Počas cestovania hýbte nohami, vyhnete sa trombóze

Na sociálnu sieť som do cestovateľskej skupiny napísala otázku, ako sa ľudia počas dlhých letov lietadlom chránia pred trombózou. Neinformovanosť niektorých ľudí teraz, v období dlhých preletov na dovolenky do tepla, šokuje. Píšu o pití slivovice, o dlhom spánku, teplej deke a jedna dievčina si zbytočne pichá nízkomolekulárny heparín už týždeň pred cestou.

29.12.2017 06:00
cestovanie, let, lietadlo Foto:
Dôležité je v kabíne lietadla - kde je veľmi suchý vzduch a iný tlak ako na zemi - piť dostatok tekutín.
debata

Súvislosť medzi dlhým cestovaním a trombózou je známa viac ako 50 rokov. V tom období bola opísaná trombóza u 54-ročného lekára po 14-hodinovom lete. Jej názov „syndróm ekonomickej triedy“ vznikol koncom 70. rokov a vyjadruje fakt, že hlavným rizikovým faktorom je dlhé sedenie v nepohodlnej, stiesnenej polohe pri cestovaní v lacnejšej časti lietadla, kde nie je toľko miesta na nohy. To však neznamená, že trombózu nemožno dostať aj v biznis triede, v autobuse alebo v aute.

„Ide o pomerne častý problém u cestovateľov, ktorý sa spája s opuchom nôh, najmä okolo členkov, a rizikom vzniku krvných zrazenín. Je to bežné najmä na miestach, kde je nedostatok priestoru pred sedadlami na pohyb nohami. Odporúča sa venovať každú hodinu napínaniu a uvoľňovaniu lýtkových svalov, krčeniu a vystieraniu prstov na nohách a krúženiu chodidiel. Aspoň raz za hodinu je vhodné vstať a poprechádzať sa. Ľudia náchylní na trombózu by mali pri odbavovacom pulte leteckej spoločnosti žiadať miesto pri uličke,“ píše v knihe Ochrana zdravia na cestách odborník na cestovateľskú medicínu doc. MUDr. Rastislav Maďar, CSc.

„Dobrou alternatívou sú aj sedadlá pri núdzovom východe. Cvičeniu by sa mali venovať predovšetkým tehotné ženy, cestovatelia nad 50 rokov, ľudia s poruchou zrážanlivosti krvi, s nadváhou, cukrovkou a pozor – aj ženy užívajúce antikoncepciu! Zvýšené riziko trombózy majú fajčiari a pacienti po operáciách v oblasti panvy a dolných končatín.“

Dnešné letecké spoločnosti (Emirates, Quatar airlines, KLM, Finair…) premietajú po bezpečnostných videách pre cestujúcich cvičenia na nohy. Dôležité je v kabíne lietadla – kde je veľmi suchý vzduch a iný tlak ako na zemi – piť dostatok tekutín. To je niekedy ťažké, keďže cestujúci je závislý od toho, kedy mu tekutiny prinesie letuška. Aby ste sa vyhli zahusteniu krvi, je možné vypýtať si pohár vody s odôvodnením, že musíte zapiť lieky. Treba sa vyhýbať odvodňujúcej káve a alkoholu.

Trombóza je vytvorenie krvnej zrazeniny vnútri žily (žilová trombóza) alebo tepny (tepnová trombóza). Takáto zrazenina čiastočne alebo úplne upcháva prietok krvi v cieve a ak sa celá alebo časť z nej odtrhne a krvný prúd ju unáša do inej cievy v dôležitom orgáne, následky môžu byť zničujúce. Ak sa to stane v cieve dodávajúcej krv do pľúc, hovoríme o pľúcnej embólii, ktorá môže byť smrteľná. Pri žilovej trombóze v dolnej končatine je varovným signálom boľavé lýtko, najčastejšie len na jednej nohe, nepríjemný tlak, tŕpnutie, sčervenanie a takisto opuch. Uzavretie tepny sprevádzajú búrlivejšie príznaky, veľká bolesť, končatina ochladne, ale neopúcha. Pľúcna embólia sa prejavuje dýchavičnosťou, bolesťou na hrudníku a zrýchlenou činnosťou srdca. Niektorí ľudia dokonca vykašliavajú krv.

Veľmi dobrou voľbou je obliecť si pred odletom kompresívne pančuchy alebo podkolienky. Pre človeka, ktorý nie je v riziku trombózy, stačí aj najnižšia kompresívna trieda. Často sa im hovorí aj „cestovateľské podporné podkolienky“ (napr. Avicenum Travel). Kompresia znamená tlak. Sťahovacia podkolienka či pančucha pevne objíme nohu, vytvorí tlak na rozšírené žily a zúži tak ich prierez. Vďaka tomu sa môžu žilové chlopne lepšie uzatvárať a zvýši sa rýchlosť prúdenia žilovej krvi. Noha neopuchne.

„O cvičení a kompresívnych pančuchách či podkolienkach sa vo všeobecnosti málo hovorí,“ povedala v minulosti angiologička prof. MUDr. Viera Štvrtinová, CSc. „Je to lacnejšie, ale namáhavejšie, preto si každý radšej pýta tabletku.“ Samozrejme, preventívne je možné užiť aj acylpyrín či aspirín, čiže kyselinu acetylsalicylovú, ale to funguje len v rámci prevencie tepnovej trombózy. Má to teda naďalej význam napríklad pri predchádzaní infarktu. Pacienti s kŕčovými žilami by mali pred letom užívať aspoň udržiavaciu dávku lieku (Detralex), resp. výživový doplnok (Mobivenal, Venalex, Diosven…). Rôzne vonkajšie masážne gély nepomôžu. V predaji je aj doplnok stravy s obsahom špeciálneho prírodného paradajkového koncentrátu a extraktom z listov viniča (Sangui Flow). „Má vedecky preukázaný vplyv na zníženie pravdepodobnosti zhlukovania krvných doštičiek a vytváranie trombov a môžu ho užívať aj tehotné a dojčiace ženy. Odporúča sa užiť jednu tabletu 1,5 hodiny pred začiatkom cesty,“ píše PharmDr. Klára Minczingerová z Brna v odbornom časopise Očkování a cestovní medicína.

Niektorí pacienti so závažnými problémami potrebujú dokonca pred odletom injekciu nízkomolekulárneho heparínu (Fraxiparin). Nízkomolekulárny heparín môže predpísať len špecialista. Pacient si špeciálne upravenú jednorazovú injekciu aplikuje sám do kožnej riasy dve hodiny pred odletom. Druhú zas v rovnakom čase pred cestou naspäť.

Treba si dať pozor na lieky, ktoré navodzujú spánok, resp. rôzne protiúzkostné liečivá (ak sa bojíte lietať), najmä v kombinácii s alkoholom, pretože tvrdý spánok znižuje fyzickú aktivitu. Dobrou pomôckou môže byť fitnáramok s krokomerom (na trhu je v ponuke mnoho druhov). Ten každú hodinu bzučaním a ikonkou chodca vyzve svojho majiteľa, aby sa postavil.

Ako sa vyhnúť cestovateľskej trombóze

  • pite čo najviac tekutín (na palube 1 liter za 5 hodín, nie alkohol a kávu)
  • počas cestovania cvičte nohami (najmä lýtkovými svalmi, prepínajte špičky, krúžte členkami)
  • každú hodinu sa postavte a poprechádzajte
  • pred cestou užite doplnok výživy určený na kŕčové žily, resp. znižujúci pravdepodobnosť vytvárania trombov
  • pacienti užívajúci liečivá na kŕčové žily a antitrombotické liečivá by ich nemali vynechávať
  • osoby v riziku trombózy by si dve hodiny pred odletom mali pichnúť nízkomolekulárny heparín
  • vyhýbajte sa užívaniu diuretík (odvodňovacích liekov) a hypnotík (liekov na spanie)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #trombóza #krv #opuchnuté členky #cesta lietadlom