Končíte s fajčením? Prečo musíte prežiť 72 hodín...

Skoncovať s fajčením je pre mnohých poriadna výzva, resp. náročná úloha. Tu je však motivácia, ktorá stojí za to: Čo sa stane vo vašom tele, ak to skutočne dokážete...?

17.01.2018 06:00
cigareta, fajčenie, nikotín, dym, popolník Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Zabudnúť na cigarety, odrazu si ich odopierať – to je predstava, ktorá budí zo sna nejedného fajčiara. Ak sa na túto cestičku vyberú, najťažšie chvíľky väčšinou prichádzajú pri pauze s kávičkou alebo pri poháriku vína. Závislosť začne okamžite účinkovať, fajčiar potrebuje nikotín.

Takto sa vaše telo zmení

Jedlo bude opäť lepšie chutiť, vaše chuťové poháriky budú vnímať viac „odtieňov“. Zlepší sa vaša kondícia, nebudete sa viac báť, že nestihnete dobehnúť na autobus. Vaša pleť a zuby zažiaria, budú jasnejšie. Zvýši sa libido, zlepší sa plodnosť. A samozrejme, znížite riziko vzniku rakoviny pľúc. To sú benefity.

Prekážky na tejto ceste

Teraz k prekážkam, ktoré musí fajčiar na ceste k nálepke „nefajčiar“ prekonať. Keďže nikotín vytvára chemickú závislosť, telo reaguje abstinenčnými príznakmi. Veľa exfajčiarov priberie, podľa štatistiky získavajú počas odvykacieho procesu v priemere 3–4 kilogramy.

Zaostrite na tieto veci:

Po 20 minútach: Váš tep sa znova spomalí.
Po 8 hodinách: Hladina nikotínu a oxidu uhoľnatého v krvi sa zníži o polovicu. Hladina kyslíka sa znova normalizuje. Prepadne vás vlčí hlad a pocítite prvé príznaky odvykania.
Po 24 hodinách: Príznaky odvykania dajú o sebe vedieť v plnej „paráde“. Hladina stresu a strachu je najvyššia.
Po 48 hodinách: Oxid uhoľnatý opustí vaše telo. Pľúca začnú odstraňovať hlien a nečistoty. Nikotín je minulosťou. Chuť a čuch sa zlepšia.
Po 72 hodinách: Dýchanie je pre vás jednoduchšie.
Po 2–12 týždňoch: Váš krvný obeh bude stabilnejší. Najhoršie príznaky abstinencie ste prekonali. Možno vás prekvapí kašeľ, keďže sa pľúca „čistia“.
Po 3–9 mesiacoch: Kašľať a dychčať budete už len „sviatočne“. Funkcia pľúc sa zvýši o 10 percent.
Po roku: Riziko respiračných chorôb sa v porovnaní s fajčiarmi znižuje o polovicu.
Po 10 rokoch: Riziko rakoviny pľúc sa opäť znižuje o polovicu.
Po 15 rokoch: Riziko úmrtia na srdcový infarkt klesne na úroveň nefajčiarov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nikotín #abstinenčné príznaky #vlčí hlad #rakovina pľúc #odvykanie