Bolesť kĺbov je častá a nepríjemná

Bolesť kĺbov patrí medzi jedny z najčastejších a najnepríjemnejších zdravotných indispozícií. Ak ráno cítite v kĺboch tuhosť, bolia vás a prípadne sa objavujú opuchy, ide o príznaky, že sa v nich niečo deje. Problémom však musíme vedieť predchádzať a vedieť, čo kĺbom prospieva.

18.01.2018 06:00
kĺb, bolesť Foto:
Medzi najčastejšie dôvody bolestí kĺbov patrí preťaženie buď z jednorazovej väčšej námahy, úrazu, alebo pre dlhodobé preťažovanie kĺbov.
debata (3)

Dnešný človek veľa času presedí, málo sa hýbe a stráca sa tak rovnováha medzi telom a mozgom. Túto skutočnosť potvrdzuje aj doktor Tomáš Jakubík, ortopéd zo špecializovanej ortopedickej nemocnice Clinica Orthopedica. „Platí známa kalokagatia, súlad a rovnováha fyzickej a duševnej stránky človeka,“ konštatoval.

Najčastejšie problémy mávame s kolenami, krížovou chrbticou, ramenami, členkami a bedrovým kĺbom. Ako upozornil, situácia by mohla byť v budúcnosti ešte horšia, pretože dnešná generácia detí sa málo hýbe. „Mladá generácia sa prevažne venuje intelektuálnym veciam, skôr trávi čas pasívne ako aktívne. Veľa presedí za počítačom. A tým sa nespráva dobre k svojej chrbtici, čo sa môže časom vypomstiť,“ povedal.

Medzi najčastejšie dôvody bolestí kĺbov patrí preťaženie buď z jednorazovej väčšej námahy, úrazu, alebo pre dlhodobé preťažovanie kĺbov a s tým súvisiace iné veci, ktoré bolesť podporia. Môže sa pod to podpísať aj iné ochorenie ako napríklad chrípka, ktorá reaguje na preťažený kĺb úplne ináč. Ten pri chrípke býva omnoho citlivejší, vnímavejší, a teda aj bolestivejší ako zdravý kĺb.

Proces starnutia kĺbov ovplyvňuje celkový spôsob života, a teda aj strava. Ich dôležitou súčasťou je totiž chrupavka, a práve tá je veľmi citlivá, keďže je odrazom spôsobu života. Neplatí však priama úmera, že ak človek zdravo žije, problémy mať nebude. Bolesť kĺbov totiž dnes už nie je len výsadou starších ľudí. Bežne majú problémy aj tridsiatnici.

Okrem nadváhy kĺby zaťažujeme aj intenzívnym športovaním, prácou s ťažkými bremenami, u žien dokonca aj nosením vysokých podpätkov, ktoré deformujú nielen kĺby, ale aj chodidlá. Podľa ortopéda by ich ženy nemali nosiť každý deň do práce, ale len príležitostne do divadla či na iné akcie.

Ktoré faktory ešte zvyšujú pravdepodobnosť, že budeme mať problémy s kĺbmi? „Je to individuálne, no určite zaváži pasívna hmotnosť alebo záťaž. Keď má dotyčný slabý svalovo-väzivový aparát. Kĺbom neprospievajú náväzové cvičenia a záťaže, ani keď telo nemá čas na oddych, napríklad keď človek cez víkend pracuje. Takisto naše kĺby negatívne ovplyvňujú prudké extrémne zmeny teplôt,“ približuje doktor Jakubík.

Ideálnou prevenciou je pravidelný a primeraný pohyb. Odborníci odporúčajú jogu, pilates, bicyklovanie, plávanie. A, samozrejme, chôdzu. Výhodu majú psičkári, ktorí niekoľkokrát denne chodia na prechádzky so svojimi miláčikmi a často tak za deň prejdú aj niekoľko kilometrov.

A aký je názor odborníka na výživové doplnky? „Existujú doplnky výživy, ktoré nevedia garantovať vstrebateľnosť, a lieky, ktoré to, naopak, garantovať musia. Líšia sa aj v množstve liečivej látky, ktorá je daná liekom. Liek garantuje to, že keď ho zjeme, látka sa dostane na miesto určenia. V skupine výživových doplnkov nie je istý obsah lieku, čo by pri dlhodobom užívaní síce až tak neprekážalo, no nevieme pri nich presne oddiferencovať, kam liek skutočne pôjde a koľko ho z tela sami vylúčime. Pri doplnkoch môžeme vychádzať najmä z našich skúseností, ktorý doplnok stravy je dobrý. Keď máme možnosť vybrať si, prikláňame sa k liekom,“ dodal.

Čo kĺby trápi najčastejšie

  • V tele máme asi 230 kĺbov a viac ako 300 rôznych kostných spojení.
  • Najväčší a najzložitejší kĺb v ľudskom tele je koleno.
  • Najviac používaným kĺbom je kĺb čeľuste.
  • Choroby pohybového aparátu postihujú asi štvrtinu populácie v Európskej únii, čo znamená viac ako 120 miliónov ľudí.
  • Ochorenia kostí či svalov môžu postihnúť ľudí všetkých vekových kategórií vrátane detí. Pokiaľ sa správne neliečia, môžu v budúcnosti spôsobiť problémy pri každodenných aktivitách – pri chodení, nákupoch, varení, osobnej hygiene a, samozrejme, v práci, čo znižuje kvalitu života a obmedzuje fyzické možnosti človeka.
  • Osteoartróza je najčastejšie ochorenie kĺbového aparátu a postihuje až 15 % populácie. V populácii nad 65 rokov trpí osteoartrózou každý druhý človek.
  • Zároveň je to jedna z troch najčastejších príčin invalidity a obmedzenia hybnosti.
  • Pacienti s osteoartrózou sa najčastejšie liečia kvôli bolestiam chrbtice (48 %), artróze kĺbov rúk (44 %), bolestiam kolena (24 %) a tiež bedrového kĺbu (11 %).
  • U ľudí s poruchami pohybového aparátu sa asi dvakrát častejšie objavuje klinická úzkosť a depresia.

Stavba kĺbu

Kĺb je pohyblivé spojenie dvoch alebo viacerých kostí, ktoré majú konce pokryté ochrannou chrupkou – tá je hladká a mierne stlačiteľná. Vnútro kĺbového puzdra pokrýva mäkká výstelka – synovinálna membrána, ktorá stále vylučuje do kĺbovej dutiny klzký olejovitý maz – synoviálnu (kĺbovú) tekutinu, ktorá chrupku zásobuje živinami, tukmi a bielkovinami a premazáva kĺb, aby plochy kostí pri kĺzaní prekonávali čo najmenšie trenie a čo najmenej sa opotrebúvali. Hlavnou zložkou kĺbového mazu je kyselina hyalurónová.

Najčastejšie ochorenia kĺbov
symptómy a problémy podozrenie na liečba
Bolesti v slabinách pri chôdzi ochorenie bedrového kĺbu návšteva lekára, ortopedické vyšetrenie, RTG bedrového kĺbu
Bolesti v chodidle a kĺboch prstov na nohách, opuchnuté kĺby, bolesti ráno pri vstávaní, bolesti v kĺboch na prstoch rúk zápalové kĺbové ochorenie návšteva lekára, celkové vyšetrenie, odber krvi, event. RTG na spresnenie diagnózy
Časté bolesti v kolenách pri zaťažení, praskanie, zdurenie, obmedzená pohyblivosť kolenného kĺbu, zlepšenie stavu v pokoji opotrebovanie kĺbu, artróza (opotrebovanie kĺbovej chrupavky), zmäknutie a strata elasticity kĺbovej chrupavky návšteva lekára, ortopedické vyšetrenie, event. RTG vyšetrenie, event. medikamentózna liečba, rehabilitácia
Bolesť v jednom kolene s opuchom a pocitom napätia, prípadne so sčervenaním výron do kolenného kĺbu potrebná návšteva lekára, punkcia kolenného kĺbu a vyšetrenie vnútrokĺbovej tekutiny
Bolesť v jednom alebo oboch kolenách a bolestivé iné kĺby sprevádzané sčervenaním prípadne opuchom reumatická artritída (akútny a chronický zápal kĺbov), chronická polyartritída, dekompenzovaná artróza, artritída pri psoriáze návšteva lekára na spresnenie diagnózy
V mladosti: občasné bolesti v jednom kolene, náhla nemožnosť pohybu kolenného kĺbu osteochondróza, poranenie či poškodenie menisku, poranenie alebo poškodenie chrupavky návšteva lekára, RTG vyšetrenie, po zvážení lekára prípadná artroskopická operácia
U mladistvých, najmä u dievčat: bolesť pod jabĺčkami pri záťaži chondropatia jabĺčka (poškodenie či zmäknutie a strata elasticity chrupavky na kĺbovej ploche jabĺčka) návšteva lekára, prípadne RTG vyšetrenie, často zdĺhavý priebeh
     
     

Otázky a odpovede o kĺboch

Aké sú možnosti chirurgickej liečby reumatických chorôb?

Z chirurgických výkonov sa najčastejšie robí náhrada kĺbu, jeho znehybnenie vo vhodnom postavení alebo odstránenie zápalom postihnutej kĺbovej výstelky.

Aká je príčina dnovej artritídy?

Dnová artritída je spôsobená dráždivými účinkami kryštálikov kyseliny močovej. Tie začínajú vznikať, ak je jej hladina v krvi zvýšená. Kryštáliky vyvolávajú zápal kĺbu, čo je sprevádzané bolesťou, opuchom a začervenaním. Zápal sa najskôr prejaví na kĺbe palca na nohe. Pri tomto ochorení je dôležitá dlhodobá diéta.

Čo je to reumatická horúčka a ako súvisí s reumatickými chorobami?

Reumatická horúčka nadväzuje na predchádzajúce ochorenie streptokokovou angínou. Ochorenie postihuje najmä kĺby, ale môže postihnúť aj srdcový sval. Našťastie sa toto ochorenie už takmer nevyskytuje.

Kedy sa môže u mňa začať artróza?

Artróza je najčastejšou príčinou bolestí a funkčného obmedzenia pohybového aparátu. Treba si všímať bolesti pri záťaži, pri kolenných kĺboch najmä pri chôdzi z kopca či zo schodov. Zvyčajne postihuje ľudí v strednom a staršom veku.

U ľudí s poruchami pohybového aparátu sa... Foto: SHUTTERSTOCK
kĺby, bolesť kĺbov U ľudí s poruchami pohybového aparátu sa objavuje klinická úzkosť a depresia dvakrát častejšie ako u ľudí so zdravými kĺbmi.

Existujú aj iné metódy liečby artrózy ako užívanie liekov?

Podmienkou úspešnej liečby je dostatočný pohyb, správna výživa a zníženie hmotnosti. Vyvarovať sa treba aj jednostrannej záťaže, z času na čas je vhodná kúra špeciálnej kĺbovej výživy.

Čo sú chondroprotektívne látky?

Ide o doplnky stravy, ktoré znižujú bolestí kĺbov a zlepšujú štruktúru kĺbovej chrupavky a funkciu kĺbov.

Aká je úloha analgetík a nesteroidných antireumatík pri liečbe artrózy?

Analgetiká tlmia bolesť, nesteroidné antireumatiká majú aj protizápalový účinok.

Trpím nadváhou, bolia ma kĺby. Lekár mi odporúča schudnúť, inak ma vraj nebude môcť operovať. Ja však mám kvôli bolestiam problém s pohybom.

Ide o jeden z najčastejších argumentov obéznych pacientov. Na schudnutie však nie je nutné začať behať či chodiť do fitnescentra. Stačí dodržiavať správne stravovacie návyky v spojení s redukčnou diétou.

Otestujte sa: V akom stave sú vaše kĺby?

Sú vaše kĺby zdravé? Zodpovedajte nasledujúce otázky, spočítajte si body za jednotlivé odpovede a prečítajte si vyhodnotenie.

 
Ste fajčiar/ka? áno (2 body) nie (0 bodov)
Pijete pravidelne alkohol? áno (2 body) nie (0 bodov)
Ste vášnivý/á kávičkár/ka? áno (2 body) nie (0 bodov)
Máte viac ako 45 rokov? áno (1 bod nie (0 bodov)
Je vaša strava bohatá na kalórie? áno (1 bod )nie (0 bodov)
Jete aspoň raz v týždni rybu? áno (0 bodov) nie (1 bod)
Jete veľa mäsa? áno (2 body) nie (0 bodov)
Vynecháte občas dennú porciu ovocia? áno (1 bod) nie (0 bodov)
Máte sedavé zamestnanie? áno (1 bod) nie (0 bodov)
Venujete sa športu zriedkavo? áno (1 bod) nie (0 bodov)
Máte sklony k tuhnutiu svalstva? áno (2 body) nie (0 bodov)
Prejavujú sa už u vás problémy s kĺbmi? áno (5 bodov) nie (0 bodov)
Bývate často vystresovaný/á? áno (1 bod) nie (0 bodov)
     

Vyhodnotenie testu:

0 – 4 body: Blahoželáme, očividne nemáte žiadne problémy s kĺbmi.

5 – 9 bodov: Mali by ste venovať viacej pozornosti svojim kĺbom.

9 a viac bodov: Vaše kĺby potrebujú nevyhnutne podporu. V prípade akútnych ťažkostí vyhľadajte lekára.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kĺby #bolesť kĺbov #zdravie a prevencia