Druhý názor lekára je často potrebný!

Na Slovensku vznikol projekt Druhý názor lekára, ktorý umožňuje pacientovi za poplatok získať vyjadrenie aj iného odborníka k svojej diagnóze či možnostiam jej liečby. Cieľom je, aby tak pacient, ako aj jeho príbuzní získali istotu v rozhodnutí, že jeho liečba – napríklad rozhodnutie o operácii - je správna.

14.01.2018 06:00
lekár, doktor, názor, konzultácia, diagnóza Foto:
Viac skúsených lekárov môže priniesť širší a kvalitnejší pohľad na jednu diagnózu.
debata (1)

Písomné konzultácie vykonávajú špičkoví odborníci v danom odbore: onkológia, gastroenterológia, endokrinológia a ORL. Konzultant Druhého názoru lekára vyhodnotí všetky pacientove dokumenty, vypracuje na ich základe diagnostický záver a odporučí optimálny liečebný postup na podklade „up to date“ medicíny. Službu využívajú najmä pacienti, ktorých už dlhšie trápia zdravotné problémy a majú pocit, že ich lekár si nie je istý správnym postupom liečby. Alebo už majú naplánovanú liečbu a chcú si byť istí, či je to pre nich to najlepšie rozhodnutie.

Výhodou služby Druhý názor lekára je, že ak sa pacientovi zhorší jeho zdravotný stav a je nutná operácia, môžu sa poradiť s ďalším odborníkom, aby si boli istí, či práve zvolený postup je tou najlepšou alternatívou. S touto situáciou sa stretla aj pani Magdaléna, ktorá kontaktovala Druhý názor lekára, pretože sa chcela uistiť, že chirurgické odstránenie nádoru na pankrease je v jej prípade to správne rozhodnutie. Chcela poznať názor od iného onkochirurga, ktorý by jej potvrdil správnosť postupu a vysvetlil, či existujú aj ďalšie druhy liečby.

Neraďte sa len s Dr. Googlom

Pacienti sa často radia s „Dr. Googlom“, ktorý ich žiaľ veľakrát len zmätie. Forma poradenstva s konzultáciou u renomovaných slovenských a českých odborníkov s praxou a skúsenosťami je však určite vhodnejší a rozumnejší spôsob získania cennej rady pri riešení otázky, ako ďalej s chorobou.

„Najmä v prípade závažných ochorení, ktoré vzbudzujú veľa otázok a neistoty, môže takto pacient získať aj iný pohľad na svoju diagnózu a názor druhého špecialistu mu môže pomôcť v rozhodovaní, ako v liečbe postupovať ďalej. Prípadne sa pacientovi ponúknu nové riešenia. Takisto môže byť „druhý názor lekára“ uistením, že zvolená cesta je správna. Medzi lekármi je bežné, že kolegovia medzi sebou konzultujú, respektíve oslovia ešte niekoho z iného centra. Pri niektorých diagnózach v zahraničí je dokonca povinné, aby sa k liečbe vyjadrili viacerí špecialisti z konkrétneho odboru formou druhého názoru. Toto by teda mala byť služba pre pacientov a ich rodinu, projekt, ktorý môže pomôcť zachrániť život,“ povedal spoluzakladateľ platformy Druhý názor lekára, onkochirurg MUDr. Miroslav Tomáš z Národného onkologického ústavu v Bratislave v rozhovore pre Dobré zdravie.

Pri drahej liečbe je konzultácia povinná

Pacienti vo vyspelom svete už dlhšie poznajú túto službu, teda „second opinion“. Pri niektorých vysokonákladných liečebných metódach je táto konzultácia povinná a vyžadovaná platcom, teda poisťovňou. Viac skúsených lekárov môže priniesť širší a kvalitnejší pohľad na jednu diagnózu a pomôcť tak pacientovi a jeho rodine nájsť to najlepšie riešenie jeho liečby. Stačí, ak pacient nechá kontakt na čísle 0948 114 114 alebo ho pošle na hladam@druhyna­zorlekara. Do dvoch dní sa ozve asistentka konzultantov a dohodnú sa na ďalšom postupe. Služba je spoplatnená. Podľa prieskumu agentúry TNS, ktorý sa realizoval na vzorke 300 slovenských onkologických pacientov a ich príbuzných, až 41 % z nich malo pochybnosti o stanovenej liečbe. Podľa európskeho prieskumu sa Slováci boja najmä toho, že im lekári zle stanovia diagnózu alebo ich zle zoperujú, prípadne predpíšu nesprávne lieky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #lekári #diagnóza #konzultácia #MUDr. Miroslav Tomáš