Na Slovensku narastá počet HIV pozitívnych. Vy poznáte svoj HIV status?

HIV/AIDS je na Slovensku najdrahšou pohlavnou chorobou. Najväčšia zdravotná poisťovňa na ňu v pomere na počet pacientov vynakladá najviac financií, pričom mužov sa podľa štatistík VšZP lieči trikrát viac ako žien. Na Slovensku žije 934 osôb s vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti.

01.12.2017 06:00
HIV, AIDS Foto:
Vírusu HIV sa ešte stále nemožno definitívne zbaviť - ani prostredníctvom najmodernejšej liečby.
debata (11)

Dnes žije na celom svete s HIV až takmer 37 miliónov ľudí. Pozitívnou správou je fakt, že počet nových infekcií sa ročne v Európskej únii znížil o šesť percent (napríklad v Holandsku, Litve či Španielsku počty klesajú). Na Slovensku však od roku 2010 vzrástol o viac ako 60 %. Od roku 1985 do júna 2017 bolo totiž v našej krajine registrovaných 934 prípadov infekcie vírusom HIV a historicky najvyšší výskyt nových prípadov za posledné tri roky. Len v období roka 2017 bolo diagnostikovaných a epidemiologicky vyšetrených 36 nových prípadov HIV infekcie. Zistenie nákazy homosexuálnym stykom bolo stanovené v 64,6 % prípadov. Najviac nakazených žije v Bratislavskom kraji, kde je ich trikrát viac ako v Nitrianskom kraji (ten je v poradí druhý).

„Keď som pred troma rokmi začínal, mali sme v SR 700 prípadov HIV,“ hovorí MUDr. Azzaden Shunnar z Centra pre liečbu HIV/AIDS v Bratislave. „Odvtedy počet pacientov narástol a musíme počítať aj s tým, že viacerí pracujú alebo sú evidovaní v Českej republike, kde majú vyše tritisíc prípadov diagnostikovaných HIV pozitívnych pacientov. Naším cieľom je, aby do roku 2020 poznalo 90 % ľudí svoj HIV status, to znamená, po nechránenom rizikovom pohlavnom styku mali urobený test, či sú HIV pozitívni, alebo negatívni. Z diagnostikovaných by malo minimálne 90 % užívať antiretrovírusovú liečbu a z liečených pacientov by 90 % malo mať nedetekovateľný vírus. Z pacientov, ktorí sa liečia v mojej ambulancii v bratislavskom centre, má 90 % v krvi nedetekovateľný vírus, to znamená, že liečba im zaberá.“

Vírusu HIV sa ešte stále nemožno definitívne zbaviť – ani prostredníctvom najmodernejšej liečby. „Pacient dobre nastavený na liečbu má však nulové hodnoty vírusovej záťaže,“ vysvetľuje MUDr. Mária Vachalíková z Centra pre liečbu HIV/AIDS v Banskej Bystrici. Problematika HIV je už viac ako 25 rokov súčasťou jej lekárskej praxe. „Pamätám si na časy, keď pacienti na našom oddelení umierali na rozvinuté štádium AIDS. HIV pozitívni mali pred sebou perspektívu 5–10 rokov málo kvalitného života.“

V súčasnosti sa HIV pozitívni pacienti liečení modernou kombinovanou antiretrovírusovou liečbou, čo je jediná tabletka denne, do štádia AIDS ani nedostanú. Ak liečbu naozaj pravidelne užívajú, rozdiel v prežívaní je v porovnaní s úplne zdravým človekom možno 2–5 rokov. Tri účinné látky v jednej tablete však treba brať doživotne. Takýto pacient sa stáva prakticky neinfekčným, hoci o svojej diagnóze je, prirodzene, zo zákona povinný informovať svojho lekára i sexuálnych partnerov a neriskovať nechránený sex.

„Vo všeobecnosti v postkomunis­tických krajinách zaznamenávame nárast prípadov. Mnohých ľudí ani nenapadne, že by sa mohli dať testovať na HIV, pretože neveria tomu, že tento problém by sa ich mohol týkať. Treba si však uvedomiť, že stačí jediný nechránený sex s nesprávnym človekom. V Moravsko-sliezskom kraji mali novodiagnosti­kovaných HIV pozitívnych pacientov, ktorí boli dokonca starší ako 50 rokov,“ konštatuje Miloš Štefančík z občianskeho združenia Dom svetla.

Mnohí sa nechcú dať testovať zo strachu z prezradenia. Aj preto bol v Bratislave ako vo veľkom anonymnom meste zriadený „checkpoint“, kde sa v priestoroch zdravotného strediska na Babuškovej ulici 2 (číslo dverí 8) v Ružinove možno dať testovať každý pracovný štvrtok od 16. do 19. hodiny. Výsledok je na počkanie a poskytujú tu predtestové aj potestové poradenstvo.

Aktuálne miesta na testovanie možno nájsť aj na www.domsvetlaslovensko.sk alebo volať na bezplatnú infolinku 0800 666 777.

Čo je rizikové správanie?

nechránený pohlavný styk s človekom, ktorého zdravotný stav nepoznáš, striedanie sexuálnych partnerov, sexuálne praktiky, ktoré narúšajú sliznicu a spôsobujú krvácanie, používanie nesterilných ihiel a striekačiek pri vnútrožilovom podávaní drog

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #HIV #AIDS