Biela pastelka: Aj život v tme môže byť farebný

Aký má význam biela pastelka? Vo väčšine detských peračníkov ostáva táto farbička stále rovnako dlhá, nepoužívaná, nestrúhaná. "Môže sa zdať, že biela pastelka nemá žiadny zmysel, nedá sa ňou kresliť. Ale riešenie je veľmi jednoduché, stačí použiť farebný papier," tvrdí Dušana Blašková, manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

30.12.2017 06:00
pastelka, farbička Foto:
Môže sa zdať, že biela pastelka nemá žiadny zmysel, nedá sa ňou kresliť. Ale riešenie je veľmi jednoduché, stačí použiť farebný papier.
debata

„Stačí malý zlepšovák, použitie kompenzačnej pomôcky a riešenie je poruke. Práve preto je biela pastelka symbolom nevidiacich a slabozrakých, symbolom riešenia zdanlivo neriešiteľných situácií,“ dodáva. Biela pastelka je názov verejnej zbierky, ktorá patrí medzi desať najväčších na Slovensku. Jej cieľom je získať finančné prostriedky na podporu ľudí so zrakovým postihnutím.

Skúste si zaviazať oči a len pár minút vykonávať činnosti, ktoré bežne robíte. Zrak je najdôležitejší zmysel, vnímame ním násobne viac informácií ako sluchom, hmatom, čuchom alebo prostredníctvom chutí. Stratiť zrak počas života je vždy ľudská tragédia. Slepota je po rakovine a srdcových ochoreniach tretím najčastejším zdrojom strachu u ľudí. Riziko straty zraku následkom glaukómu sa po dosiahnutí veku 55 rokov zvýši sedemnásobne. Najčastejšími očnými ochoreniami, vďaka ktorým ľudia prichádzajú o zrak, sú makulárna degenerácia, glaukóm a diabetická retinopatia.

Zrakové problémy sa začínajú nenápadne

Koncom septembra si vďaka podpore spoločnosti Novartis mohli záujemcovia vo vybraných obchodných centrách viacerých krajských miest dať skontrolovať svoj zrak. Lekári im nielenže zmerali vnútroočný tlak, ale vyšetrili ich aj s pomocou tzv. spektrálneho optického koherentného tomografu, ktorý sa používa pri diagnostike diabetickej retinopatie, vekom podmienenej degenerácie makuly a iných ochoreniach sietnice. Záujem bol, prirodzene, veľký. Akcia sa konala v rámci podpory a propagácie projektu Biela pastelka. „Prišli za nami ľudia, ktorí majú strach z návštevy ambulancie očného lekára, sú zaneprázdnení, alebo len zvedaví na to, či majú zdravé oči," povedala očná MUDr. Erika Vodrážková z Bratislavy.

„Pri očných ochoreniach je obzvlášť dôležitá prevencia. Problémy so zrakom sa obyčajne začínajú nenápadne. Ľudia sa o nich často dozvedia až na vyšetrení u očného lekára," hovorí predseda Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Branislav Mamojka. "Mnohí si uvedomia fakt, že neboli na preventívnom vyšetrení, až vo chvíli, keď uvidia náš informačný stánok. Preto sme radi, že sme aj tento rok mohli podporiť známu verejnú zbierku či už ako dobrovoľníci, ale aj finančne a organizačnou pomocou,“ hovorí Marianthi Psaha zo spoločnosti Novartis.

Rozhliadnite sa – očami zrakovo postihnutých

Okoloidúci mali možnosť v uplynulých týždňoch si vyskúšať, aké je byť slabozrakým či nevidiacim. Mohli si pozrieť rôzne kompenzačné a optické pomôcky pre slabozrakých, mali možnosť písať v Braillovom písme, rozhliadnuť sa okolo seba s okuliarmi simulujúcimi rôzne druhy zrakového postihnutia, zahrať sa hry, pri ktorých nevidiace a slabozraké deti trávia voľné chvíle. Vďaka peniazom, ktoré sa počas Bielej pastelky vyzbierajú, sa môžu nevidiaci a slabozrakí začleniť do bežného života, učia sa pohybovať s bielou palicou, čítať a písať v Braillovom písme, naučia sa samoobslužným činnostiam, ako je osobná hygiena, varenie, upratovanie, elektronická komunikácia a podobne.

Zbierku Biela pastelka je možné podporiť ešte do konca decembra 2017 zaslaním sms s ľubovoľným textom na číslo 820 v hodnote dvoch eur v sieti všetkých mobilných operátorov.

Viac na www.bielapastelka.sk.

Kedy by ste mali vyhľadať očného lekára

pri akýchkoľvek zmenách videnia: zahmlenom videní či videní dúhových kruhov okolo svetiel, zúžení zorného poľa, neschopnosti očí prispôsobiť sa tmavým priestorom, pri bolestiach hlavy a očí, sčervenaní očí, ktoré trvá viac dní, v rámci prevencie, ak máte 40 rokov a viac, ak trpíte cukrovkou

Komplexné očné vyšetrenie

  • tonometria: meranie vnútroočného tlaku, ktoré by malo byť opakované a zaznamenávané
  • vyšetrenie zrakového nervu: zhodnotenie štruktúry terča zrakového nervu na očnom pozadí
  • vyšetrenie zrakového poľa (perimetria): periférne/postranné videnie je okolie, ktoré dokážeme očami vnímať, keď hľadíme na určitý bod. Perimetria odhalí prípadné výpadky (skotómy) v niektorej oblasti periférneho videnia
  • OCT – optická koherentná tomografia: najmodernejšie neinvazívne vyšetrenie oka spektrálnym optickým koherentným tomografom používané pri diagnostike diabetickej retinopatie, vekom podmienenej degenerácie makuly a iných ochorení sietnice. Očný lekár vidí aj hlboké vrstvy oka na trojrozmernom 3D modeli. Vykonávajú ho len lekári a centrá, ktoré majú spomínaný prístroj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrakovo postihnutí #biela pastelka #verejná zbierka #zrakové ochorenia