Šesť dôvodov, prečo je horčík malý zázrak

Takmer každá bunka v našom tele potrebuje horčík na dosiahnutie "plnej kapacity". Tu je šesť dôvodov, prečo je horčík v tele nevyhnutný.

26.12.2017 06:00
magnézium, horčík, banán, mandle, mak Foto:
Ilustračné foto.
debata

Horčík je základný minerál, zodpovedný za energetický metabolizmus, replikáciu DNA, syntézu bielkovín a detoxikáciu organizmu. Ak nie je hladina horčíka v rovnováhe, telo nemôže efektívne fungovať. Mnohí ľudia majú nedostatok horčíka, no nevedia o tom. Telo tento minerál nevie produkovať, mali by sme preto dbať na vhodnú výživu. Horčík sa nachádza v mnohých potravinách, vrátane zelenej zeleniny (kel a špenát), ale tiež v orieškoch či semienkach. Ak upravíte stravu a doplníte zásoby horčíka, telo bude znova efektívne fungovať. Tu je šesť dôvodov, prečo sa horčík v niektorých prípadoch považuje až za „malý zázrak“.

Pomáha pri svalovici

Po akomkoľvek cvičení sa vo svaloch tvorí kyselina mliečna, ktorú pociťujeme ako „svalovicu“. Horčík má schopnosť vytlačiť časť tejto kyseliny mliečne a znížiť tým bolesť svalov. Stačí si dať teplý kúpeľ a pridať doň polovicu šálky epsomskej soli. Proti svalovej horúčke pôsobí priam zázračne.

Poskytuje viac energie

Ak dbáte na výživu a šport, ale permanentne sa cítite unavení, zvyčajne je to kvôli nedostatku horčíka. Tento minerál totiž hrá kľúčovú rolu v tom, ako telo spracúva energiu, pretože pri nedostatku horčíka má náš metabolizmus problém s premenou glukózy na chemickú energiu.

Podporuje zdravie srdca

Keďže sa veľké množstvo horčíka nachádza v srdci, je pre naše zdravie obzvlášť dôležitý – je zodpovedný za kontrolu funkcie krvných ciev, reguláciu krvného tlaku a normálne srdcové kontrakcie. Nedostatok horčíka by bol preto neuveriteľne nebezpečný.

Pomáha pri menštruačných ťažkostiach

Horčík neuvoľňuje len svalové kŕče po cvičení, ale tiež zmierňuje bolesť, spôsobenú menštruačnými kŕčmi. Kŕče, spôsobené menštruačnou bolesťou sa správajú podobne, ako kŕče spôsobené cvičením. Môžete sa teda kúpať v epsomskej soli alebo si horčíkový olej vmasírovať na brucho.

Pomáha pri zaspávaní

Horčík by mal pomôcť aj pri nespavosti, pretože nielen pomáha uvoľniť svaly, ale tiež podporuje niektoré úrovne GABA, neurotransmiter, ktorý reguluje úzkostlivé myšlienky, vďaka čomu sa minimalizuje stres, čo zas uľahčí zaspávanie. Horčík možno v tomto prípade nastriekať na vankúš.

Pomáha pri depresii

Horčík hrá dôležitú rolu pri udržiavaní funkcií mozgu a pri stabilizácii nášho stavu mysle. Niektoré štúdie zistili silnú koreláciu medzi nízkymi hladinami horčíka a zvýšeným rizikom depresií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #depresia #srdce #nespavosť #horčík #menštruácia