Päť čajov, ktoré posilnia imunitný systém

Kedy inokedy, ak nie v tieto dni, má význam posilniť imunitný systém? Čajom! Nielen zahreje, ale môže pomôcť prechladnutiu predísť, alebo ho liečiť. Tieto čaje sú na posilnenie obranyschopnosti ako ušité.

01.11.2017 06:00
šalvia Foto:
Šalvia má aj antiseptické účinky. Ak vám nechutí, dajte prednosť iným čajom.
debata

Pri prechladnutí sa odporúča veľa piť, aby sa sliznice hydratovali a vírusy sa tak ľahko nehromadili. Veľa čajov obsahuje vitamíny a fytochemikálie, ktoré sú pre imunitný systém dôležité.

Zázvorový čaj

Zázvor má protizápalový a expektoratívny účinok. Hľuzy obsahujú veľa esenciálnych olejov, zloženie ktorých možno porovnať dokonca s kyselinou acetylsalicylovou (aspirínom). Čaj najviac chutí čerstvo pripravený. Koreň zázvoru nakrájajte na tenké plátky, zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať osem až desať minút. Silu tohto čaju možno podporiť pridaním citróna a medu. Pozor, med pridávajte, až keď čaj vychladne, aby sa nezničili liečivé enzýmy. Citrón je antibakteriálny, protizápalový a dodáva ďalšie vitamíny.

Čaj z echinacey

Najmä horná časť rastliny obsahuje veľké množstvo esenciálnych olejov, flavonoidov, polysacharidov a vitamínu C, ktoré posilňujú imunitný systém. Niektoré štúdie podložili, že echinaceou možno prechladnutiu nielen efektívne predísť, ale ho aj zmierniť. Podľa jednej štúdie univerzity v Connecticute, môžeme riziko prechladnutia znížiť až o 58 percent a chorobu skrátiť o jeden a pol dňa.

Šalviový čaj

Botanický názov „salvia officinalis“ je odvodený z latinského slova „salvare“ (liečiť). Má to svoj dôvod: V šalvii je veľké množstvo éterických olejov, trieslovín, flavonoidov a triterpénov (ktoré okrem iného pôsobia aj protizápalovo). Pri bolestiach hrdla pomáha kloktanie s vlažným šalviovým čajom. K príprave čerstvého čaju potrebujeme jeden až dva gramy šalviových lístkov, preliať 200 ml vriacej vody a desať minút nechať lúhovať. Pozor, šalvii by sa mali vyhnúť tehotné ženy, pretože vo veľkých dávkach môže vyvolať srdcovú arytmiu, závraty a kŕče.

Rumančekový čaj

Poznáme ho pod krajším názvom „kamilky“. Dokáže podporiť produkciu bielych krviniek a tým posilniť imunitný systém. Biele krvinky sú zodpovedné za ničenie vírusov, baktérií a húb v tele. Pri plnom nose môže pomôcť naparovanie nad kamilkovým čajom (pod hrubým uterákom, aby para zbytočne neunikala). Vdychujte niekoľko minút.

Bazová šťava

Obsahuje veľa vitamínov, vyvoláva potenie a znižuje horúčku. Pomôže aj v prípade, že prechladnutie už prepuklo. Baza obsahuje rastlinné farbivo, ktoré porazí voľné radikály a posilní imunitný systém. Zohrejte šťavu – nemala by sa variť a popíjajte ako horúci čaj. Môžete ju zmiešať aj s bylinkovým čajom. Po tejto kúre sa odporúča zababušiť do teplej postele a poriadne sa vypotiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #prechladnutie #imunitný systém #čaj #šalvia #potenie