8 nezvyčajných príčin bolestí chrbta

Za bolesťami chrbta môže stáť celé množstvo príčin - od úplných banalít, zlozvykov z mladosti až po veľmi závažné záležitosti. Pozrite sa na príčiny, ktoré by ste často ani nečakali, napriek tomu patria medzi najčastejšie.

26.11.2017 06:00
chrbát, chrbtica, bolesť chrbta Foto:
Bolesti chrbtice môžu súvisieť s rôznymi závažnými chorobami, ako je osteoporóza, rakovina maternice či vaječníkov, alebo dokonca pľúc.
debata (1)

1. Rozvaľovanie sa na pohovke

Ak sa celé hodiny rozvaľujeme na pohovke pred televíziou, je to to najhoršie pre dolnú časť chrbtice, pretože v tejto pozícii sú svaly povolené a nedokážu sa posilniť. „Ak vás už predtým bolel chrbát, potom také sedenie dlhý čas môže bolesť len predĺžiť či priamo zhoršiť,“ hovorí doktor Kaixuan Liu, zakladateľ a prezident organizácie Atlantic Spine Center v New Jersey. Radí zdvihnúť sa z pohovky každú polhodinu a urobiť si niekoľko cvikov, aby sa svaly pretiahli.

2. Fajčenie

Štúdia publikovaná v časopise Human Brain Mapping ukázala, ako fajčenie zvyšuje riziko chronickej bolesti chrbtice. „Nikotín obmedzuje zdravý prietok krvi v celom tele, a to platí tiež pre stavce a medzistavcové platničky, ktorých stav sa môže zhoršovať, a tým vyvolávať zápal a bolesť,“ vysvetľuje Liu.

3. Bolesti brucha či ústnej dutiny

Bolesti zjavne nesúvisiace s oblasťou chrbtice môžu byť v skutočnosti príčinou bolestí chrbta, pretože vyvolávajú bolesť, ktorá môže pôsobiť dojmom, že zahrňuje chrbticu. Tieto reflexné bolesti sa môžu týkať tráviaceho ústrojenstva či ústnej dutiny, rovnako ako poranenia svalu. „V prípade tŕpnutia končatín či ich znecitlivenia, prípadne horúčky a svalovej slabosti je vždy lepšie zájsť k lekárovi,“ radí americký expert.

4. Depresia

Súvislosť medzi bolesťami chrbtice a depresiou dokazuje štúdia zverejnená v časopise PAIN. U tých ľudí, ktorí trpia depresiami a úzkosťami, je pravdepodobnosť toho, že budú mať bolesti chrbtice, až 1,6-krát vyššia, než je priemer. „Je to tak preto, že stres vyvoláva obrovské svalové napätie v oblasti chrbtice,“ uvádza doktor Liu. Nie náhodou ukázal výskum z roku 2009 dôležitosť meditácie ako prirodzeného prostriedku na zmiernenie bolestí svalového pôvodu.

5. Nadmerná fyzická záťaž

Ďalšou príčinou bolestí chrbta je preháňanie fyzickej aktivity. Zdvíhanie veľmi ťažkých bremien či opakované zohýbanie môžu vyvolať bolesť chrbta a svalové napätie. „Väčšinou normálna svalová bolesť z fyzickej námaha prejde do 24 hodín,“ vysvetľuje doktor David Geier, ktorý pracuje ako ortopéd v Charlestone. „Ak bolesť pretrváva či v nasledujúcich dňoch ešte silnie, treba navštíviť odborníka," dodáva.

6. Infekcia močových ciest

Ako vysvetľuje urológ Brian Norouzi zo St. Joseph Hospital v Kalifornii, infekcie v močovom ústrojenstve môžu vyvolávať zápal močového mechúra a bolesti v bruchu, ktoré vystreľujú do chrbta. V prípade močových kamienkov dochádza k poruchám odtoku moču, čo zas vyvoláva bolesti v chrbte.

7. Osteoporóza, rakovina maternice a ďalšie choroby

Bolesti chrbtice môžu tiež súvisieť s rôznymi závažnými chorobami, ako je osteoporóza, rakovina maternice či vaječníkov, alebo dokonca pľúc. Preto musí byť prvým krokom diagnóza špecialistu, ešte predtým, ako sa začne nejaká terapia. „Nie je vždy možné identifikovať špecifickú príčinu bolestí chrbtice, ale vďaka moderným diagnostickým technikám, ako je napríklad magnetická rezonancia, môžeme pacientovi umožniť život bez utrpenia,“ uvádza doktor Liu.

8. Ťažká kabelka

Dlhodobá nerovnováha vyvolaná nosením ťažkej kabelky prehodenej cez plece je najrozšírenejšou príčinou bolestí chrbtice u žien. Vyvolávať ju však môže aj veľmi tesná spodná bielizeň. To obmedzuje pohyblivosť chrbtice, čo spolu s tlakom, ktorý vyvoláva oblečenie, ovplyvňuje normálne fungovanie stabilizačných svalov, takže chrbtica je náchylnejšia na bolesť aj prípadné poranenie, vysvetľuje ortopéd Jeremy Smith z Hoag Orthopedic Institute v Kalifornii.

(ČTK)

Ako sa správať k chrbtici

  • Pravidelná fyzická záťaž a správne držanie tela sú najlepšou prevenciou. Keď dlho sedíte, často vstávajte, naťahujte a uvoľňujte chrbát. Čo najčastejšie cvičte, vyhýbajte sa však točivým pohybom.
  • Stojte vzpriamene, držte ramená dozadu a zatiahnite brucho. Ak dlho stojíte, snažte sa pohybovať a prenášať váhu z jednej nohy na druhú, prípadne si jednu nohu oprite napríklad o stôl, tým uvoľníte chrbát.
  • Správna stolička je dôležitá. Sedadlo by malo podopierať bedrá, ale nemalo by sa dotýkať spodnej časti kolien. Operadlo by malo byť v uhle asi desať stupňov.
  • Posilňujte brucho. Brušné svaly stabilizujú chrbticu. Každé ráno si zacvičte. Štúdie potvrdili, že tí, čo trpeli bolesťami chrbta a cvičili, mali menšie bolesti než tí, ktorí necvičili.
  • Sila zeleniny. Istý výskum potvrdil, že krajiny, v ktorých ľudia jedia väčšie množstvo zeleniny, majú najmenej problémov s chrbticou. Zelenina obsahuje všetky látky, ktoré sú potrebné na udržanie zdravých svalov a silných kostí.
  • Zverte svoj chrbát fyzioterapeutovi. Masáž je účinnou terapiou.
  • Vyskúšajte akupunktúru. Prináša úľavu, ale aj upraví tok energie a zaistí jej rovnováhu v tele.
  • Úľava bylinami. Pomáha napríklad odvar z bielej vŕby či kaliny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #depresia #zlozvyky #bolesť chrbta #kabelky