Parkinsonova choroba: Ohrozuje viac mužov ako ženy

Je považovaná za jedno z najčastejších degeneratívnych ochorení nervovej sústavy. Objavuje sa zvyčajne u ľudí starších ako 50 rokov, častejšie postihuje mužov. Vývoj parkinsonizmu trvá mesiace, niekedy aj roky, a ak sa nezačne s liečbou, končísa úplnou stratou hybnosti.

11.01.2018 06:00
nerv Foto:
Parkinsonovou chorobou trpel aj pápež Ján Pavol II. a maliar Salvador Dalí.
debata (4)

Priebeh a príznaky sú u každého človeka iné. Prvé symptómy bývajú nenápadné. Patrí medzi ne únava, pocit ťažkých nôh, kŕče, spomalenie chôdze či zvýšená sekrécia slín, sĺz a potu. „Často sú na začiatku prítomné poruchy čuchu, čím mám na mysli jeho zníženie, zápcha, depresia a poruchy spánku. Tieto príznaky sa zvyčajne objavia aj niekoľko rokov pred tými, ktorým pacienti začnú prikladať dôležitosť. To sú takzvané motorické príznaky: porucha hybnosti, stuhnutosť v kĺboch, tras, ktorý sa vyskytuje v pokoji, ťažkosti s chôdzou,“ približuje príznaky a prvé prejavy ochorenia doktor Patrik Kašovič z Neurologickej kliniky UNM v Martine.

Čo je príčinou ochorenia? Podľa doktora Kašoviča zánik nervových buniek zodpovedných za produkciu dopamínu. „Zánik buniek nedokážeme ovplyvniť. Dokážeme ale mozgu dodávať látku, ktorá chýba – dopamín, stimulovať časti mozgu – receptory, na ktoré sa naviaže dopamín a spustia sa reťazce biochemických pochodov. Pomocou hĺbkovej mozgovej stimulácie dokážeme vysielaním elektrických signálov do mozgu stimulovať konkrétne mozgové štruktúry,“ vraví.

Napriek vedeckým výskumom a novým možnostiam liečby je ale ochorenie zatiaľ stále nevyliečiteľné. "K moderným spôsobom liečby patrí liečba pumpovými systémami – podkožne podávaný apomorfín, najčastejšie v priebehu dňa. Pacient má na sebe pumpu a do podkožia zavedenú ihlu, kde mu je kontinuálne podávané liečivo.

Ďalšou možnosťou je intestinálny gél, ktorý je pomocou pumpy kontinuálne aplikovaný do dvanástnika, časti tenkého čreva. Pacient má zavedený vývod – hadičku cez brušnú dutinu," vymenúva spôsoby liečby neurológ. Ako dodal, ďalšou metódou je stimulácia mozgových štruktúr prostredníctvom hlbokej mozgovej stimulácie. „Pacientovi sú zavedené elektródy do konkrétnych mozgových štruktúr, ktoré sú stále stimulované elektrickým prúdom. Pacient má implantovaný neurostimulátor do podkožia v oblasti prsného svalu, ide o malú krabičku veľkú asi ako dve zápalkové škatuľky.“

S výskytom ochorenia vraj môže súvisieť aj vzácna porucha spánku. „Áno, jedným z prvých príznakov ochorenia môže byť spánková porucha, ktorá sa vyskytuje už niekoľko rokov pred vznikom prvých pohybových príznakov,“ vraví doktor Kašovič.

Skoré príznaky Parkinsonovej choroby môžu byť... Foto: Shutterstock
Parkinsonova choroba, pacient, lekár, manželia, dôchodok Skoré príznaky Parkinsonovej choroby môžu byť mierne a môžu ostať aj bez povšimnutia.

Vedci prišli aj s myšlienkou, že za ochorením môžu byť aj kultúrne podmienené rozdiely. Neurológ to potvrdzuje: „Na základe prieskumov sa zistilo, že u ľudí žijúcich v mestách je väčšia prevalencia Parkinsonovej choroby ako u tých žijúcich na vidieku. Jednoznačná príčina doteraz nebola zistená.“

Môžeme sa nejakým spôsobom proti tomuto zákernému ochoreniu chrániť? „Na základe výskumov sa preukázalo menšie riziko vzniku Parkinsonovej choroby u ľudí, ktorí pijú kávu a užívajú analgetiká,“ konštatuje doktor Kašovič.

A keď už pacient pozná svoju diagnózu, lekári odporúčajú poctivo dodržiavať liečbu, intenzívne sa hýbať, pomáha najmä chôdza a rehabilitovať. Medzi ďalšie odporúčania patrí tréning mozgu precvičovaním pamäti, vedomostí a orientovanosti.

Čo je Parkinsonova choroba?

Je to progresívne neurodegeneratívne ochorenie centrálnej aj periférnej nervovej sústavy, ktoré súvisí okrem iného so stratou špecifických nervových buniek produkujúcich dopamín – chemickú látku, ktorá funguje aj ako nervový prenášač a zohráva kľúčovú úlohu v motorických funkciách mozgu

Skoré príznaky môžu byť mierne a môžu ostať aj bez povšimnutia. Viditeľné príznaky zahŕňajú: trasenie, ktoré sa zvyčajne začína na ruke alebo prstoch, keď je ruka prirodzene uvoľnená – končatinový tras pri činnosti, napríklad jedení, pití alebo písaní, či tras hlavy pre Parkinsonovu chorobu nie sú typické; spomalenie pohybu, strnulá chôdza, kroky môžu byť kratšie a ťažšie, chýbajú alebo sú znížené pohyby horných končatín pri chôdzi; stuhnutosť svalov v ktorejkoľvek časti tela; narušenie prirodzenej rovnováhy a držania tela, zhrbený postoj; strata alebo zníženie mimiky a gestikulácie; zmeny v hovorenej reči, ktorá môže byť často monotónna (tichšie, rýchlejšie alebo váhavejšie rozprávanie); zmenšenie písma v písomnej forme komunikácie

Z histórie:

Po prvýkrát ju opísal presne pred dvesto rokmi (v roku 1817) britský lekár James Parkinson, po ktorom získala svoje meno. Ochorenie nazval trasľavou obrnou, ale už jemu boli známe niektoré typické nemotorické prejavy, ktorým sa však dlho nevenovala patričná pozornosť a samotná práca Jamesa Parkinsona zhrnutá v knihe „An Essay on the Shaking Palsy“ zostala relatívne dlho nepovšimnutá.

V úvode tejto knihy spomína Parkinson aj viaceré historické osobnosti medicíny, ktoré už opísali niektoré symptómy ochorenia pred ním. Prvý bol jeden z najznámejších starovekých lekárov Galén (129 – 200), ktorý sa vo svojich spisoch venoval charakteristickému trasu a rozlišoval medzi trasom pri činnosti a trasom v pokoji. Prvé zmienky o prejavoch ochorenia sú ešte staršie – nachádzajú sa v čínskych lekárskych textoch pochádzajúcich z obdobia 500 rokov pred Kristom, a ľudia s príznakmi Parkinsonovej choroby sú dokonca opisovaní aj v Biblii.

Vo svojich dielach opísal príznaky Parkinsonovej choroby aj Leonardo da Vinci na prelome 15. a 16. storočia. Komplexne a detailne však opísal ochorenie a jeho vývoj v listoch z rokov 1828 – 1835 nemecký filozof a diplomat Wilhelm von Humboldt na základe príznakov vlastnej choroby, ktoré zahŕňali pokojový tras, zmenšenie písma, nešikovnosť, poruchy vykonávať rýchle komplexné pohyby.

Medzi známe osobnosti, ktorým ju diagnostikovali patria:

Pápež Ján Pavol II., maliar Salvador Dalí, boxer Muhammad Ali, herečka Deborah Kerr, spevák Johny Cash, ale aj bývalý americký prezident Ronald Reagan a Mao Ce-tung. Americký herec Michael J. Fox s ochorením žije od svojich 29 rokov a založil najväčšiu neziskovú organizáciu na podporu výskumu Parkinsonovej choroby.

Môžem byť pacientom?

Ak odpoviete áno na viac ako tri otázky, zvážte, či by ste nemali navštíviť neurológa.

1. Trasie sa vám jedna alebo obe ruky?

2. Je tento tras výrazný v pokoji?

3. Všimli ste si zhoršenie obratnosti prstov, napríklad pri zapínaní gombíkov?

4. Pozorovali ste alebo ste boli upozornení okolím na to, že sa u vás zmenila prirodzená koordinácia pohybu rúk pri chôdzi?

5. Máte pri chôdzi pocit neobratnosti alebo stuhnutosti jednej alebo oboch dolných končatín?

6. Máte ľahko „šuchtavú“ chôdzu alebo ťaháte nohu za sebou?

7. Začali ste sa pri chôdzi ohýbať, hrbiť?

8. Všimli ste si zmeny hlasu? Je monotónny a tichší ako skôr alebo chrapľavý?

9. Povšimli ste si zmenšenie písma?

10. Je pre vás ťažké vstať zo sedu, vykročiť zo stoja?

11. Trápi vás pokles vlastnej iniciatívy a strácate záujem o podnety z okolia?

12. Cítite sa nevýkonní, spomalení, rýchlo unavení aj jednoduchou prácou?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba #zdravie a prevencia