Upchatý nos uvoľnia aj éterické oleje

Čo nielen vonia, ale aj uvoľní nos? Éterické oleje! Domáci prostriedok, ktorý ešte nie je taký známy, zato však účinný. Pre všetky vekové kategórie.

29.11.2017 06:00
aromaterapia, vonné oleje Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Len čo sa vonku ochladí, chrípka a prechladnutie začínajú útočiť všade navôkol. A prichádzajú so všetkým, čo k tomu patrí. Kašeľ, upchatý nos, bolesti hlavy, aj zlá nálada. Alternatívou liekom z lekárne sú éterické oleje, zatiaľ relatívne neznáme. Vďaka vonnej lampe môžeme v chladnom počasí spojiť príjemné s užitočným. Pretože esencie majú farmakologický účinok. Sú dezinfekčné, antiseptické a odhlieňujúce – ideálne pri prechladnutí. Molekulárna biologička Bettina Görner je expertka na aromaterpiu. Pre rakúsky časopis Woman vysvetlila, ktoré sú najlepšie domáce prostriedky na jeseň a ktoré neublížia ani bábätkám a naopak, pomôžu pri prechladnutí.

Éterické oleje sú vonné látky, získané chemickými procesmi destilácie, vylúhovaním alebo vytlačením z kvetov, lístkov, kôry, drevín alebo živíc rastlín. Esencie sú koncentrované, pre malú fľaštičku sa častokrát spracúvajú aj tony surovín, najmä v prípade kvetinových olejov. „Čo z toho vyjde je ako bylinkový čaj, len pre nos a oveľa intenzívnejší,“ tvrdí odborníčka. „Pri čaji putujú rastlinné látky do krvi cez žalúdočnú sliznicu, v prípade olejov sa to odohráva cez nosnú sliznicu.“ Tento efekt je aj vedecky potvrdený, na rozdiel od homeopatie.

Najjednoduchšia a najbežnejšia forma použitia je vonná lampa. Görner však odporúča použiť radšej difúzor. Pre oleje, ktoré sú citlivé na teplotu, je to ten najšetrnejší spôsob. Vône možno naniesť aj priamo na kožu. Odporúča sa tzv. nosný olej zmiešať napríklad s mandľovým alebo jojobovým a touto zmesou potrieť hrudník či chodidlá. Priložený termofor ešte posilní účinok. Ďalšou možnosťou, predovšetkým pre väčšie deti a dospelých, je vaňa. Keďže esencie nie sú rozpustné vo vode, treba ich predtým zmiešať so šľahačkou alebo s medom. Výhodou je tiež výsledok – jemná pokožka.

A ktoré vône pomôžu pri typických príznakoch, ktoré sprevádzajú prechladnutie? Najvhodnejšie sú všetky, čo obsahujú mentol. „Mentolové vône ako eukalyptus alebo mäta môžu byť pre malé deti príliš silné,“ zdôraznila Görner. Odporúča tieto vône vmasírovať priamo do pokožky, bábätkám, ktoré majú menej ako rok, stačí potrieť chrbátik. Odborníčka odporúča pridať do 50 ml tzv. nosného oleja nie viac ako päť kvapiek éterického. Deťom, ktoré majú viac ako rok, možno túto dávku zvýšiť na desať kvapiek. Zmes pomôže, pravdaže, aj dospelým. Naneste si ju rovno pod nos. Skúšať to s olejčekmi je zábava, ale ako každý domáci prostriedok, má svoje hranice. Ak sa príznaky prechladnutia nemiernia, treba ísť k lekárovi.

Olej pri tečúcom nose, pri kašli – pre deti
50 ml mandľového oleja zmiešajte s 5 kvapkami tymiánového oleja, 2 kvapkami levanduľového a troma kvapkami melaleuky kajeputovej. Zmes naneste na hrudník alebo chrbátik.

Upokojujúci masážny olej pre bábätká
50 ml mandľového oleja zmiešajte s 3 kvapkami levanduľového a 2 kvapkami mandarínkového oleja. Naneste na chrbátik. Pomôže prechladnutým bábätkám.

Vaňa pre deti a dospelých
5 kvapiek melaleuky kajeputovej zmiešajte s 2 polievkovými lyžicami medu alebo 100 ml šľahačky, potom zmes pridajte do kúpeľa. Oleje nie sú rozpustné vo vode, takže med, prípadne tuk slúžia ako tzv. nosný olej.

Detský zábal na nohy
100 ml jojobového oleja zmiešajte s kvapkou myrty a vmasírujte do chodidiel. Obaľte ešte do teplého uteráka, alebo priložte termofor.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #aromaterapia #mentol #éterické oleje #upchatý nos