Máte boľavé kolená? Možete ich liečiť vlastnými bunkami chrupavky

Slovenské centrum tkanív a buniek prichádza s unikátnou metódou liečby poškodenej kĺbovej chrupavky s pomocou telu vlastných chondrocytov, teda buniek, ktoré priamo produkujú hmotu chrupavky.

26.01.2018 06:00
kĺb, koleno, bolesť Foto:
Na liečbu defektov chrupavky je možné použiť rôzne metódy.
debata

Kĺbová chrupavka zastáva dôležitú úlohu nárazníka v mieste stretávania sa dvoch kostí. V oblasti kolenného kĺbu zabezpečuje bezbolestný pohyb a chôdzu, jej poškodenie sa teda môže prejaviť bolesťou nielen pri chôdzi, ale aj v pokoji. Na liečbu defektov chrupavky je možné použiť rôzne metódy. Najmodernejším spôsobom liečby je použitie telu vlastných chondrocytov.

Podstatou tejto liečby je odber malého množstva vlastných chondrocytov z oblasti zdravej chrupavky, ich namnoženie v laboratóriu, fixácia týchto buniek pomocou tkanivového lepidla do formy pevného implantátu, ktorý tvarom i veľkosťou zodpovedá rozsahu poškodenia chrupavky. Získaný implantát sa následne operačne vloží do postihnutej oblasti. Tu chondrocyty následne vykonávajú len to, čo najlepšie vedia – produkujú hmotu kĺbovej chrupavky.

Táto metóda liečby je vhodná pre pacientov od 10 do 60 rokov (množenie životaschopných buniek sa negarantuje u starších). Pacientovi sa odporúča na základe vyšetrenia odborného lekára a jej aplikácia je hradená zdravotnou poisťovňou. „Tzv. chondrograft je skvelým príkladom praktického využitia možností moderných laboratórnych metód pre riešenie medicínskeho problému. Neustále pribúda osôb s postihnutým kolenným kĺbom, ktorého hlavnou podstatou je poškodenie kĺbovej chrupavky. Ide o metódu, ktorá je v klinickej praxi dobre overená – dôkazom toho je aj fakt, že v rámci klasifikácie liečebných prípravkov (tzv. ATC klasifikácia), ktorú vydáva a pravidelne aktualizuje Svetová zdravotnícka organizácia, majú autológne, čiže vlastné chondrocyty, vlastný ATC kód,“ uvádza MUDr. Gabriel Pallay z Prahy. V Českej republike majú takto odliečených 467 pacientov (v priebehu 17 rokov) a nezaznamenalo sa ani jedno zlyhanie implantátu.

Kde sa táto liečba vykonáva

  • MUDr. Vladimír Vozár, ProCare Medissimo v Bratislave
  • MUDr. Jozef Almasi, Svet zdravia v Dunajskej Strede
  • MUDr. Jozef Šoltýs, MUDr. František Farkaš a MUDr. Julián Tkáč, Nemocnica novej generácie v Michalovciach
  • MUDr. Tomas Gall, Železničná nemocnica s poliklinikou v Košiciach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bunka #kĺby #chrupavka #unikát #tkanivo #kolená