Zdravý chrup: Nástrahám zimy čelia aj zuby

Náš chrup si zaslúži pozornosť celý rok. Na kazivosť zubov, aj na ich odtieň vo väčšej miere vplýva nielen červené víno, čaj, káva a cigarety. Spozornieť by sme mali aj pri citlivosti na teplo a počas zimných športov.

07.01.2018 06:00
Vianoce, zima, keks, medovník, čaj Foto:
Aj po vypití vareného vína či po zjedení zákuskov je ideálne vyčistiť si ústnu dutinu.
debata

Punč, varené červené víno či koláče nechýbali na žiadnom z vianočných večierkov, budú aj na blížiacich sa plesoch. Podpisujú sa nielen na našej nálade, ale iste aj na odtieni chrupu. Navyše, hlavnou zložkou týchto pochutín je cukor, ktorý výrazne zvyšuje riziko vzniku zubného kazu.

„Baktérie žijúce v našich ústach sa podieľajú na vzniku zubného povlaku a kameňa. V procese trávenia cukrov vytvárajú vedľajší produkt – kyseliny, ktoré povrch zuba narúšajú a následne vytvoria kaz,“ vysvetľuje MUDr. Valéria Michnová zo stomatologickej kliniky ArtDentistic v Bratislave.

„Dôležité je, aby sme minimalizovali tvorbu kyselín. Aj po vypití vareného vína či po zjedení zákuskov je ideálne vyčistiť si ústnu dutinu. Bezprostredne postačí čistá voda, neskôr dôsledná domáca hygiena s využitím medzizubných kefiek, zubných kefiek s pastou, škrabkou na jazyk a použitím ústnej vody,“ radí stomatologička.

Opatrní by sme mali byť aj na svahoch a pri zimných športoch. Na novoročnej lyžovačke môže ľahko dôjsť k úrazu zuba. „Po úraze je veľmi dôležité zachovať rozvahu. V prípade, ak vybitý zub nájdeme a nie je zlomený, existuje šanca na jeho záchranu. Odporúčam vložiť ho do mlieka a súrne vyhľadať stomatológa. Čas je dôležitý,“ hovorí o prvej pomoci MUDr. Libor Michna.

Podceniť stratu zuba po úraze skúsený stomatológ neodporúča. Následný estetický defekt nie je jediným problémom. „Rozhodne odporúčam návštevu zubára. Pri úraze zuba môže dôjsť aj poškodeniu koreňa či zlomenine čeľuste, čo nemusí byť voľným okom viditeľné. Zanedbanie týchto dôsledkov môže v budúcnosti pacientovi spôsobiť ďalšie nebezpečné ochorenia,“ varuje stomatológ. V prípade, ak je zub po úraze značne poškodený, alebo ho nie je možné nájsť, riešením môže byť zubná náhrada. Pacient sa môže rozhodnúť pre konvenčný mostík, snímateľnú protézu alebo dentálny implantát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zimné športy #zuby #zima #chlad