Pohlavné choroby? Máme!

Pamätáte si tú známu scénu z kultového filmu Vrchní prchni s Jozefom Abrhámom? Do obchodu s knihami príde mladý muž: "Prosím vás, máte Pohlavné choroby?" A knihovník, milovník žien, podráždene odpovedá: "Pohlavné choroby? Nemáme! Nedržíme!" Na Slovensku ich však máme a nie je to veru podpultový tovar.

28.12.2017 06:00
debata (11)
Najviac liečených na chlamýdiovú infekciu je vo... Foto: SHUTTERSTOCK
sex, prezervatív, pohlavné choroby Najviac liečených na chlamýdiovú infekciu je vo veku 35 - 39 rokov.

Podľa štatistiky VšZP je najrozšírenejšou slovenskou pohlavnou chorobou v SR chlamýdiová infekcia. Ide logicky o pohlavné chlamýdie, pretože existujú aj pľúcne. V minulom roku sa na takúto chlamýdiovú infekciu liečilo vyše 15-tisíc poistencov najväčšej zdravotnej poisťovne.

„Ja si myslím, že suverénny prím u nás hrá HPV infekcia,“ konštatuje známy trnavský gynekológ MUDr. Peter Ilavský. "Ďalšou pomerne veľkou skupinou sú urea- a mykoplazmy, ale nesmieme zabúdať ani na genitálny herpes a klasické pohlavné choroby, ako sú napríklad syfilis a kvapavka. Možno závisí aj od regiónu, ale v našej ambulancii vychádzajú podstatne častejšie HPV infekcie (papilomavírus) ako spomínané chlamýdie, aj keď ani chlamýdiovú infekciu nesmieme podceňovať. Jej zákernosť spočíva v tom, že pacientky, ale ani ich partneri nemusia mať nijaké ťažkosti. Ak nejaké aj majú, sú veľmi nešpecifické – bolesti a pocit nepohody v podbrušku či na celom bruchu, pri pokročilejšom ochorení bolesti pri pohlavnom styku.

Často chlamýdie odhalíme, až keď pacientka príde s opakujúcim sa infektom močových ciest, alebo jej vynechá menštruácia a diagnostikujeme mimomaternicové tehotenstvo." Chlamýdie dokážu spôsobiť zrasty aj ďaleko od miesta pôvodnej infekcie. (napr. medzi pečeňou a pobrušnicou). Pomerne častým následkom býva neplodnosť, keď sa pri diagnostike zistia zrasty v brušnej dutine a nepriechodné vajíčkovody.

Chlamýdie rozhodne nie sú u nás nijaká rarita, ale nie sú ani denným gynekologickým chlebíčkom. Ide však o vysoko nákazlivé pohlavne prenosné ochorenie. „Genitálnu formu chlamýdiovej infekcie diagnostikujeme takmer výlučne lokálne z tkaniva, kde predpokladáme infekciu, čo je u žien vnútro kanála krčka maternice. Sérologický dôkaz, teda z krvi infikovanej, nemusí byť pri nerozvinutom a nekomplikovanom ochorení vôbec pozitívny. Ak urobím pacientke test s málo citlivou metódou, tak ma to zvedie zo správnej cesty a pacientke nepomôžem,“ vysvetľuje MUDr. Ilavský. Takže pozor aj na rôzne domáce rýchlotesty na preukázanie prítomnosti chlamýdií (robia sa z krvi).

„Existuje aj možnosť nasadiť antibiotiká nielen na základe laboratórneho výsledku, ale len na základe klinických príznakov ochorenia. Dnes je však už špičková laboratórna diagnostika dostupná všade. Nasadenie antibiotík by teda malo byť podmienené testom, ktorý v tele ženy chlamýdiovú infekciu dokazuje. Okrem ceny za antibiotiká totiž šetríme zdravie a imunitu našich pacientok. Nemal by byť ani problém počkať pár dní na výsledok. Veď táto infekcia nemá taký akútny priebeh, niekedy sa ťahá týždne až mesiace, dokonca aj roky.“

MUDr. Peter Ilavský tvrdí, že sexuálneho partnera preliečuje vždy – ak pacientka nejakého má. "Už roky preliečujem oboch partnerov, hoci klasická mužská výhovorka pre manželku často znie: Ty máš pozitívny test, ja nemám problémy, tak sa lieč sama! Ochorenie má však infekčnosť až 60 %.

„Vždy je lepšie, keď si chlap pofrfle, že mu nič nie je, ale predpísané antibiotiká doužíva, ako keď mám dať jeho partnerke o mesiac ďalšie balenie a o ďalší mesiac zas. Rovnako je dôležitá aj dĺžka liečby. V prípade nekomplikovanej formy u žien sa uvádza týždeň, u mužov dlhšie. Obyčajne však nevieme, ako dlho je infekcia v tele ženy, preto na ňu hľadíme ako na chronickú infekciu a predpisujeme 2– až 3-týždňovú antibiotickú liečbu.“ Antibiotiká sa ordinujú v poradí – makrolidy, tetracyklíny a chinolóny. Ak jedny nie sú účinné, je potrebné siahnuť k ďalším. „Žiaľ, mnohokrát sú za neúčinnosť liečby vinní samotní pacienti tým, že antibiotiká neužívajú, ako je predpísané, vytvoria si voči nim rezistenciu a odstavia tak možno najúčinnejšiu látku proti tejto bakteriálnej infekcii.“

Chlamýdie

  • V roku 2016 sa liečilo 15 238 poistencov.
  • Najviac liečených je vo veku 35 – 39 rokov.
  • Najviac liečených bolo v Bratislavskom kraji (najmenej v Prešovskom).
  • Takmer 3,5-krát viac je liečených žien.
(Zdroj: VšZP)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pohlavné choroby #HPV #bezpečný sex #chlamýdie