Meningokok ohrozuje adolescentov a mladých dospelých

Meningokoková infekcia je vekovo špecifické ochorenie s rýchlym priebehom, ktoré môže bez okamžitej liečby vo všetkých svojich klinických formách viesť k smrti alebo ťažkému trvalému postihnutiu.

16.12.2017 14:00
vyšetrenie, očkovanie, injekcia, vírus, protilátka Foto:
Baktéria Neisseria meningitidis, známa ako meningokok sa prenáša úzkym kontaktom s respiračným sekrétom alebo slinami. Nakaziť sa teda dá pri kýchaní, bozkávaní, zdieľaní pohára alebo jedla.
debata

Meningokoková infekcia je vekovo špecifické ochorenie s rýchlym priebehom, ktoré môže bez okamžitej liečby vo všetkých svojich klinických formách viesť k smrti alebo ťažkému trvalému postihnutiu. Na Slovensku je ročne zaznamenaných 25 až 55 prípadov invazívnych meningokokových ochorení s úmrtnosťou 10 až 15 %. Slovenská pediatrická spoločnosť preto spustila osvetovú kampaň zameranú na informovanie verejnosti o rizikách spojených s meningokokmi u adolescentov a mladých dospelých.

Adolescenti a mladí dospelí trávia väčšinu svojho času v kolektívoch, vo voľnom čase navštevujú spoločné záujmové krúžky, večierky, tábory. Šport, štúdium aj okolie na nich kladie vysoké nároky, čo môže viesť k dlhodobému psychickému a fyzickému vyčerpaniu. K zvýšeniu rizika nákazy meningokokmi prispieva aj znížená imunita adolescenta vo vývine a sociálne správanie v kolektíve. Práve špecifické správanie tejto skupiny ľudí, považované za rizikový faktor, súvisí s častým nosičstvom meningokoka.

Baktéria Neisseria meningitidis, známa ako meningokok sa prenáša úzkym kontaktom s respiračným sekrétom alebo slinami. Nakaziť sa teda dá pri kýchaní, bozkávaní, zdieľaní pohára alebo jedla. Pri nakazení dochádza ku kolonizácii nosohltanu, patogén sa šíri sliznicou a môže vyvolať zápal, väčšinou sa prejaví ako bežné respiračné ochorenie. Najčastejšie ide o neinvazívne kmene, čo môže viesť k získaniu prirodzenej imunity. Väčšina ľudí si s meningokokom poradí bezpríznakovo.

„Až 25 % adolescentov má baktériu meningokoka ako bežnú súčasť svojej mikroflóry, no v súvislosti so sociálnym správaním mladistvých sa toto číslo môže zvýšiť aj na 70 %. Smrteľná je však len v špecifických prípadoch,“ upozorňuje profesor Karol Králinský, prednosta II. Detskej kliniky SZU DFNsP v Banskej Bystrici. Vo väčšine prípadov ide o neinvazívne kmene, preto si organizmus zdravého jedinca bez príznakov poradí s meningokokom, ktorý sa môže prejaviť ako bežné respiračné ochorenie. Problém nastáva pri invazívnom type, a to meningokokovej sepse a meningokokovej meningitíde, keď sa baktéria dostáva do krvného obehu, mäkkých blán mozgu alebo miechy, alebo nastáva krvácanie do nadobličiek a ďalších častí tela.

V prípade týchto klinických foriem je inkubačná doba 2 až 10 dní, začína sa silnými bolesťami hlavy, horúčkou alebo zvracaním. Pacient je svetloplachý a zmätený, môže mať stuhnutú šiju, studené končatiny a zimnicu, je dýchavičný. Je nevyhnutné okamžite privolať lekársku pomoc. Stav pacienta sa mení z minúty na minútu. Na tele sa začnú objavovať tzv. petéchie, vyrážky a krvné podliatiny, zväčša na hrudníku a končatinách, ktoré môžu spôsobiť rozsiahle nekrózy kože. Pacient upadá do bezvedomia.

„Vo všetkých týchto formách ide o smrteľné ochorenie s náhlym nástupom z plného zdravia a veľmi rýchlym priebehom. Pomôcť môže jedine okamžitá diagnostika a komplexná liečba v horizonte maximálne niekoľkých hodín. Pacient dostáva priamo do žily vysoké dávky antibiotík a kontrolujú sa životne dôležité funkcie,“ hovorí profesor Králinský. Meningokoková sepsa je najrýchlejšie smrtiace infekčné ochorenie, pri ktorom až polovica úmrtí nastáva do 24 hodín od prvých príznakov a do 12 hodín od prijatia do nemocničného zariadenia.

Následky týchto ochorení sú naozaj závažné. Približne každý desiaty pacient neprežije ani pri najlepšej starostlivosti, približne pätine pacientov z tých, čo prežijú, hrozia trvalé následky, poškodenie mozgových činností, strata sluchu či nutnosť amputovať končatiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #infekčné choroby #adolescenti #meningokok