Osem účinných prostriedkov proti prechladnutiu

Z nosa tečie, v hrdle škriabe... Rýchlo do postele, zababušiť sa, vypnúť, zabudnúť na všetky problémy doma aj v práci a snažiť sa odpočívať. Teplý čaj je pri tejto kúre samozrejmosťou. Ale sú tu aj potraviny, ktoré v týchto chvíľach poskytnú účinnú pomoc.

14.11.2017 06:00
dievča, chrípka, prechladnutie, choroba Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Toto sú potraviny a nápoje, ktoré môžu pri prechladnutí, chrípke, kašli a nevoľnosti pomôcť, a to aj preventívne.

Čaj

Tento horúci nápoj je pravdepodobne najznámejší a najčastejšie používaný pri prechladnutí a chrípke. Keď sme chorí, potrebujeme veľa tekutín – a čaj je ideálny. Obsahuje bioaktívne látky polyfenoly, ktoré majú antioxidačný a protizápalový účinok, môžu chrániť bunky tela pred škodlivými vplyvmi a dokonca aj pred rakovinou. Taníny, (forma polyfenolov v čaji), navyše pôsobia protí vírusom, baktériám a hubám. Štúdia ukázala, že konkrétne pitie čaju z echinacey skráti čas choroby. Predovšetkým v hornej časti tejto rastlinky sa nachádza množstvo esenciálnych olejov, flavonoidov a vitamínu C, ktoré môžu posilniť imunitný systém. Má tiež pozitívny vplyv na opuchnuté sliznice, v prípade, ak sa pije horúci.

Med

Nielenže chutí a môžeme si ním osladiť čaj, ale je tiež skutočným „vrahom“ vírusov. Má antibakteriálny účinok, môže posilniť imunitný systém, pomáha pri dráždivom kašli a vznikajúcom prechladnutí. Nápoj, do ktorého si mienite pridať med, by nemal byť príliš horúci, inak sa zničia jeho liečivé enzýmy. Niektoré štúdie ukázali, že med je veľmi účinný proti bolesti hrdla a pri detskom kašli. Avšak deti, ktoré ešte nedovŕšili rok, by ho nemali konzumovať, pretože môže obsahovať baktérie Clostridium botulinum, a spôsobiť botulizmus (otrava jedlom).

Zázvor

Známe sú aj hojivé vlastnosti zázvora. Hľuzy majú veľmi podobné zloženie ako aspirín. Majú protizápalové, antivírusové a zahrievacie vlastnosti, navyše aj antioxidačný a antimikrobiálny účinok. Ak trpíte cestovnou nevoľnosťou, žute kúsok zázvora – zmiernite tým závraty a nevoľnosť. Ak je príliš ostrý, použite radšej čerstvé zázvorové hľuzy, pretože čím dlhšie sa zázvor skladuje, tým ostrejšiu má chuť. Pri bolestiach členkov, zamldlievaní alebo horúčke možno siahnúť po zázvorovom mlieku. Zohrejte 200 ml nízkotučného mlieka s čajovou lyžičkou čerstvo nastrúhaného zázvora, pridajte med, premiešajte a pomaly popíjajte.

Slepačia polievka

Nejde o mýtus, slepačia polievka je naozaj jeden z najúčinnejších prostriedkov pri prechladnutí. Tajomstvo sa skrýva v zdravých zložkách kostnej drene. Pri príprave použite veľa čerstvej, sezónnej zeleniny. Týmto štýlom dostanete do tela extra porciu vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých živín. Pomôže podobne ako čaj, doplniť chýbajúce tekutiny. Počas chrípky či nádchy, ale aj pri horúčke, hnačke či vracaní, sú ešte potrebnejšie. Slepačia polievka má dekongestívny účinok na sliznice. Na svedomí to má aminokyselina cysteín, ktorá má antivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok. Vedci tiež zistili, že slepačia polievka pôsobí proti neutrofilom. Tieto biele krvinky sú zodpovedné za príznaky ako kašeľ a upchatý nos. Konzumácia polievky ich má zmierniť a prechladnutie zastaviť. Pri prechladnutí pomôže aj obyčajný slepačí vývar. Je ľahko stráviteľný aj pri žalúdočných ťažkostiach.

Cesnak

Aj cesnak je malý domáci zázrak s antivirálnymi a antibakteriálnymi vlastnosťami. Zložka alicín pôsobí dokonca proti takým baktériám a hubám, proti ktorým sú bežné lieky odolné, a posilňuje imunitný systém. Existuje len málo štúdií, ktoré skutočne dokázali jeho pozitívny účinok pri prechladnutí či chrípke. V jednej výskumnej sérii sa však ukázalo, že ľudia, ktorí ho jedli, znížili riziko ochorenia až o 70 percent. Ďalšia štúdia ukázala, že mnohí sa z chrípky zotavili rýchlejšie, keď jedli cesnak. Pridajte tento domáci zázrak do slepačej polievky alebo vývaru. Okrem toho, že bude lepšie chutiť, podporí hojenie.

Cibuľa

Stará známa v boji proti prechladnutiu a pri kašli. Obsahuje éterické oleje, predovšetkým allicín, ktoré pôsobia pozitívne na imunitný systém. Flavonoid quercitín pôsobí antivirálne a antibakteriálne. Nezničí ho ani teplo, takže cibuľu môžeme krásne spracovať, napríklad z nej uvariť polievku. Špeciálnym cibuľovým zázrakom je cibuľový sirup proti kašľu. Šesť cibúľ a šesť strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno, zalejeme 250 ml vody a dusíme. Necháme 15 minút lúhovať a potom osladíme šiestimi polievkovými lyžicami medu. Túto „medicínu“ si pravidelne ordinujeme – dve polievkové lyžice denne. Osvedčeným domácim prostriedkom je cibuľa pri vysokej horúčke. Nakrájajte ju na malé kúsky a vložte do ponožiek.

Pikantné potraviny

Ostré potraviny ako čili papričky obsahujú kapsaicín. Tento alkaloid spôsobuje teplo alebo ostrosť v tele a uvoľňuje neuropeptídy. Jedna známa reakcia pri jedení pikantných jedál je výtok z nosa – a to môže pomôcť, keď je upchatý. Napriek tomu však neexistuje uspokojujúci výskum o účinku čili proti prechladnutiu. Niektoré štúdie síce ukázali pozitívne výsledky pri používaní nasálnych sprejov, obsahujúcich kapsaicín. Ďalšia štúdia skúmala účinok kapsaicínu na kašeľ a príznaky dobrovoľníkov sa skutočne zlepšili. Pikantné jedlá by však museli konzumovať denne. Kapsaicín možno nájsť v paprike, kajenskom korení a samozrejme v čili. Pri žalúdočných problémoch a bolestiach brucha by sa však ostré jedlá nemali konzumovať, môžu vyvolať ešte väčšie bolesti.

Zelená listová zelenina

Zelenina obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok – tie potrebuje choré telo ešte viac. Ak nechceme ochorieť, mali by sme častejšie jesť tieto zelené potraviny: španát, rímsky šalát, kapustu, ružičkový kel, brokolicu a kel. Obsahujú veľa vitamínu A, C a K a E, ktorý je obzvlášť dobrý pre imunitný systém. Tieto druhy zeleniny môžu pôsobiť antibakteriálne a dodať veľa minerálnych látok (vápnik, draslík a železo). Ideálna pri nádche je predovšetkým kapusta. Už 100 gramov dodá telu 105 miligramov vitamínu C, čím pokryje tým dennú odporúčanú dávku vitamínu C.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #vírus #prechladnutie #vitamín #kašeľ #kapusta #cibuľa