Ako sa čo najrýchlejšie zotaviť po výmene bedrového kĺbu

K operácii bedrového kĺbu dochádza v prípade vážneho poškodenia a opotrebovania chrupavky s následným narušením samotnej kosti. Človek trpí bolesťami a veľmi často aj výrazným obmedzením hybnosti. Operácia je náročná a rekonvalescencia zdĺhavá. Ako ju urýchliť?

22.01.2018 14:00
osteoporóza, diagnostika, vyšetrenie, kĺb Foto:
Prvých šesť týždňov po operácii by pacient nemal končatinu zaťažovať. Chôdzu by si mal uľahčovať dvoma francúzskymi barlami.
debata (1)

V prípade výmeny bedrového kĺbu ide o náročný operačný zákrok, pri ktorom lekári nahradia poškodený kĺb titánovou náhradou. Tá sa skladá z dvoch častí: jamky a hlavičky, preto sa titánový kĺb nazýva totálna endoprotéza. Cieľom tejto operácie je zlepšiť kvalitu každodenného života, aby sa pacient mohol vrátiť späť k bežným aktivitám či dokonca k športu.

„K výmene kĺbu pristúpime až po vyčerpaní všetkých liečebných možností a vtedy, keď je zrejmé, že pacientovi zmeníme kvalitu jeho života,“ hovorí MUDr. Tomáš Jakubík zo špecializovanej nemocnice v odbore ortopédia, Clinica Orthopedica. „Takéto riešenie je úplne na konci v rade ortopedických liečebných postupov,“ dodáva odborník. „Samozrejme, vždy pod podmienkou, že sa pacient dostal naozaj k špecialistovi a bol liečený adekvátne. Tíšenie bolesti tabletkami nie je tou najšťastnejšou cestou.”

Rehabilitácia sa začína bezprostredne po operácii vďaka dobre zvládnutej liečbe bolesti. Za účasti školených fyzioterapeutov a rehabilitačných pomôcok, ako sú napríklad motorové dlahy, prebieha cvičenie buď priamo na lôžku pacienta, alebo v priestoroch na to určenej telocvične.

Začína sa s cvičením na chrbte. V stoji sa potom absolvuje nácvik chôdze na dvoch francúzskych barlách po rovine a po jej zvládnutí sa učí chôdza po schodoch. Vďaka poctivému cvičeniu môže pacient už do troch dní od zákroku opustiť nemocničné zariadenie ako samostatne chodiaci. Doma by mal pokračovať presne podľa pokynov lekárov a podrobnej písomnej informácie o spôsobe cvičenia. Ako prevenciu embólie je vždy nutné aplikovať podkožné injekcie na riedenie krvi a užívať lekárom predpísané lieky na liečenie opuchu a bolesti.

Prvých šesť týždňov po operácii prebieha proces „vhojovania“ kĺbu. Pacient v tomto čase nesmie končatinu zaťažovať naplno a chodiť by mal s dvoma francúzskymi barlami. Po uplynutí tohto obdobia môže odložiť barlu na operovanej strane a stále viac ju namáhať, pokiaľ sa nenaučí súmerne chodiť. „Pacient po operácii musí nohu zaťažovať, ideálne bicyklom, severskou chôdzou alebo podobným dostupným športom, aby spevňoval svalový aparát. Zlepší sa tak komfort chodenia, ale najmä životnosť kĺbu,“ dodáva doktor Tomáš Jakubík.

Z dlhodobého hľadiska by mal pacient s novým kĺbom dodržiavať základné pravidlá starostlivosti o endoprotézu, s čím súvisí optimálnosť a stabilita telesnej hmotnosti a okamžitá liečba v prípade akejkoľvek infekcie, ktorá by sa krvnou cestou mohla dostať k implantátu.

Kedy lekár odporučí výmenu:

  • pri degeneratívnom ochorení – koxatróze,
  • pri poškodení úrazom, po zlomenine krčka stehennej kosti, pri poúrazovej deštrukcii kĺbu,
  • pri deštrukcii kĺbu v dôsledku reumatického ochorenia,
  • pri vrodených vadách kĺbu,
  • pri nádorových ochoreniach.

Otázky a odpovede o výmene kĺbu

Ako dlho sa bude hojiť môj kĺb?

Jazva sa zahojí približne o dva týždne. Mäkké tkanivá okolo kĺbu potrebujú na uzdravenie šesť až osem týždňov, preto je v tomto období dôležité dodržiavať rady lekárov. Poradia vám, ako sa dostať bezpečne z postele, ako chodiť s barlami a podobne.

Aké obmedzenie prináša protéza?

Najmä v prvých šiestich týždňoch hrozí riziko vykĺbenia, ktorému treba predchádzať správnou polohou nohy. Noha cez nohu musí byť tabu, rovnako aj predklon s natiahnutými nohami, na hlboké a pohodlné kreslo musíte tiež zabudnúť. Odporúča sa spať s vankúšom medzi nohami.

Je normálne, že mám jednu nohu dlhšiu?

V súvislosti s deformáciami v okolí kĺbu sa môže stať, že bude jedna noha dlhšia. S rozdielom okolo piatich milimetrov sa telo vyrovná, nad jeden centimeter treba používať upravený podpätok.

Pacientom s implantovaným umelým kĺbom lekári... Foto: SHUTTERSTOCK
kĺb, bolesť, pohyb, reuma, šport, koleno, rontgen, doktor, lekár, RTG Pacientom s implantovaným umelým kĺbom lekári odporúčajú mierny, rekreačný pohyb vo vode alebo na bicykli.

Mám artritídu v bedrách, kedy musím ísť na operáciu?

Na to sa nedá plošne odpovedať, kedy presne potrebuje pacient náhradný kĺb. Napríklad ani závažné zmeny na röntgenovej snímke nemusia znamenať veľké problémy, na druhej strane niekto aj napriek malým zmenám trpí bolesťami a nemôže sa poriadne hýbať. Preto je potrebné posudzovať každého pacienta individuálne. Musí sa brať ohľad aj na jeho vek, pretože životnosť implantátov nie je neobmedzená.

Môžem po implantácii umelého bedrového kĺbu športovať?

Nový kĺb umožní väčší rozsah pohybu, ale najmä pohyb bez bolesti. Ale každá protéza sa používaním opotrebováva a čím viac ju bude pacient zaťažovať, tým skôr ju zničí. Lekári preto odporúčajú mierny, rekreačný pohyb, najlepšie vo vode alebo na bicykli.

Ako zistím, že s mojou protézou nie je niečo v poriadku?

Najčastejším príznakom je bolesť alebo sčervenanie, opuch, horúčava nad operovaným miestom, horúčky. Okolo kĺbu však môžu prebiehať aj také zmeny, ktoré si pacient nemusí sám všimnúť, preto je dôležité chodiť na pravidelné kontroly.

Čo je vhodné v bežnom živote:

  • spať na rovnej, pevnej posteli
  • 2-krát denne ležať 30 minút na bruchu
  • 20 až 30 minút denne cvičiť
  • každý deň chodiť na prechádzku, vhodným športom je turistika, plávanie, bicyklovanie…
  • pri ležaní na boku je dobré medzi kolená vložiť pevnejší vankúš

Čo vhodné nie je:

  • sedieť v hlbokom mäkkom kresle
  • dva až tri mesiace od operácie nešoférovať
  • neotáčať sa na posteli bez vankúša medzi kolenami
  • nerobiť drepy, nepredkláňať sa
  • nedávať nohu cez nohu
  • nenosiť predmety ťažšie ako 5 kg
  • vyvarovať sa športom ako lyžovanie, futbal, jazda na koni
  • nedoskakovať na operovanú nohu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bedrový kĺb #zdravie a prevencia