť na tri rovnaké dávky: raňajky – 9 SJ, obed – 9 SJ, večera – 9 SJ. Ak ale napríklad požadujete menej jedla na raňajky alebo ak vaša glykémia príliš stúpa, môžete z raňajok ubrať 1 až 2 SJ a pridať ich rozdelene k obedu a večeri, prípadne ako malé medzijedlá.

Preferencia viacerých denných jedál

celodenný obsah SJ 15 SJ 18 SJ 21 SJ 24 SJ 27 SJ 30 SJ
obsah sacharidov 150 g 180 g 210 g 240 g 270 g 300 g
energetický obsah: kcal 1500 kcal 1700 kcal 1900 kcal 2300 kcal 2500 kcal 2700 kcal
Raňajky 3 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ 6 SJ 6 SJ
mlieko 200 ml alebo biela káva 300 ml 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
čaj bez cukru alebo káva bez cukru 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
chlebovina 2 SJ 3 SJ 4 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ
tuk: rastlinné maslo 10 g 10 g 10 g 10 g 10 g
bielkovinová potravina 50 g 50 g 50 g 75 g 75 g 100 g
Desiata 2 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ
ovocie 2 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 2 SJ
chlebovina 0 SJ 1 SJ 1 SJ 2 SJ 2 SJ 2 SJ
bielkovinová potravina 25 g 25 g 25 g
nezapočítateľná zelenina 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
Obed 5 SJ 6 SJ 7 SJ 8 SJ 9 SJ 10 SJ
polievka (podľa hustoty 0,5 až 1 SJ) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
malá porcia mäsa 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g
šťava k mäsu (omáčka) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 3 SJ 3 SJ
nezapočítateľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
múčnik 1 SJ 1 SJ
Olovrant 1 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ
ovocná príloha 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
chlebovina 0 SJ 1 SJ 1 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ
bielkovinová potravina 50 g 50 g 50 g
Večera 4 SJ 4 SJ 5 SJ 5 SJ 6 SJ 6 SJ
malá porcia mäsa 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g 80 g
šťava k mäsu (omáčka) 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ 0,5 (1) SJ
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) 1,5 SJ 2,5 SJ 2,5 SJ 2,5 SJ 3,5 SJ 3,5 SJ
nezapočítateľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
ovocná príloha 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
Druhá večera 1 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ 3 SJ 4 SJ
mlieko 200 ml alebo nízkotučný jogurt 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ 1 SJ
chlebovina 1 SJ 1 SJ 2 SJ 2 SJ 3 SJ
rastlinný tuk 7 až 10 g
zelenina 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ 0 SJ

Ak preferujete stravovanie 6× denne, potom celodennú dávku sacharidov (napr. 27 SJ) treba rozdeliť takto: raňajky 6 SJ, desiata 3 SJ, obed 6 SJ, olovrant 3 SJ, večera 6 SJ, druhá večera 3 SJ. Toto rozdelenie môžete doladiť podľa glykemického ohlasu a vašich preferencií. Ak bude napríklad vaša glykémia po raňajkách príliš stúpať, ale pred obedom bude skôr nižšia, môžete pomer medzi raňajkami a desiatou upraviť v pomere 5 : 4 alebo 4 : 5 SJ.

Zdroj: Doc., MUDr. Emil Martinka, PhD.: Racionálna výživa diabetika 2. typu

Jedálny lístok pre diabetika 2. typu s nadváhou – 1 500 kcal

Diabetik s nadváhou by mal zmeniť stravovacie návyky a upraviť svoj doterajší životný štýl. Nízky energetický obsah celodennej stravy – 1 500 kcal nie je určený dlhodobo. Je odrazovým mostíkom pre racionálne stravovanie s primeranou energetickou hodnotou. Usmerňuje pri výbere potravín, odporúča pravidelné stravovanie v primeranom množstve a určuje veľkosť porcie jedla. Odporúča sa jesť pravidelne primerané porcie jedla (5 až 6 porcií za deň) a znížiť energetický príjem vhodným výberom potravín. Zo stravy treba vylúčiť rýchle sacharidy (nesladiť, nejesť múčniky a sladkosti, výrobky z jemne vymletej múky, biele pečivo, knedle). Obmedziť treba aj tuk, nejesť slaninu, bravčovú masť, mastné mäso, vnútornosti, plnotučné mlieko a mliečne výrobky s vyšším obsahom tuku, smotanu smotanové jogurty. Dodržiavať treba aj pravidelný pitný režim (piť neenergetické nápoje bez cukru a s nízkym obsahom sodíka), soliť len mierne, zvýšiť príjem zeleniny a vhodných druhov ovocia, ale aj pravidelne si kontrolovať váhu. Ideálna príprava jedla je dusením, varením, grilovaním a pečením s minimálnym množstvom tuku.

1. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), celozrnný chlieb (75 g – 3 SJ), šunkový nárez so syrom (50 g – 0 SJ), reďkovka (50 g – 0 SJ)

D: 3 marhule (2 SJ)

OB: polievka zemiaková (0,5 SJ), zeleninové karbonátky (1,5 SJ), zeleninová obloha, varené zemiaky 4 polievkové lyžice (PL) (1 SJ)

OL: biely jogurt a 1 PL ovsených vločiek (1 SJ)

V: zeleninové rizoto so strúhaným tofu syrom 8 PL (4 SJ), zeleninový šalát (napr. uhorkový) (0 SJ)

V2: ovocie – malé jablko (1 SJ)

2. deň

R: biela káva bez cukru (250 ml – 1 SJ), celozrnný chlieb (50 g – 2 SJ), tvarohová nátierka s pažítkou (50 g – 0 SJ), zelenina – paradajka (100 g – 0 SJ)

D: ovocný pohár (2 SJ)

OB: polievka zeleninová s krupicovými haluškami (0,5 SJ), bravčové mäso rolované so šťavou, nezahustenou múkou (80 g – 0 SJ), 5 PL varených zemiakov s petržlenovou vňaťou (2,5 SJ), šalát mrkvový s pomarančom a citrónom (1 SJ)

OL: ovocie – jablko (1 SJ)

V: sójové kocky dusené na zelenej fazuľke (1 SJ), 4 PL ryže (90 g – 2 SJ), zeleninový šalát (kapustový šalát s paradajkami a s cibuľou) (0 SJ)

V2: 1 biely jogurt s orieškami a ovsenými vločkami (2 SJ)

3. deň

R: pohár mlieka (1 SJ), chlieb (60 g – 3 SJ), strúhaný tofu syr (0 SJ), paprika (0 SJ)

D: pomaranč (1 SJ)

OB: polievka kalerábová so závarkou (0,5 SJ), smažené obaľované plátky kuracích pŕs (80 g – 1 SJ), 5 PL zemiakovej kaše (150 g – 2 SJ), zeleninová obloha (0,5 SJ)

OL: ovocie – jablko (1 SJ)

V: 6 PL cestoviny so zeleninou a hubami (135 g – 3 + 1 SJ), zeleninový šalát (kapustový) (0 SJ)

V2: pohár mlieka (1 SJ)

4. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), 1,5 ks grahamového rožka (3 SJ), biely jogurt (1 SJ)

D: grapefruit (1 – 2 SJ)

OB: polievka krúpková (1 SJ), fazuľový guláš so sójovým mäsom (2 SJ), tmavý chlieb (25 g – 1 SJ)

OL: mlieko (1 SJ)

V: plnený kapustový list a paradajková kapusta (2 SJ), 4 PL varených zemiakov (130 g – 2 SJ)

V2: polovica väčšieho jablka (1 SJ)

5. deň

R: kakao bez cukru (1 SJ), celozrnný chlieb (75 g – 3 SJ), sardinková nátierka (0 SJ), cibuľa (0 SJ)

D: mrkva s citrónom a paprika (1 SJ)

OB: polievka z kostí so zeleninou a s cestovinou (1 SJ), ryba po grécky na paradajkách (0,5 SJ), varené zemiaky 5 PL (2,5 SJ)

OL: 1/2 banána (1 SJ)

V: zeleninový tanier (2 SJ), 2 pečené zemiaky so šupkou (2 SJ)

V2: acidofilné mlieko (1 SJ)

6. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), krajce grahamového chleba (75 g – 3 SJ), 50 g šunkového nárezu (0 SJ), 2 paradajky (0 SJ)

D: ovocie – jablko (2 SJ)

OB: polievka s krupicovými haluškami (1 SJ), bravčové pečené stehno (0 SJ), dusený špenát (0,5 SJ), celozrnný chlieb (2,5 ks – 2,5 SJ)

OL: jogurt (1 SJ)

V: sójové kocky na hubách s hráškom (0,5 + 1 SJ), 5 PL varených zemiakov (160 g – 2,5 SJ)

V2: čerešne (1 SJ)

7. deň

R: pohár mlieka (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 50 g bryndzovej nátierky (0 SJ), paprika (0 SJ)

D: ovocie – väčšie jablko (2 SJ)

OB: gulášová polievka (1 SJ), mäsové krokety (1 SJ), 4 PL zemiakov (130 g – 2 SJ), zeleninová obloha (0 SJ), uhorkový šalát

OL: mlieko (1 SJ)

V: pečená ryba obalená v múke (1 SJ), 4 PL dusenej ryže (2 SJ), kapustový šalát s hráškom (1 SJ)

V2: broskyňa (120 g – 1 SJ)

Vysvetlivky: R – raňajky, D – desiata, OB – obed, OL – olovrant, V – večera, V2 – druhá večera, SJ – sacharidová jednotka

Jedálny lístok pre diabetika 2. typu – 2 300 kcal (24 SJ)

Predpokladom úspechu je pravidelný stravovací režim a zdravý životný štýl. Stravovací režim je potrebné prispôsobiť liečbe antidiabetikami, ako aj inzulínovej terapii, a zároveň energetickému výdaju. Energetický obsah celodennej stravy – 24 SJ je určený pre diabetika s primeranou telesnou hmotnosťou, ale aj pre pacienta s miernou nadváhou a pri ľahkej fyzickej aktivite.

1. deň

R: čaj s citrónom (0 SJ), 2,5 grahamového rožka (5 SJ), 50 g salámovej nátierky so syrom ( 0 SJ), 10 g rastlinného tuku (0 SJ), paprika (0 SJ)

D: jablko (1 SJ), jogurt (1 SJ), 2 PL vločiek (1 SJ)

OB: polievka zeleninová s cestovinou (0,5 SJ), bravčové mäso pečené s cesnakom (0 SJ), dusený špenát (0,5 SJ), 4 ks zemiaková knedľa (180 g – 4 SJ)

OL: 1/2 grapefruitu (1 SJ), 2 obložené chlebíčky (2 SJ)

V: zbojnícka roláda (0,5 SJ), 7 PL varených zemiakov (225 g – 3,5 SJ), cviklový šalát (1 SJ)

V2: pomaranč (1 SJ), chlieb (2 SJ), 7 g rastlinný tuk (0 SJ), paprika (0 SJ)

2. deň

R: mlieko (1 SJ), 2 grahamové rožky (4 SJ), 50 g šunkového nárezu (0 SJ), paradajka (0 SJ)

D: 2 malé kivi (2 SJ), 50 g chleba (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zeleninová obloha (0 SJ)

OB: polievka šošovicová (1 SJ), hovädzie mäso na paradajkách (1 SJ), 135 g makarónov (3 SJ)

OL: grahamový rožok (2 SJ), topený syr (0 SJ), paprika (0 SJ), jablko (1 SJ)

V: zeleninový puding (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ), múčnik dia (1 SJ)

V2: 1/2 grapefruitu (1 SJ), 50 g tmavý chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ), 25 g šunky (0 SJ), paprika (0 SJ)

3. deň

R: kakao bez cukru (1 SJ), 2 grahamové rožky (4 SJ), obložený tanierik – 10 g tofu syra, 40 g salámy, zelenina (0 SJ)

D: väčšie jablko (2 SJ), 20 g chleba (1 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), reďkovka (0 SJ)

OB: polievka krémová so závarkou (1 SJ), dusené mäso na červenej paprike (0,5 SJ), mrkvový šalát s citrónom (1 SJ)

OL: pomaranč (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), bryndzová nátierka (0 SJ), paprika (0 SJ), čaj (0 SJ)

V: huby na cibuľke (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zelenina (1 SJ)

V2: celozrnný chlieb (1 SJ), jogurt (1 SJ), jablko (1 SJ)

4. deň

R: biela káva bez cukru (1 SJ), 100 g celozrnného chleba (4 SJ), 50 g topeného syra (0 SJ), zelenina (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)

D: 90 g sliviek (1 SJ), 1 grahamový rožok (2 SJ), 25 g salámového nárezu (0 SJ), paprika (0 SJ)

OB: polievka krúpková so zeleninou (1 SJ), hamburské bravčové stehno (1 SJ), 135 g viedenskej knedle (3 SJ)

OL: 40 g chlieb (2 SJ), 200 ml mlieka (1 SJ)

V: bravčové mäso a dusený kel (1 SJ), 200 g varených zemiakov (3 SJ), pomaranč (1 SJ)

V2: pohár mlieka (1 SJ), 50 g celozrnného chleba (2 SJ), syrové chuťovky (0 SJ)

5. deň

R: čaj (0 SJ), 100 g celozrnného chleba (4 SJ), 70 g párkov (0 SJ), 1 PL horčice a kečupu (1 SJ)

D: 2 malé mandarínky (1 SJ), 1 grahamový rožok (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)

OB: polievka paradajková so závarkou (0,5 SJ), pečené mäso – moravský vrabec (0,5 SJ), 4 PL (90 g) dusenej ryže (2 SJ), mrkvový šalát s jablkom (2 SJ)

OL: 2 košíčky plnené syrovou a salámovou plnkou (2 SJ), 2 malé kivi (1 SJ)

V: guláš (1 SJ), 100 g knedle (4 SJ)

V2: pohár mlieka (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), rastlinné maslo (0 SJ), paradajka (0 SJ)

6. deň

R: biela káva bez cukru (1 SJ), 80 g celozrnného chleba (4 SJ), 50 g tvarohovej nátierky (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)

D: grapefruit (2 SJ), 1 ks ryžového chleba (1 SJ)

OB: polievka zemiaková (1 SJ), rizoto s mäsom (4 SJ), kapustový šalát (0 SJ)

OL: 40 g chlieb so salámovým nárezom (2 SJ), paradajka (0 SJ), malé jablko (1 SJ)

V: filé na ražni (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), zeleninová obloha (1 SJ), keks dia (1 SJ)

V2: 40 g chleba (2 SJ), jogurt biely (1 SJ)

7. deň

R: 200 ml mlieka (1 SJ), grahamové pečivo (4 SJ), strúhaný tofu syr (0 SJ), reďkovka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)

D: tmavý chlieb s rastlinným tukom (1 SJ), zelenina (0 SJ), ovocný tanierik (2 SJ)

OB: polievka so zeleným hráškom a závarkou (0,5 SJ), vyprážané tofu (1 SJ), 225 g zemiakový šalát (3 SJ)

OL: 2 obložené chlebíčky (2 SJ), jablko (1 SJ)

V: kuracie mäso na paradajkách a červenej paprike (0,5 SJ), 135 g cestovín (3 SJ), strúhaná mrkva s citrónom a jablkom (1,5 SJ)

V2: 200 ml kyslého mlieka (1 SJ), 2 tenké krajčeky chleba (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)

Vysvetlivky: R – raňajky, D – desiata, OB – obed, OL – olovrant, V – večera, V2 – druhá večera, SJ – sacharidová jednotka

Jedálny lístok s obsahom 2 700 kcal (11 300 kJ) a 30 SJ

1. deň

R: biela káva bez cukru (1 SJ), 125 g celozrnný chlieb (5 SJ), 50 g topený syr (0 SJ), zelenina (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)

D: pomaranč (1 SJ), 90 g sliviek (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 30 g šunkový nárez (0 SJ), zelenina (0 SJ)

OB: polievka gulášová (1 SJ), chlieb (1 SJ), bavorský roštenka plnená zemiakom (1 SJ), 130 g (6 PL) ryže (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ)

OL: banán (2 SJ), jogurt (1 SJ), ovsené vločky (1 SJ)

V: vysmážané tofu (1 SJ), 300 g zemiakový šalát s jogurtom (4 SJ), 3 chuťovky (1 SJ)

V2: 50 g celozrnný chlieb s rastlinný tukom (2 SJ), paradajka (0 SJ), jablko (2 SJ)

2. deň

R: čaj s citrónom (0 SJ), 2 biele rožky (6 SJ), salámový nárez (0 SJ) so zeleninovou prílohou (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)

D: biely jogurt (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 1/2 banánu (1 SJ)

OB: polievka fazuľová nakyslo (1 SJ), zbojnícka roláda (0,5 SJ), 225 g zemiakov (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ), diakeks (1 SJ)

OL: grapefruit (2 SJ), 50 g celozrnný chlieb (2 SJ) s bryndzovou nátierkou (0 SJ), paprika (0 SJ)

V: zeleninový puding (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), mrkvový šalát (0 SJ), diamúčnik (1 SJ)

V2: jablko (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 10 g rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)

3. deň

R: kakao bez cukru (1 SJ), 2,5 grahamového rožka (5 SJ), obložený tanierik – 10 g tofu, 40 g saláma, zelenina (0 SJ)

D: väčšie jablko (2 SJ), 40 g chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)

OB: polievka šošovicová (1 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), hovädzie na srbský spôsob (1 SJ), 135 g makaróny (3 SJ)

OL: grahamový rožok (2 SJ), syr topený (0 SJ), paprika (0 SJ), dve väčšie kivi (2 SJ)

V: pečené filé so syrom (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zelenina (1 SJ), diakeks (1 SJ)

V2: biely jogurt (1 SJ), chlieb (2 SJ), 1/2 banánu (1 SJ)

4. deň

R: mlieko (1 SJ), 2,5 ks grahamového pečiva (5 SJ), 50 g strúhaného tofu (0 SJ), reďkovka (0 SJ)

D: celozrnný chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ), ovocný tanierik (2 SJ)

OB: polievka krúpková so zeleninou (1 SJ), hamburské mäso (1 SJ), 100 g knedľa (4 SJ)

OL: grahamový rožok (2 SJ), 200 ml mlieko (1 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), červená paprika (0 SJ), jablko (1 SJ)

V: šampiňóny na cibuľke (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zeleninový tanierik (1 SJ), kakaová diaoblátka (1 SJ)

V2: celozrnný chlieb (1 SJ), 2 syrové chuťovky (0 SJ), čaj s citrónom (0 SJ), jablko (2 SJ)

5. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), celozrnný chlieb (5 SJ), 70 g párky (0 SJ), 1 PL horčice a kečupu (1 SJ)

D: grahamový rožok (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ), pomaranč (1 SJ), 1 väčšie kivi (1 SJ)

OB: polievka hrášková s ryžou (1 SJ), pečená karbonátka (1 SJ), zemiaková kaša (3 SJ), mrkvový šalát (1 SJ)

OL: biely jogurt (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), mandarínky (1 SJ)

V: zapečené rybie filé so syrom (0 SJ), 260 g zemiaky (4 SJ), zeleninová príloha (1 SJ), diakeks (1 SJ)

V2: 40 g chlieb (2 SJ), biely jogurt (1 SJ), 1/2 banánu (1 SJ)

6. deň

R: 200 ml mlieko (1 SJ), 100 g chlieb (5 SJ), tvarohová nátierka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)

D: grapefruit (2 SJ), trvanlivý chlieb (1 SJ) a ryžový chlieb (1 SJ)

OB: polievka zeleninová s hráškom (1 SJ), pečené mäso (0,5 SJ), 7 PL ryže (3,5 SJ), zeleninový tanierik (1 SJ)

OL: ovocný pohár (2 SJ), 2 obložené chlebíčky (2 SJ)

V: dusené sójové kocky na paprike (0,5 SJ), tekvicový prívarok (1,5 SJ), 260 g zemiaky (4 SJ)

V2: 1,5 grahamový rožok (3 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ), pomaranč (1 SJ)

7. deň

R: biela káva (1 SJ), celozrnný chlieb (5 SJ), 50 g šľahaná bryndza (0 SJ), cibuľka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)

D: grahamový rožok (2 SJ), 30 g malá porcia šunky (0 SJ), zelenina (0 SJ), jablko (1 SJ), 10 jahôd (1 SJ)

OB: polievka zemiaková s mäsom (1 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), 8 PL rizoto s mäsom (4 SJ), kapustový šalát (0 SJ)

OL: jablko (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 10 g rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)

V: bravčové mäso dusené s kelom (1 SJ), 26 g zemiakov (4 SJ), jablko (1 SJ)

V2: 2 ks ryžového chleba (2 SJ), biely jogurt (1 SJ), malé kivi (1 SJ)

Vysvetlivky: R – raňajky, D – desiata, OB – obed, OL – olovrant, V – večera, V2 – druhá večera, SJ – sacharidová jednotka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #jedálny lístok