Pomóc, som B 23.8! Mám v tele vírus HIV

Dalibor "Dalo" Dvorský (39) je prvý Slovák, ktorý otvorene hovorí o svojej HIV pozitivite. Tvrdí, že to nemohol držať v sebe, povedal o tom rodine i priateľom a medializáciou sa snaží zbaviť túto diagnózu stigmy.

11.11.2017 06:00
Dalibor ,,Dalo" Dvorský Foto:
Dalibor ,,Dalo" Dvorský.
debata (28)

Keď sa o tom dozvedel, bol v šoku. Kto by nebol? Mal 37 rokov, pricestoval z Rakúska naspäť na Slovensko, to, že bol pochudnutý, pripisoval stresom a štrnásťhodinovej práci denne. Potom mu však vypadla časť zorného poľa a v Nitre na očnom oddelení mu urobili rôzne laboratórne vyšetrenia, pretože nevedeli nájsť príčinu. A tak oči Dala Dvorského „prezradili“ jeho diagnózu. Má v tele vírus HIV.

„Nevedel som, čo robiť, ako to povedať môjmu okoliu. Držať v sebe som to nemohol, potreboval som tú informáciu zdieľať s inými, aby som to psychicky zvládol,“ hovorí. Tak uverejnil na sociálnej sieti status: Pomóc, som B 23.8! Priatelia hneď začali hľadať na internete. B 23 je „choroba vyvolaná vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti“. B 23.8 je „choroba HIV vyúsťujúca do iných špecifikovaných stavov“.

„Asi som sa obklopil dobrými ľuďmi. Väčšina ma podporila, dokonca mi v ťažkej chvíli finančne pomohli. Niektorým to možno trvalo trochu dlhšie. Áno, občas sa stáva, že mi niekto nepodá ruku. Je to prirodzené. Ak niekto v autobuse kašle, tiež sa bojíte, že sa nakazíte. Vírus HIV sa však nešíri bežným spoločenským kontaktom,“ podotýka.

Navyše, pacienti dobre nastavení na antiretrovírusovej liečbe, čo je v súčasnosti len jedna tabletka denne, majú nulové hodnoty vírusovej záťaže. Sú teda prakticky neinfekční. Keby však liečbu prestali brať, ochorenie by sa im vrátilo, pretože súčasná medicína ho úplne vyliečiť zatiaľ nedokáže. Umožňuje im však prakticky rovnakú kvalitu života ako zdravým ľuďom a rozdiel v prežívaní je možno dva až päť rokov. „Samozrejme, praktizujem bezpečný sex. O svojej diagnóze som však zo zákona povinný informovať lekárov aj sexuálne partnerky. Moja priateľka všetko o mne vie a podporila ma aj v medializácii,“ tvrdí Dalibor.

O svojej diagnóze vie niečo vyše dva roky. Liečba vraj zabrala a je v dobrom zdravotnom stave. Na Slovensku dnes žije vyše 934 ľudí s vírusom HIV, čo je historicky najvyšší počet nových prípadov za posledné tri roky. Hoci vo svete v rámci prenosu prevláda heterosexuálny kontakt, na Slovensku sa nákaza preniesla v 64,6 % prípadov homosexuálnym stykom. „Mnoho ľudí sa o túto tému nezaujíma a nepozná svoj HIV status. Takže sa neliečia a sú stále ohniskom nákazy,“ upozorňuje MUDr. Azzaden Shunnar z Centra pre liečbu HIV/AIDS v Bratislave.

„Ľudia sa boja testovania, pretože dôvera v naše zdravotníctvo nie je veľmi veľká a v malých mestách sa dá niečo také len ťažko utajiť,“ konštatuje Miloš Štefančík z OZ Dom svetla. Aj preto bolo v Bratislave ako v anonymnom hlavnom meste zriadené testovacie centrum a HIV poradňa, ktoré budú dostupné každý pracovný štvrtok od 16. do 19. hodiny v priestoroch zdravotného strediska na Babuškovej ulici 2 (číslo dverí 8) v bratislavskom Ružinove. Prevádzku tohto „checkpointu“ zabezpečuje OZ Dom svetla Slovensko. Výsledok je na počkanie a k dispozícii je pred-testové aj po-testové poradenstvo.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vírus #HIV #AIDS #OZ Dom svetla