Pigmentové škvrny: Ako ich vygumovať? Citrónom nie!

Kozmetičky obyčajne pomáhajú odstrániť pigmentové škvrny, ktoré vznikli počas leta na plážach pri alebo počas zimných lyžovačiek. Problémom sú často aj pigmentácie po tehotenstve či ako následok užívania hormónov.

25.01.2018 06:00
kozmetika, kozmetička Foto:
Podľa veľkosti a intenzity pigmentovej škvrny sa nastaví, či má ošetrenie pôsobiť v povrchových vrstvách, alebo je nevyhnutné pôsobiť v hlbších vrstvách kože.
debata

„Najlepšie je začať tento problém riešiť okamžite. Oveľa lepšie a jednoduchšie dosiahneme želaný výsledok,“ vysvetľuje kozmetička Iveta Škodová z LuVi štúdia v Bratislave.

Podľa „veku“ pigmentovej škvrny sa odborníčka rozhoduje pre rôzne možnosti jej odstránenia. Pri pigmentových škvrnách do jedného roka od vzniku stačí siahnuť po slabších chemických peelingoch, retinoidoch (derivátoch vitamínu A) alebo je možné použiť špeciálne ošetrenie pomocou silnej koncentrácie derivátu vitamínu C v spojení s ďalšími účinnými látkami.

Pri starších pigmentových škvrnách je často nevyhnutné ísť do invazívnejších ošetrení ako IPL-intenzívne pulzné svetlo alebo laserová terapia. Počas týchto ošetrení sa pôsobí na postihnuté miesta pomocou vysokoenergetického svetla. Podľa veľkosti a intenzity pigmentovej škvrny sa nastaví, či má ošetrenie pôsobiť v povrchových vrstvách, alebo je nevyhnutné pôsobiť v hlbších vrstvách kože.

Dôležité je vedieť, že výsledky nie sú okamžité. Počet potrebných opakovaní sa líši, ale priemerne je na dosiahnutie požadovaného výsledku treba 4 až 6 ošetrení. Ak sú pigmentové škvrny staršie, treba pokožku narušiť viac, to znamená, že reakcia a doba hojenia sú dlhšie. Ak majú zákazníčky tenšiu, citlivejšiu pleť, pripravia ju na ošetrenie vopred – buď istými prípravnými ošetreniami, resp. krémom na to určeným obsahujúcim väčšinou slabšiu koncentráciu kyseliny glykolovej.

Iveta Škodová neodporúča kupovať si voľnopredajné bieliace krémy cez internet, a najmä nie z mimoeurópskych krajín. „Mali sme nežiaduce reakcie najmä na krémy objednané z USA,“ upozorňuje. „Hydrochinón je účinná látka na bielenie pokožky, ale od roku 2001 je v celej Európskej únii v kozmetických výrobkoch zakázaná kvôli toxikologickým rizikám a pravdepodobnosti spôsobenia pozápalových hyperpigmentácií. V USA sú výrobky s touto látkou stále voľnopredajné!“ Kozmetička neodporúča ani domáce bielenie prírodnými receptami ako citrón, petržlenová vňať či jablčný ocot: „Pri každom vzniknutom probléme je najlepšie ísť hneď na konzultáciu s kožným lekárom, do kozmetického alebo estetického centra.“

Ázijčanky sa bielia krémami aj mydlom

V mnohých ázijských krajinách ako Thajsko, Srí Lanka, Čína, Kórea či India má dopyt po kozmetike jeden spoločný faktor – cieľom používania je svetlá pokožka. Ázijčanky sú tmavšie, čo je pre prirodzené, a zatiaľ čo ony nám našu svetlú pokožku závidia, Európanky sa zas natierajú samoopaľujúcimi prípravkami alebo sa slnia na plážach. Vyzerá to tak, že všade na svete sa ľuďom páči opak toho, ako vyzerajú. V minulosti sa bohaté vrstvy na rozdiel od pracujúcich na poliach zdržiavali takmer počas celého dňa v tieni miestností či slnečníkov. Svetlá pleť tam preto symbolizuje niečo ako bohatstvo, krásu a vysoké postavenie. Ide o podobný jav ako prívlastok „modrá krv“, ktorý u nás pochádza z modrastých žiliek presvitajúcich na bielej, neopálenej pokožke našej niekdajšej šľachty. V takej Číne si príslovie „jeden biely zakryje sto škaredých“ odovzdávali celé generácie. Výsledkom je obrovský dopyt po bieliacich produktoch v celej Ázii.

Mnoho ingrediencií, ktoré sa v týchto prípravkoch používajú, je naozaj účinných a dermatológovia ich používajú aj na úspešnú liečbu hyperpigmentácie. Na profesionálne prípravky odporúčané odborníkmi však veľa Ázijčanov nemá finančné prostriedky, a preto si vyberajú najlacnejšie verzie, ktoré im môžu často poškodiť kožu. Na stránke asianstyle.cz sa píše dokonca o produkte, ktorý hraničí s krajnosťou. Ide o intímne mydlo s bieliacimi účinkami pre ženy, ktoré ponúkajú v Indii. Reklama na toto mydlo hovorí o tom, že len žena so svetlým rozkrokom nájde šťastie a uspokojenie. Reklama na tento produkt znie: „Život žien bude odteraz sviežejší, čistejší, ale čo je najdôležitejšie, svetlejší a intímnejší.“

Tento trend však od Indov odkopírovali aj v Thajsku, kde sa produkt na bielenie intímnych partií pre ženy takisto dostal na trh. Okrem kozmetických produktov je možné nájsť aj tabletky na bielenie. Mnohé z nich sú však v niektorých krajinách ilegálne, pretože obsahujú škodlivé produkty (dokonca steroidy), ktoré môžu spôsobiť nemalé problémy: akné, priberanie, hormonálne poruchy alebo dokonca rakovinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #pokožka #kozmetička #pigmentové škvrny