Medicinálne huby: Hnojníkom proti cukrovke

Nie každý vie, že jedlá huba z čeľade pečiarkovitých s nie príliš vábnym názvom hnojník obecný môže byť veľmi dobrým pomocníkom pre diabetikov alebo pre ľudí, ktorých hladina cukru v krvi dosahuje hraničné hodnoty. Pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Bojovať s cukrovkou tak možno okrem štandardnej liečby a diéty aj prírodnou cestou.

12.11.2017 06:00
hnojník obyčajný Foto:
Spomedzi medicinálnych húb je asi najznámejším pomocníkom s antidiabetickými účinkami hnojník obecný.
debata

Cukrovka je epidémia tejto doby. Život skracuje priemerne o desať rokov a na Slovensku ňou trpí vyše 300-tisíc ľudí. Viac ako 90 % z nich má cukrovku 2. typu. Podľa epidemiologickej štúdie Slovenskej diabetologickej spoločnosti je cukrovkárov až 385-tisíc, čo je 7 % obyvateľstva. Mnohí diabetici totiž o svojej diagnóze alebo hraničných hodnotách cukru v krvi nevedia.

Ako je to možné? Zatiaľ čo príznaky cukrovky 1. typu bývajú pomerne dramatické, v začiatkoch cukrovky 2. typu, čo je drvivá väčšina diabetikov, sú často nenápadné a ochorenie môže prebiehať bez výraznejších prejavov aj roky. Často sa prejaví až komplikáciami, ktoré by sa dali odvrátiť, ak by sa diagnóza stanovila včas a začala sa dôsledne riešiť režimovými opatreniami a liečbou. U zdravého človeka by mala byť hladina cukru z kapilárnej krvi (z bruška prsta) do 5,6 mmol/l. Ak je táto hodnota vyššia, ale nezodpovedá ešte kritériám stanovenia diagnózy cukrovky, treba ju častejšie skontrolovať, pretože sa časom môže zvyšovať a prejsť do cukrovky. Ak je táto hodnota medzi 6,1–6,9 mmol/l, hovoríme o poruche tolerancie glukózy, čo sa už považuje za prediabetes, predcukrovkový stav (,,nábeh na cukrovku"). Takýto stav si už vyžaduje sledovanie v diabetologickej ordinácii a životosprávu ako pri cukrovke. Aj pre takýchto ľudí s „nábehom na cukrovku“ je dôležité viesť životný štýl, ktorý udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi.

Spomedzi medicinálnych húb je asi najznámejším pomocníkom s antidiabetickými účinkami hnojník obecný. Pri dlhodobej konzumácii pomáha znižovať hladinu krvného cukru a je skvelým podporným medikamentom v boji s cukrovkou alebo hroziacou cukrovkou. Túto vlastnosť má vďaka prítomnosti minerálneho prvku vanád, ktorý obsahuje podhubie, ale aj plodnice hnojníka. Takisto obsahuje novoobjavenú chemickú látku comatin, ktorého pôsobenie na glukózu v krvi je podobné účinkom inzulínu. Účinok tejto látky dokázalo dokonca niekoľko vedeckých štúdií.

Z bylín má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi tinospóra srdcolistá známa aj ako guduči, jedna z najviac cenených ajurvédskych bylín. Je to popínavý ker, ktorý pochádza z Indie a patrí medzi tzv. adaptogény, látky, ktoré majú schopnosť zvyšovať odolnosť organizmu proti stresu a chorobám. Podľa védskej tradície je práve z guduči vyrobený aj nektár nesmrteľnosti (amrit). Poslednou súčasťou „liečivej štvorky“ sú škorica so zázvorom. O škorici je známe, že okrem využitia ako aromatickej koreniny v kuchyni pomáha udržať potrebnú hladinu cukru v krvi a zázvor prispieva k zlepšovaniu obranyschopnosti organizmu, podporuje imunitný systém, ale aj trávenie, čo súvisí s vylučovaním inzulínu.

Sladká krv spôsobuje trpké následky. Cukrovka totiž poškodzuje cievny systém aj nervy, a tak sa obyčajné, nepovšimnuté škrabnutie na nohe môže zapáliť a zmeniť sa na chronickú ranu. Diabetes je vôbec najčastejšou príčinou slepoty a zhoršeného videnia i neúrazových amputácií dolných končatín. Okrem toho je cukrovka najčastejšou príčinou nezvratného zlyhania obličiek. Mali by na to myslieť nielen tí, ktorí trpia poruchou tolerancie glukózy, ale aj nadváhou vo všeobecnosti, resp. takí, čo majú diabetes v rodine.

Komu treba hladinu cukru v krvi kontrolovať raz ročne?

  • ľuďom, ktorých prvostupňoví príbuzní majú cukrovku
  • osobám nad 45 rokov
  • ženám, čo mali tehotenskú cukrovku
  • ženám, ktoré porodili dieťa ťažšie ako 4-tisíc gramov
  • pacientom s vysokým krvným tlakom (nad 140/90 mmHg)
  • pacientom so zvýšeným množstvom tukov v krvi (cholesterol, triglyceridy)
  • pacientom s ochoreniami srdca
  • ľuďom s nadváhou a obezitou (BMI nad 27)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #hladina cukru #medicinálne huby #hnojník