Príďte v nedeľu v Bratislave s kožou na trh!

Odborné podujatie zamerané na dermatológiu a dermatokozmetiku, unikátna akcia Trh kože, bude v nedeľu 12. novembra od 10.00 v bratislavskej Starej tržnici. Na jednom mieste bude k dispozícii 25 popredných dermatovenerológov!

09.11.2017 06:00
znamienko - pokožka - prevencia Foto:
Sledovať znamienka a venovať im zvýšenú pozornosť je vhodné v každom ročnom období.
debata

Hovorí sa, že na cudzej koži ľahko bubnovať. Tá naša nás však často trápi. Ľudská koža, keby sme ju u dospelého človeka rozbalili ako koberec, má 1,5 až 2 štvorcové metre. Ľudské telo chráni, reguluje jeho teplotu, vytvára vitamín D, tuky, imunologicky reaguje na mikroorganizmy či škodliviny. Bohužiaľ, okrem poranení ju môže trápiť aj veľmi veľa rôznych ochorení – psoriáza, akné, ekzémy, nádorové ochorenia kože, vitiligo a mnohé ďalšie.

Pre návštevníkov sú pripravené verejné aj diskrétne „poradne kože“, v rámci ktorých môžu konzultovať svoje problémy. "Diskrétne poradne sú už, žiaľ, pár dní obsadené, ľudia sa prihlasovali online a veľký záujem nás prekvapil,“ vysvetľuje organizátorka podujatia Mgr. Lele Zemanová z agentúry ZEAL. „Otázky však možno klásť aj v rámci verejných poradní a diskusií.“

„Poradne, samozrejme, nie sú rovnocenné vyšetreniu v ambulancii," upozorňuje predseda Slovenskej dermatovenero­logickej spoločnosti doc. MUDr. Dušan Buchvald, PhD, ktorá nad podujatím prevzala záštitu. „V rámci poradní dostanú záujemcovia možnosť konzultovať svoje prípadné a doposiaľ neriešené kožné problémy, ale takisto existujúce dermatologické ochorenia. Ide o poradenstvo, na ktoré často v ambulanciách neostáva priestor. Touto aktivitou chceme zároveň posilniť dôveru voči kožným lekárom a zdôrazniť potrebu včasných návštev dermatologických ambulancií.“

Na hlavnom pódiu budú zároveň prebiehať diskusné bloky s lekármi a pacientmi, rozdelené podľa tém. Hlavnými budú psoriáza, atopický ekzém, akné, melanóm a nádorové ochorenia kože. Trh kože sa bude venovať aj menej známym ochoreniam ako sú hidradenitída, rosacea či urtikárie. Takisto bude možné poradiť sa aj v súvislosti s poraneniami kože, ako sú popáleniny, jazvy či chronické rany. Súčasťou Trhu kože budú aj ukážky prvej pomoci pri popáleninách a poraneniach za účasti zástupcov Slovenského Červeného kríža. Pre pacientov a ich blízkych budú k dispozícii psychosociálne poradne zamerané na zvládanie ťažších foriem kožných ochorení.

Vstupné na Trh kože bude symbolické – 2 eurá pre dospelých, pričom celý zisk putuje pacientskym organizáciám: Spoločnosti psoriatikov a atopikov SR, ďalej Bodkáčikovi – združeniu pre rodiny, deti a mládež s kožným ochorením SR a takisto Občianskemu združeniu pacientov s dermatologickými malignitami. Viac informácií o podujatí nájdete na stránke www.trhkoze.sk alebo na Facebooku.

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #pokožka #atopický ekzém #dermatológia