Intímna hygiena: Aj TAM treba mať správne pH

Kyslý môže byť citrón, ale aj úsmev a kyslé by malo byť aj intímne prostredie ženy. Teda najmä v prípade, ak si chce zachovať svoje reprodukčné zdravie. Döderleinov bacil, ktorému gynekológovia hovoria aj "pošvový policajt", pretože bráni "tam dole" premnoženiu škodlivých mikroorganizmov, potrebuje kyslé pH. Pri intímnej hygiene preto ruky preč od mydla!

10.11.2017 06:00
bielizeň, nohavičky, vagína, intímna hygiena,... Foto:
Možno je to šokujúce, ale ani zďaleka pre každú ženu nie je automatické každodenné umývanie sa odspodu vlažnou až teplou vodou.
debata

Ženská pošva nie je sterilná. O prevahu tam súperia rôzne mikroorganizmy, ktorým poskytuje vhodné fyzikálne a chemické prostredie. Vytvárajú akýsi ekosystém, ktorý je v dynamickej rovnováhe. Čo znamená dynamická rovnováha? Raz ťahajú za kratší koniec prospešné mikroorganizmy, inokedy zas majú nad tými škodlivými vrch, ale v konečnom dôsledku by malo byť zachované intímne zdravie bez zápalových procesov.

Každý výrazný odklon od normálu a narušenie prirodzenej vaginálnej flóry môže znamenať infekciu. Záťažovými obdobiami sú puberta, tehotenstvo, obdobie prechodu, ale aj stres a únava. Rovnako môže zmeniť ideálne prostredie pošvy aj užívanie antibiotík či antikoncepcie.

Rizikové faktory narušenia vaginálnej mikroflóry

liečba antibiotikami, užívanie hormónov (antikoncepcia, substitučná liečba), cukrovka, tehotenstvo, oslabená imunita, nechránený a neprerušovaný pohlavný styk, používanie mydla na intímnu hygienu a parfumovaných vložiek, nevhodné oblečenie (spodná bielizeň z umelých materiálov, tango nohavičky, úzke nohavice, dlho schnúce plavky), jedlo bohaté na cukor

Najdôležitejšou súčasťou pošvového prostredia je už spomínaný Lactobacillus vaginalis, ktorý sa v prvom rade podieľa na premene glykogénu na kyselinu mliečnu, a tým udržuje kyslosť pošvy, ktorá zastavuje rast mnohých patogénnych (škodlivých) baktérií. Dobre sa mu darí v kyslom prostredí, ktoré má pH cca 4. Aj preto sa toľko zdôrazňuje, že ženy by si nemali umývať intímne partie mydlami, pretože už aj „pH neutrálne“ mydlo s pH 5,5 je podstatne zásaditejšie. Najlepšia je čistá voda, prípadne prípravky určené špeciálne na intímnu hygienu s obsahom kyseliny mliečnej, ktoré toto kyslé prostredie v pošve zachovávajú.

Ženy sa často medzi sebou rozprávajú o tom, ako sa starať o pleť či vlasy. Len zriedka je však témou rozhovoru intímna hygiena. Možno je to šokujúce, ale ani zďaleka pre každú ženu nie je automatické každodenné umývanie sa odspodu vlažnou až teplou vodou (najmä v čase menštruácie), utieranie toaletným papierom spredu dozadu, pranie spodnej bielizne na šesťdesiatke. Mnohé spodné nohavičky v podobe čipkovaných skvostov sa dnes robia z umelých materiálov, ktoré sa pri vysokej teplote zbehnú, a tak ich ženy perú len v mierne teplej vode s pomocou o to silnejších chemikálií. Najlepšia je čistá bavlna a výhrou nie sú ani tango nohavičky, ktorých šnúrka má tendenciu posúvať sa počas nosenia od oblasti sliznice konečníka až ku vchodu do pošvy. Fekálne baktérie tak môžu pohodlne cestovať.

Ženy, ktoré častejšie trpia infekciami pošvy, by mali podľa gynekológa Jozefa Španku zvážiť aj radikálnejšie holenie ohanbia, pretože ochlpenie spĺňa istú imunitnú funkciu. Pre pravekú ženu bolo ochlpenie jedinou ochranou jej intímnych partií. Príroda vie, prečo ho ženám a mužom ponechala. V okolí pošvového otvoru je vhodné zachovať aspoň „niečo“. Na holenie použiť novú žiletku a gél určený na intímnu hygienu. Klasické holiace a parfumované peny nie sú pre tieto partie vhodné.

„Čistá voda je to najlepšie, čo kto kedy vymyslel. Ak to už inak nejde, určite zainvestujte do špeciálnych gélov na intímnu hygienu. Stačí sa umyť dvakrát denne. Ak túžite po teplej vani, ponorte sa do čistej vody,“ radí bratislavský gynekológ Emil Scholtz.

Určite už viete, že…

  • Bežné mydlá a sprchové gély nie sú vhodné na umývanie intímnych partií.
  • Vyhnite sa aj vaginálnym výplachom, omývajte si len vonkajšiu časť genitálií, nesmerujte vodu zo sprchy do pošvy.
  • Nehoľte sa v intímnych partiách úplne dohola.
  • Toaletným papierom si konečník zásadne utierajte spredu dozadu, ideálna je možnosť použiť záchodovú sprchu či bidet a omyť sa po veľkej potrebe vodou.
  • Spodnú bielizeň perte pri teplote 50+ a vyhnite sa parfumovanej aviváži.
  • Menštruačnú vložku si vymieňajte každé dve-tri hodiny a tampóny by mali byť len doplnkom menštruačnej hygieny. Nikdy nechoďte s tampónom spať.
debata chyba
Viac na túto tému: #intímna hygiena #pošva #pH #mydlo