Posilvestrovská opica: Od zajtra nepijem!

Viete, že tzv. opica po vypití neprimeraného množstva alkoholu nás vlastne chráni pred vznikom závislosti? Práve vďaka nej totiž väčšina ľudí nepije "cez mieru" príliš často. Počas osláv príchodu Nového roka ste to poriadne "roztočili"? Ak to večer preženiete, ráno sa zle preberiete!

01.01.2018 06:00
opica, alkohol, silvester Foto:
Opica. Inými slovami - ohňostroj v hlave, Sahara v ústach, v žalúdku požiar a chvenie ako po oslavách vlastnej storočnice.
debata (4)

Pijem, piješ, pijeme – a predsa stále žijeme, vravia si Slováci. Silvestrovská párty obyčajne býva tým dňom v roku, keď si tento výrok chcú viacerí potvrdiť. Prvé ráno nového roka 2018 môže byť potom náročné. Spôsobuje ho stav nazývaný po slovensky opica, po česky kocovina a po anglicky hangover. Inými slovami – ohňostroj v hlave, Sahara v ústach, v žalúdku požiar a chvenie ako po oslavách vlastnej storočnice.

Čo sa vlastne deje v tele pri opici? Ide o pomerne zložitú chemickú reakciu, prostredníctvom ktorej sa telo vyrovnáva s otravou organizmu. Obrovská únava vzniká preto, lebo spracovanie alkoholu odčerpáva telu množstvo energie. Tým sa dá vysvetliť aj zimnica, ktorá u niekoho vzniká už v priebehu pitky. Keďže alkohol odvodňuje, z tela odchádza močom aj množstvo vitamínov a minerálov. Táto nerovnováha, ktorá vznikla, spôsobuje klasické príznaky v podobe bolestí hlavy, pálenia záhy a toho, že sa s nami krúti posteľ a trasú sa nám ruky.

Najväčšou chybou je, ak pije človek unavený, chorý a hladný, vyberie si farebný a sladký destilát alebo ich začne miešať. Počas silvestrovského večera sa rozhodne odporúča jednotlivé dúšky zajedať, s koncentrovanými nápojmi piť aj nealkoholické a dobre si zatancovať. Pohyb odbúravanie alkoholu urýchľuje. Závisí, samozrejme, aj od enzymatickej výbavy jednotlivca a od jeho „trénovanosti“. Vo všeobecnosti platí, že ženy a Ázijčania vydržia menej. Pozor ešte na jednu vec: je vedecky dokázané, že v opitosti sa nám ľudia zdajú byť príťažlivejší. O to šokujúcejšie môže byť vytriezvenie!

Deň D

Čo robiť PRED

  • Rozhodne nikdy nepite hladní! Pred pitím sa odporúča dobre sa najesť, v tomto prípade, čím mastnejšie jedlo, tým lepšie. Jedlo brzdí vstrebávanie alkoholu do krvného obehu.
  • Nezabúdajte, že ľahšie sa opije človek, ktorý je unavený, vystresovaný či chorý. Oddýchnutý človek vydrží viac, takže noc predtým si doprajte dostatok spánku.
  • Keďže alkohol znižuje hladinu vitamínu C, B (najmä tiamínu), magnézia a iných minerálov, preventívne užite multivitamínový prípravok.
  • Rozhodnite sa podľa možnosti pre jeden druh kvalitného alkoholického nápoja. Nemiešajte!

Čo robiť POČAS

  • S koncentrovanými nápojmi súčasne pite aj nealkoholické, aby ste zabránili dehydratácii organizmu (vysokominera­lizované minerálky – v Luhačoviciach bežne k poháru suchého bieleho nalievajú deci Vincentky – ďalej ovocné šťavy).
  • Dostatkom pohybu, napríklad tancom, urýchlite odbúravanie alkoholu.
  • Radšej nefajčite. Fajčenie má za následok rýchlejšie pitie, nikotín zužuje krvné cievy, ktoré alkohol rozširuje. Opica je tak pravdepodobnejšia.
  • Zajedajte alkohol niečím slaným a mastným (v tomto prípade zabudnite na zdravú výživu).
  • Večer pred spaním sa ešte dostatočne zavodnite minerálkou, ovocnou šťavou alebo čajom (mäta, harmanček). Lieky sú tabu!

Čo robiť PO

  • Teraz je dôležité pomalé, postupné zavodňovanie organizmu. Ideálne sú vysokominerali­zované minerálky s obsahom sodíka a draslíka (na žalúdok i remineralizáciu je výborná Fatra, Fatra extra, Cigeľská aj Vincentka). Dobre poslúži aj posolená rajčinová šťava. Z bylinných čajov sa odporúča mätový a harmančekový.
  • Hladina cukru v krvi je nízka, odporúča sa preto sladký nápoj alebo jedlo, prípadne lyžica medu.
  • Na bolesť hlavy sú účinné studené obklady na čelo, užitie účinnej látky paracetamol (Paralen, Panadol), kyselina acetylsalicylová aj ibuprofén len pre ľudí, ktorí nemajú problémy so žalúdkom.
  • Za osvedčené napravováky sa považujú hovädzí či slepačí vývar, bujón, desiatové polievky (držková, cesnačka). V tejto fáze už stop mastným pokrmom!
  • Účinný je aj pobyt na čerstvom vzduchu, sprchovanie striedavo studenou a teplou vodou a následná masáž uterákom.
  • Lekárne a niektoré potravinové obchody ponúkajú vrecúška a šumivé tablety, ktoré pomáhajú nielen pri zlom trávení, ale aj po alkoholovom záťahu

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #opica #Silvester #Nový rok #problém s alkoholom