Chcete konečne skoncovať s fajčením? Pomôže 3-minútové pravidlo

Patríte k ľuďom, ktorí sa každý rok zaprisahávajú, že od Nového roka prestanú s fajčením? Prečo je to však také ťažké? S týmto 3-minútovým pravidlom to pôjde ľahšie.

27.12.2017 06:00
prestať fajčiť, fajčiť, fajčenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Veľa ľudí si dá novoročné predsavzatie: Prestať fajčiť, skončiť s týmto zlozvykom. Ide to do peňazí, škodí zdraviu… Pevná vôľa pomôže na pár dní, potom si znova pripaľujú a všetko je v čudu. Snáď znova o rok… Ale pozor, do Nového roka už chýba len pár dní a vy môžete svoju pevnú vôľu posilniť trikom, ktorý vám odvykanie uľahčí.

Túžba po cigarete totiž v priemere trvá len tri minúty. Ak máte nutkanie siahnúť po droge, zamestnajte sa na tri minúty. Zapnite napríklad rádio a počítajte, koľkokrát povie za tri minúty moderátor slovko „a“ či „alebo“, alebo si zahrajte hru. Zvoľte písmeno, povedzme D a hľadajte všetky podstatné mená. Dáždnik, dar, domino, dáma… Po troch minútach sa túžba po cigarete zvykne vytratiť!

Čo je tiež pri odvykaní mimoriadne dôležité? Povedzte o tom svojej rodine a priateľom. Od fajčiarov sa držte bokom. Pokúste sa minimalizovať stres – v práci aj v súkromí, pretože odvykanie so stresom je ešte náročnejšie. A pamätajte na to – ak chcete prestať, potom s tým seknite – pretože každá jedna cigareta, ktorú si „odpustíte“ počas odvykania, aktivuje návykovú pamäť.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie