Sedem najrýchlejších tipov: Ako poraziť prechladnutie

Na zime je nepríjemná jedna vec: Spolu s ňou prichádza aj obdobie chrípok, prechladnutí, zvýšených teplôt, kýchania a upchatých nosov.

06.12.2017 06:00
chrípka, nádcha, choroba, prechladnutie, čaj,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

A hoci by sme si permanentne umývali ruky a vyhýbali sa ľuďom, ani tak si nemôžeme byť na sto percent istí, že sme voči infekcii imúnni. Keďže však nemáme chuť zotrvávať v chorobe dlho, uvádzame sedem tipov od odborníkov, ako sa príznakov prechladnutia čo najskôr zbaviť.

Horčík

Len čo sa ozvú prvé príznaky prechladnutia, mali by ste denne siahnuť po pohári horúcej vody s horčíkom a vypiť šťavu z polovice citróna. Keďže vitamín C posilní imunitný systém, horčík posilní účinok ostatných substancií a podporuje kvalitný spánok. Okrem toho zvýši aktivitu iba tej časti imunitného systému, ktorá sa podieľa na tvorbe protilátok a tým chráni pred mikrobiálnymi, bakteriálnymi a vírusovými útokmi.

Dextrometorfan proti dráždivému kašľu

Jeden z najnepríjem­nejších príznakov prechladnutia je dráždivý kašeľ – predovšetkým, ak nám v noci nedovolí spať a oslabuje tým regeneráciu nášho tela. Dextrometorfan je antitusikový prostriedok, ktorý sa nachádza vo väčšine sirupov a mierni škriabanie v hrdle. Ale pozor, dlhšie ako tri dni by ste ho užívať rozhodne nemali.

Éterické oleje uvoľnia dýchacie cesty

Pri prechladnutí sa cítime skutočne pod psa. Poraziť ho možno aj domácim naparovaním. Začnite parným kúpeľom s eukalyptovým extraktom alebo inhalujte (pridajte do vody pár kvapiek eukalyptového oleja). Malo by to uvoľniť upchatý nos. Uhorková maska na oči zas pomôže proti opuchom.

Akupresúra podporuje vylučovanie sekrétov

Proti upchatému nosu pomáha malá akupresúrna masáž. Tlačte oboma ukazovákmi na malú jamku medzi vnútornou častou oka a chrbátom nosa a zároveň palcami tesne nad kútikmi úst. S ľahkými krúživými pohybmi masírujte tieto body, podporí to odtok sekrétov.

Posilnite imunitný systém užívaním chlorelly

V ostatných rokoch sa chlorella dostala na popredné priečky antioxidantov. Nie náhodou – obsahuje všetky dôležité vitamíny a minerály ako fytonutrienty, chlorofyl, vitamín A, C, E ako aj komplex vitamínov B a viaceré aminokyseliny.

Kurkuma chráni pred prechladnutím

Kurkuma je azda najviac skúmané korenie. Hlavná zložka, kurkumín, je hodnotná hlavne pre svoje protinádorové vlastnosti. Okrem toho však pôsobí protizápalovo a antioxidačne, preto sa spolu s medom často používa pri prechladnutí, kašli, bolestiach hrdla či hlavy.

Doprajte si cesnakový kopanec

Občas potrebuje imunitný systém poriadny kopanec, predovšetkým, keď cítime bolesti hlavy a únavu. Cesnak a oregano sú prírodnými antibiotikami, ktoré pomôžu „zaplátať“ malé chybičky v imunitnom systéme. Štúdie preukázali, že čerstvo pretlačený cesnak obsahuje alicín, ktorý má antivirálne a antibakteriálne účinky, vďaka čomu zodpovedne bojuje proti prechladnutiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #únava #imunitný systém #kurkuma #upchatý nos