Virózy: Keď oči pália a v hrdle bolí

Jeseň je každý rok obdobím zvýšenej chorobnosti. Môže za to počasie, ktoré útočí na našu imunitu a podporuje množenie vírusov. Tie prinášajú ochorenia, ktoré patria k najčastejším - kašeľ, nádchu, prechladnutie. Bežné prejavy viróz nie sú nebezpečné, ak sa neskomplikujú ďalšími ťažkosťami.

03.12.2017 06:00
chrípka, nádcha, choroba, prechladnutie, čaj,... Foto:
Väčšinu viróz je možné zvládnuť bez odborníka, doma stačí teplý čaj, vitamíny, niekedy paracetamol či ibuprofén, kloktanie slanou vodou, cmúľanie dezinfekčných pastiliek a najmä pokoj.
debata

Medzi typické príznaky bežných jesenných viróz patrí pálenie očí, nádcha, kašeľ, škriabanie v hrdle, niekedy zvýšená teplota a bolesť hlavy. Aj s týmito príznakmi by ľudia radšej mali ostať doma. Rýchlejšie sa ich totiž zbavia, ak budú oddychovať a zároveň nebudú vírusy šíriť ďalej. Lenže tu vzniká jeden veľký problém. Kto nechce prísť o zárobok, nebude chcieť ostať doma len s obyčajným prechladnutím, navyše s vyhliadkou, že má stráviť niekoľko hodín v čakárni z dôvodu vystavenia péenky. Nehľadiac na to, že väčšina ľudí sa cíti relatívne dobre, aj s nádchou dokážu fungovať.

Našťastie, pribúda firiem, ktoré v takýchto prípadoch umožňujú ľuďom ostať niekoľko málo dní doma bez toho, aby potrebovali potvrdenie od lekára. Najmä, ak má človek prácu, ktorú môže vykonávať aj z domu. Firmám sa to napokon aj oplatí, pretože takto znižujú chorobnosť zamestnancov. Väčšinu podobných viróz je totiž možné zvládnuť bez odborníka, doma stačí teplý čaj, vitamíny, niekedy paracetamol či ibuprofén, kloktanie slanou vodou, cmúľanie dezinfekčných pastiliek a najmä pokoj.

Infekcie dýchacích ciest sú vo všeobecnosti najčastejšími ochoreniami tohto obdobia u dospelých aj u detí. 90–95 % akútnych infekcií dýchacích ciest je vyvolaných vírusmi. Len pri 5–10 % všetkých infekcií dýchacieho traktu je prvotným vyvolávateľom baktéria.

Infekcie dýchacích ciest možno rozdeliť z viacerých hľadísk – podľa miesta postihnutia, druhu vyvolávateľa, priebehu ochorenia či komplikujúcich faktorov. Podľa miesta postihnutia môžu byť infekcie horných a dolných dýchacích ciest. V prípade detí zápaly tých dolných tvoria len 5 % všetkých infekcií dýchacích ciest. Zápaly horných dýchacích ciest sú najčastejšie a obyčajne nebývajú závažné, ich opakovanie a zdĺhavý priebeh však znepríjemňujú život deťom aj dospelým. Môže však dôjsť ku komplikáciám vírusových infekcií sekundárne baktériami, pretože organizmus je oslabený po napadnutí vírusmi a slizničná bariéra dýchacích ciest je narušená. Výsledkom je komplikovanejší priebeh ochorenia a obyčajne sú potrebné už aj antibiotiká.

V období viróz nezabúdajme často a nárazovo vetrať v byte aj kanceláriách (okno dokorán na jednu-dve minúty), umývať si ruky mydlom, prípadne používať aj dezinfekčné gély na ruky (v drogériách je veľký výber). Ak je niekto chorľavý, nemalo by byť hanbou nosiť rúško cez tvár v rámci prevencie šírenia vírusov, v Ázii to považujú za úplne normálne!

Lokálne príznaky infekcií horných ciest dýchacích

  • Akútny zápal sliznice nosa – svrbenie nosa, kýchanie, vodnatý, hlienový alebo hnisavý výtok z nosa, upchatý nos, dýchanie ústami, vysušenie slizníc, občasný dráždivý kašeľ
  • Akútny zápal prínosových dutín – hlienovo-hnisavý výtok z nosa, upchatý nos, bolesť hlavy, silný dráždivý kašeľ zo zatekania hlienov – viac v noci a v ležiacej polohe
  • Akútny zápal hltana a krčných mandlí – bolesť hrdla, škriabanie v hrdle, problém s prehĺtaním, dráždenie na kašeľ, červené hrdlo a mandle alebo biele povlaky, u detí často vracanie a bolesti brucha
  • Akútny zápal ucha – bez výtoku alebo s výtokom z ucha, bolesti ucha, porucha sluchu
  • Akútny zápal hrtana – zachrípnutie až stav bez hlasu, štekavý kašeľ, sťažené dýchanie a chrapot pri vdychu, dusenie sa
  • Akútny zápal hrtanovej príchlopky – nemožnosť prehĺtania, bolesť hrdla, slinenie, zastretý hlas, poloha v sede v predklone, sťažené dýchanie, chrapot pri vdychu, neprítomnosť kašľa, dusenie sa
  • Akútny zápal priedušnice – dráždivý až hrncovitý kašeľ, postupne zmena na kašeľ a vykašliavaním hlienov, bolesť a pálenie v hornej časti hrudníka
  • Akútny zápal priedušiek – suchý dráždivý kašeľ s prechodom do vlhkého kašľa a vykašliavaním (u malých detí vracaním) hlienov, u časti detí aj piskoty s chrčaním a sťaženým dýchaním zo zúženia priedušiek, zaťahovanie nadbruška, medzirebrových priestorov, šetriaca poloha v sede
  • Akútny zápal pľúc a pohrudnice – suchý dráždivý kašeľ, postupne vlhký kašeľ s vykašliavaním hlienov, bolesť na hrudníku pri dýchaní, šetrenie postihnutej strany hrudníka, sťažené dýchanie, celková schvátenosť
(Zdroj: Imunita u detí v predškolskom veku, Pleuran)

Mikrokvapôčky do dýchacích ciest

Vyplachovanie nosa slanou vodou, resp. Vincentkou, nie je ničím novým pod slnkom. Je to starý čínsky recept a túto činnosť pravidelne vykonávajú napríklad jogíni. Vodu si do nosa nalejú nad umývadlom pomocou špeciálnej vyplachovacej nádobky, ktorá pripomína malý čajník. Druhou nosnou dierkou im tekutina plynule vyteká von. Takéto nádobky je možné kúpiť aj u nás, niekedy sú dokonca pribalené ku koncentrátom slúžiacim na preplach nosových dutín. Preplachy sa odporúčajú z preventívnych dôvodov na urýchlenie obnovy prirodzeného prostredia nosovej sliznice, v období zvýšeného výskytu infekcií, u alergikov precitlivených na peľ a prach, pre ľudí s vysychaním sliznice počas spánku a podobne.

Pri problémoch s dýchaním, odŕhaním a so suchým dráždivým kašľom je vhodné zacieliť liečbu na celé dýchacie cesty. Použitie inhalátora má výhodu aj v tom, že inhalovaná para nie je horúca a dieťa môže s maskou na tvári napríklad čítať knižku alebo pozerať televízor. Do inhalátora sa dá naliať minerálna voda určená na inhalovanie – najznámejšia je Vincentka. Lekár k tomu môže predpísať aj inhalačný roztok (napr. ambroxol), ktorý riedi hlieny a umožňuje ich lepšie vykašliavanie. V inhalátore sa odporúča miešať s Vincentkou alebo fyziologickým roztokom. V lekárňach je k dispozícii aj roztok s hyalurónanom sodným na prípravu aerosólu v ampulkách, ktorý sa inhaluje práve s pomocou kompresorového inhalátora.

"Studená para z inhalátora je určite príjemnejšia ako horúca para z vody, ktorú dáme zovrieť. Výhodou inhalácie s pomocou inhalátora je aj fakt, že prístroj vytvára drobné mikročiastočky schopné preniknúť hlboko do dýchacích ciest, takže dochádza k pôsobeniu aj v okrajových častiach dýchacích ciest. Liečivý roztok sa dostane aj do najjemnejších pľúcnych mechúrikov. Samotná minerálka Vincentka je mukolytikum a expektorans, čiže riedi hlieny a uľahčuje ich vykašliavanie,“ vysvetľuje MUDr. Jiří Hnátek, hlavný lekár kúpeľov Luhačovice.

Tu je inhalovanie z inhalátorov jednou z hlavných procedúr pri liečbe ochorení dýchacej sústavy. „Pacienti u nás sa počas inhalácie musia 7 minút nadychovať ústami a vydychovať nosom a nasledujúcich 7 minút naopak, nádych nosom a výdych ústami. Odporúčam to striedať takto aj doma pri domácom inhalovaní.“ V kúpeľoch Luhačovice majú dokonca historickú budovu s názvom Inhalatórium.

„Zaujímavosťou možno je, že fajčiari prestávajú mať po inhalácii Vincentky dokonca chuť na cigaretu,“ podotýka odborník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chrípka #viróza #prechladnutie #nádcha #kašeľ