Kde hľadať pomoc pri rakovine pankreasu

Podpora pacientov s rakovinou pankreasu na Slovensku nie je len symbolická. Aliancia NIE rakovine v spolupráci s odborníkmi z rôznych oblastí, lekármi, dobrovoľníkmi a mnohými inštitúciami robí konkrétne kroky, aby zlepšila vážnu situáciu pacientov s rakovinou pankreasu na Slovensku, podporila skoršiu diagnostiku, vedecký a farmaceutický výskum rakoviny pankreasu.

18.12.2017 14:00
brucho, bolesť, žalúdok, pankreas Foto:
Kvôli nešpecifickým príznakom sa nie vždy myslí práve na pankreas a pacienti často navštevujú najskôr neurológov či iných odborníkov.
debata (1)

Chce sa aktívne podieľať na hľadaní možností liečby, ktoré by pacientom predĺžili život a ponúkli im lepšiu perspektívu do budúcnosti, ako je niekoľko mesiacov pri neskoro diagnostikovanom ochorení. Jedným z najväčších problémov pri liečbe rakoviny pankreasu je práve neskorá diagnostika. Prvé príznaky ochorenia sú neurčité, ľudia prichádzajú k lekárovi neskoro alebo sa dostávajú ku gastroenterológovi až po viacerých vyšetreniach u iných odborníkov.

A práve preto vznikla Mapa pomoci, aby ľudia zo všetkých regiónov mohli rýchlo a jednoducho zistiť, kde im môžu pomôcť pri podozrení na rakovinu pankreasu v ich najbližšom okolí. Nájdete ju: www.nierakovine.sk/…roenterologa.

Ide o podrobný, rozsiahly a aktuálny zoznam odborných pracovísk podľa regiónov s menami gastroenterológov a telefonickými kontaktmi na ambulancie, kde pacienti s podozrením či s príznakmi rakoviny pankreasu nájdu dostupnú odbornú pomoc, po poukázaní od všeobecného praktického lekára. V porovnaní s inými krajinami Európy na Slovensku existuje veľmi dobrá sieť gastroenterológov. Ich úloha je nezastupiteľná, práve oni môžu totiž včasnou diagnostikou zlepšiť nádej pacienta na prežitie.

Kombinácia príznakov a rizikových faktorov zvyšuje pravdepodobnosť rozvoja rakoviny pankreasu. Pacienti s vysokorizikovým profilom by mali byť pravidelne vyšetrovaní a kontrolovaní, aby bol možný včasnejší záchyt možného ochorenia. Kvôli nešpecifickým príznakom sa nie vždy myslí práve na pankreas a pacienti často navštevujú najskôr neurológov či iných odborníkov, čo má za následok oddialenie stanovenia diagnózy, kedy býva operabilných už asi len 20 % pacientov. Aj preto aliancia rozdistribuovala do 1 500 ambulancií praktických lekárov dokument – Myslite na karcinóm pankreasu! Povedomie o rakovine pankreasu treba stále zvyšovať, aby pacienti s touto diagnózu dostali lepšiu šancu na život.

Kde hľadať pomoc

1. Bezplatná infolinka pacientskeho združenia Europacolon Slovensko: 0800 800183 p­ondelok až piatok od 8. do 16. h

2. Osobné poradenstvo vyškolených spolupacientov – členov o. z. V pacientskych poradniach, predtým kluboch podpory pacientov Eupropacolon, poskytuje osobné rozhovory, psycho-sociálnu oporu v osobnom kontakte i odpovede o praktických stránkach liečby

  • v NOÚ Bratislava, Klenová 1 – pondelok a streda od 9. do 12. h. Poradenský box je pri vstupe do rádioterapeutického pavilónu
  • vo VOÚ Košice – streda od 9. do 12. h. Poradenský box je na mínus prvom poschodí pri mamografii

3. Poradňa odborníkov na webe www.europacolon.sk a www.nierakovine.sk Tu pacienti môžu položiť on-line otázku odborníkovi a dostať odpoveď na e-mail od týchto odborníkov: lekár onkológ MUDr. Radovan Barilla, konzultant MUDr. Tomáš Šálek – fakty o chorobe, onkopsychologička Mgr. Monika Dušová, pacientska poradkyňa zameraná na výživu Mgr. Anka Chudíková

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina pankreasu #zdravotná pomoc