Sedem prekvapujúcich faktov o Movembri

Viete, prečo muži nosia v novembri práve fúzy? Toto sú prekvapujúce fakty o Movembri.

13.11.2017 06:00
fúzy, brada, holenie, Foto:
Brada chráni pred rakovinou, ale v rámci Movembra platia len fúzy.
debata

Slovo „Movember“ vzniklo kombináciou slov „november“ a anglického „moustache“ (fúzy). Ide o mesiac v roku, kedy v popredí stojí zdravie mužov. Zamierené je na tri témy: rakovinu prostaty, rakovinu semenníkov a duševné zdravie. Pravdou je (potvrdí každý lekár), že muži zanedbávajú svoje zdravie viac, ako ženy a k lekárom chodia oveľa zriedkavejšie. A tiež veľmi neradi. Jedna štúdia odhalila, že hlavným dôvodom je ich veľký strach pred diagnózami. Odborníci sa domnievajú, že o svojich starostiach hovoria veľmi málo a sú schopní ich potlačiť. Ale toto tzv. zatláčanie ich častokrát stojí aj život. V priemere žijú o päť rokov kratšie ako ženy. Aj preto je Movember dôležitý. Muži musia čeliť svojmu fyzickému a duševnému zdravia a preto pravidelne venovať pozornosť aspoň tým najdôležitejším vyšetreniam.

Projekt z Austrálie

Nie je pravdou, že Movember vznikol v Amerike, v skutočnosti tento nápad vznikol v roku 2003 v Austrálii.

Len fúzy

Povolené sú len fúzy! Začína sa 1. novembra s hladko vyholenou tvárou, pričom výsledok sa má dostaviť v priebehu mesiaca. Kozie briadky, trojdňové strniská a iné brady neplatia!

Nič so zdravím

Spočiatku nemal Moveber nič spoločné so zdravím mužov. Nápad vznikol v podniku, v hlavách austrálskych týpkov, ktorí sa čudovali, prečo nikto nenosí fúzy. Vymysleli slovo Movember a pomenovali ním mesiac, v ktorom aktívne nosili fúzy.

Fúzmi možno predchádzať rakovine kože

Podľa jednej austrálskej štúdie možno zarastenou tvárou predchádzať rakovine kože. Časopis Radiation Protection Dosimetry dokonca zverejnil, že brada môže odpudzovať 90 až 95 percent škodlivého UV žiarenia.

Fúzy rastú aj vďaka káve

Nemecký výskum dokázal, že kofeín pôsobí proti potlačeniu vlasových folikulov. Najmä v mužskom tele potláča testosterón korene vlasov, čím môže tlmiť rast. Kto má teda krásne fúzy, je možné, že si (nechtiac) pomáhal rannou kávou!

Movember skutočne pomáha

Nejde o internetový „humbuk“, ktorý bol krátky čas populárny a už nie je relevantný. Podľa nadácie Movember sa po celom svete od roku 2003 vyzbieralo 542 miliónov eur. Ročne prejavuje účasť viac ako 30 krajín sveta. Vďaka tejto masívnej účasti a veľkolepým darom je umožnené dosiahnuť skutočné ciele a podporiť nové projekty v tejto oblasti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #fúzy #rakovina semenníkov #duševné zdravie #Movember